home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A zenei szolgálat öröme a lélek istent kereső derűje
Szilágyi Edit
2021.10.20.
LXXVI. évf. 42. szám
A zenei szolgálat öröme a lélek istent kereső derűje

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és az idén huszonöt éves jubileumát ünneplő Óbecsei Schola Cantorum énekkar szervezte meg a Vajdasági Magyar Kórusok XXI. Találkozóját Óbecsén, a Szűz Mária Mennybevétele-templomban.

A program a himnusz közös éneklésével kezdődött, ezután a megjelenteket ft. Fuderer László esperesplébános üdvözölte, majd dr. Rokay Zoltán tiszteletbeli apát, professor emeritus, az Óbecsei Schola Cantorum kórus megálmodója és Szerda Balázs, Óbecse Község kulturális ügyekkel és civil szervezetekkel megbízott tanácsosa szólt az egybegyűltekhez. 
 

A kórustalálkozót mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg.

— A csend a hangot, a hang a csendet szüli meg… A csodát, ahogyan a csend megszüli a hangot, már csak akkor vesszük észre, amikor a szívünk már vele száll, vele zeng, de valahogy így vesszük észre azt is, ahogyan a hang megszüli a csendet, ha hozzásimulunk, és vele tart a szívünk. Épp ezért bárhol is, bármilyen érzéssel is várjuk a varázslat beteljesülését, ha szívünket követjük, bármilyen is ez a részeire hullt földi világ, mégis úgy vesz körül bennünket, hogy közben hazaérhetünk. Érjünk tehát mielőbb haza, mert érkezésünkkor fölszárad a harmat, mielőtt dérré fagyna — mondta a többi közt az MNT elnöke, majd hozzátette, a rendezvény kezdetét annak reményében jelenti be, hogy a most fellépő énekkarok zenei szolgálatának öröme egyúttal a lélek istent kereső derűje és boldogsága lesz.


A fellépő énekkarok vezetői

A kórusünnepen tizenegy kórus mutatkozott be, vendégként pedig az Óbecsei Városi Kórus (helyi pravoszláv énekkar) lépett fel. A találkozón új résztvevőként volt jelen az Európa Kollégium Énekkara, és hosszú idő után a szabadkai Pro Musica Kamarakórus, ezúttal annak nemrég alakult női énekkara is.

Elsőként Stefaniga Ottilia vezetésével az Óbecsei Schola Cantorum énekkar lépett fel. A produkciót taps előzte meg, hiszen a kórus születésnapja is volt, fennállásának 25. évfordulója, vagyis számára a találkozó ünnep volt az ünnepben.

1996-ban dr. Rokay Zoltán atya, a Szűz Mária Mennybemenetele-templom akkori plébánosa felkérte Stefaniga Ottiliát, hogy szervezzen kórust és vele éneklő közösséget — mondta Kátai Kucsera Ella, a kórus egykori tagja. Most már mögöttük van megannyi mise- és zenei szolgálat, emlékünnepség, lemezek, körutak, áténekelt évek.

Másodikként a vendég kórus, Gradski hor, Bečej — Óbecsei Városi Kórus mutatkozott be a karmesterével, Paunov Vesnával.

A kúlai kórus Vendel Gyöngyi 2019-ben Magyar Életfa díjjal kitüntetett karnaggyal érkezett a találkozóra. A Bartók Béla Kamarakórus tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Elsősorban templomi szolgálatot lát el, de kórustalálkozók, testvértelepülési események, ünnepségek meghívott fellépőiként is hallhatjuk.

Tolnay Ilona volt a karmestere a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórusnak, mely az idén ünnepli fennállása huszadik évét, és tizenhét esztendeje rendszeres résztvevője a kórustalálkozóknak. Repertoárján egyházi és világi kórusművek, madrigálok, középkori dallamok, valamint magyar zeneszerzők művei szerepelnek.


Az Óbecsei Schola Cantorum

Az Európa Kollégium Énekkara Újvidékről érkezett, és Détári Apollónia, az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója vezényelte. A kórus bemutatkozó koncertje 2019-ben volt az újvidéki Szent Erzsébet-templomban és az Európa Kollégiumban. Az énekkar keresztény gondolkodását az is tükrözi, hogy több jótékonysági koncertet is adott, a Dreai Lurkóház és az SMA1-ben szenvedő Gajdos Olivér javára is gyűjtve.

A kúlai Cantilena Női Kórus Vendel Gyöngyi vezényletével érkezett a találkozóra. Ez a 153 éves kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ legfiatalabb kórusa.

A majdnem harminc éve fennálló adai Musica Humana Kamarakórus Bács Annamária vezetésével vett részt a rendezvényen.

Dutin Vilma vezényletével a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus tagjai léptek közönség elé. A kórus jövőre ünnepli fennállásának 25 éves jubileumát. Szinte nem létezik olyan nemzeti ünnep, amelyiken ne hallanánk tagjait.

A két évvel ezelőtt huszadik évfordulóját ünneplő Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus Újvidékről érkezett a találkozóra. Beszédes Margit vezényelt, aki közösségszolgálatáért 2019-ben Magyar Életfa díjat vehetett át. Nemrég mutatkozott be a hittanosok utánpótlás-együttese is.

A Musica Sacra zentai kórus karnagya Edelényi Magdolna nyugalmazott zenetanárnő volt. Ez a három éve alakult énekkar a Jézus Szíve-templomban nyújt énekes szolgálatot, és pedagógusokból, valamint amatőr zenészekből áll.

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus női énekkarát Csikós Krisztina vezényelte. A Kóruspódium résztvevőjeként a közönség sok év után ismét köszönthette a több mint ötvenéves múltra visszatekintő kórust, illetve annak 2019-ben alakult női énekkarát. Ahogyan a tagok fogalmaztak, a szépkorúak vegyes kara mellett megalakult a Pro Musica Kamarakórus női együttese, s ahogy ötven évvel ezelőtt, úgy most is tizenhét fiatal énekessel, elsősorban középiskolás és egyetemista diáklányokkal, pedagógusokkal és más foglalkozású énekesekkel.

Záróénekként a Boldogasszony anyánk ima csendült fel.

A találkozó a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvényeként valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi eseményeként.

A rendezvényt támogatta: Magyarország Kormánya és a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap közvetítésével, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint Óbecse Község Önkormányzata.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..