home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Adalékok póttörténelmünk hiteles bemutatásához…
Martinek Imre
2024.05.10.
LXXIX.. évf. 19. szám
Adalékok póttörténelmünk hiteles bemutatásához…

A nagybecskereki származású, illetve ízig-vérig délvidéki kötődésű dr. Várady Tibor nyugalmazott jogászprofesszor két legutóbbi kötete kollegiális, baráti könyvbemutató rendezvényének lehettünk részesei jelen esztendő ígéret havának második csütörtökjén (május 9-én). Helyszínileg Budapest-Józsefvárosban, a Károlyi—Csekonics-palotában.

A rendezvényen, mely a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (MNYKNT) és a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (KRE-ÁJK) közös szervezésében valósult meg, dr. Várady tanár úr Mi legyen a bronz utazóórával? — egy aradi vértanú dédunokája szerint című, valamint a Házasság utáni házaságy — és egyéb pertárgyak a póttörténelemben című, sorrendben ötödik és hatodik kötete került fókuszba. Az előbbi 2022-ben, az utóbbi pedig az idén, vagyis az Úr 2024. esztendejében jelent meg. Mindkettő az újvidéki Forum nyomda gondozásában, magyar nyelven is, változatlanul a Délvidéken egyedül megmaradt ügyvédi irattár anyagai által megihletve. 

dr. Várady Tibor

Bevezető szavakat dr. Arató Balázs habilitált egyetemi docens (KRE-ÁJK), az MNYKNT elnöke és dr. Balázs Géza egyetemi tanár (SZFE), az MNYKNT tiszteletbeli elnöke mondott. A publikációk méltatása után — ezen teendők tisztsége dr. Vékás Lajos jogászprofesszor urat, valamint Várady Szabolcs József Attila-díjas magyar költőt, műfordítót, szerkesztőt illeté meg — maga a szerző, Várady tanár úr is adott némi ízelítőt. Mind a köteteiből, mind abból a miliőből, amelyben az olvasmányos kötetekké formálódó perek/esetek eleve születtek. Ezekkel a kötetekkel (szerzőjükkel egyetemben) hamarosan a Béga-parti kisvárosban is találkozhat(t)unk. A könyvbe szedett és korabeli paragrafusokkal is megerősíttetett élettörténetek echte „forrásvidékén”.

Fotóink a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..