home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Adna-e vért?
(tv.)
2010.11.24.
LXV. évf. 47. szám

Vér 18-tól 65 éves korig adható, ha a testsúly meghaladja az 50 kilót. A 4,5 deciliter vért egyszeri használatra készült tű segítségével veszik. Maga a procedúra 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Fontos, hogy a véradás előtt sok folyadékot igyunk (és együnk is), me...

Vér 18-tól 65 éves korig adható, ha a testsúly meghaladja az 50 kilót. A 4,5 deciliter vért egyszeri használatra készült tű segítségével veszik. Maga a procedúra 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Fontos, hogy a véradás előtt sok folyadékot igyunk (és együnk is), mert így kevésbé viseli meg a szervezetünket. Ha elég folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, s ez megkönnyíti a vérvételt.
Emberek milliói olyan személyeknek köszönhetik az életüket, akikkel soha nem találkoznak, akik szabad akaratukból, ellenszolgáltatás nélkül adtak számukra vért. A Föld népességének nagyobbik része azonban nem jut biztonságos vérhez. Évente mintegy 80 millió egység vért vesznek, s ennek mindössze 32%-a származik a fejlődő országokból, ahol pedig a népesség 82%-a él. Ezen túlmenően nagyon sok országban függnek a betegek a családtagjaik vagy barátaik véradásától, és számos helyen a véradók ma is fizetséget kapnak ezért a ,,szolgáltatás'-ért. A világ minden tájáról származó példák azonban azt bizonyítják, hogy a biztonságos vérellátás alapja az önkéntesen, térítésmentesen vért adó emberek, mivel az ő esetükben a legkisebb az esély az életveszélyes fertőzések (pl. a HIV vagy a hepatitis vírusa) átadására.
- Adna-e vért? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
DR. MARKOVIĆ Dorottya, a szabadkai transzfúziós osztály orvosa:
- Szabadkán az önkéntes véradásnak igen nagy hagyománya van, már az 50-es évek közepétől tart ez a tradíció. Nagyon jó az együttműködésünk az önkéntes véradókkal. A városi transzfúziós osztályra érkezik a Magyarkanizsán és Topolyaán összegyűlt vér is, és büszkén mondhatom, hogy a szabadkai és a környékbeli emberek igencsak humánusak, szívesen segítenek embertársaikon. A munkatársakkal rendszeresen járjuk a terepet, s tulajdonképpen már az év elején tudni lehet, hogy az adott esztendőben hová mikor megyünk. A szabadkai közkórházban pedig minden munkanapon reggel 7 és 10 óra között tudjuk fogadni az önkénteseket. Szeretném kiemelni, hogy ebben az évben egyetlenegy nap sem maradt vér nélkül a kórház. Mindennap biztosítani tudtuk azt a vérmennyiséget, amennyi a gyógyintézet szükségleteit kielégíti. Ezenkívül eleget tudtunk tenni azoknak a betegeknek is, akik esetenként Újvidéken vagy Belgrádban gyógykezeltetik magukat. Az önkéntes véradás igen nagy jelentőségű, hiszen ehhez az életmentő folyadékhoz, csak ez úton tudunk hozzájutni. Azt gondolom, hogy a közeljövőben a tudomány még nem lesz képes mesterséges úton előállítani vért. Ha nem lennének véradóink, akkor megállna az élet a kórházakban, nem tudnák elvégezni a műtéteket, a sérülteken nem tudnának segíteni, és a rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelése is lehetetlenné válna.
SIPOS Etelka, a kishegyesi Vöröskereszt községi szervezetének titkára:
- A vér az emberi test alkotó része, és még nem tudják mesterséges úton előállítani. Ez azt jelenti, hogy az emberiségnek nagyon nagy szüksége van az önkéntes véradókra, hiszen minden egyes műtéthez vagy szüléshez kell a vér. Az életmentő vért kizárólag az önkéntesek tudják biztosítani. A kishegyesi községben 1958 óta van hagyománya az önkéntes véradásnak. A község a verbászi transzfúziós központhoz tartozik, évente négy alkalommal jönnek ki gyűjteni. Az emberek előre tudják, hogy mikor lesz véradás, mert minden év végén elkészül a naptár. Örömmel mondhatom, hogy minden egyes véradáskor mindig vannak olyanok, akik először adakoznak. A község legnagyobb, többszörös véradója Szilágyi Ferenc, ő már több mint 130-szor adott vért, és hatan vannak olyanok, akik 100-nál több alkalommal segítettek a rászorulókon. A kishegyesi Vöröskereszt, a véradók, az idén vehették át a leghumánusabb környezetnek járó oklevelet. Ezt az elismerést a tartományi kormány adományozta a leghumánusabb közösségeknek. Községünk 4,57 százaléka véradó, tehát átléptük az európai küszöbnek nevezett 4 százalékot, azért kaptuk az elismerést.
MEZNERITS Roland szabadkai laboráns:
- 1995-óta eddig 38 alkalommal adtam vért. Tizenhét éves koromban jelentkeztem először, és azóta tulajdonképpen nem múlik el év, hogy ne adnék. Az édesapámmal együtt humánus okokból adakozom - többnyire a kórházban. Korábban több előjogokat élveztek a véradók, például nem kellett fizetniük egészségügyi hozzájárulást. Az osztályon a nővérek rendesek, semmilyen kifogásolni valóm nincs a munkájukkal kapcsolatban, egyedül az infrastruktúrán lehetne javítani, hiszen, mint halottam, egyes helyeken beázik a tető. Egyébként minden önkéntes véradót orvosok vizsgálnak meg, vagyis ez jó alkalom az egészségügyi állapot felmérésére is.
KOVÁCS Andor szabadkai véradó:
- A véradók biztonságára 100 százalékosan figyelnek, vagyis ma már kizárólag egyszeri használatú eszközökkel dolgoznak, így minden szinten ki van zárva a fertőzés lehetősége, sőt a vérátömlesztő állomásokon a jelentkezők különféle vizsgálatokon esnek át, így ennek köszönhetően egy-egy betegséget is korán felismerhetnek náluk. A véradás során összesen - férfiaktól - 450 ml életmentő folyadékot vesznek, ez még nem károsítja a szervezetet. Egyébként a véradással járó fájdalom nem nagyobb egy tűszúrásnál, és a nővérek megtesznek mindent annak érdekében, hogy ezt a fájdalomérzetet minimalizálják. Tudomásom szerint a szervezet gyorsan pótolja a hiányzó vérmennyiséget.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..