home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
„A vers feltámasztása papírsírjából”
Tóth Lívia
2017.12.27.
LXXII. évf. 51. szám
„A vers feltámasztása papírsírjából”

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai szeptembertől több jelentős megmérettetés részesei voltak.

 A lányok szinte minden hétvégét versmondó versenyeken töltöttek, és most, az év végi összegzéskor büszkén állapíthatják meg, hogy az eredmények sem maradtak el.

A versmondó műhely sorsa úgy alakult, hogy a régi tagok közül csak Dupák Fanni — a Zentai Gimnázium végzős diákja — vesz részt a további munkában. Hozzá csatlakozott a tanév kezdetén a csókai Jovan Popović Általános Iskola két tanulója, a hatodikos Jaksa Dominika és a hetedikes Cöndör Judit. A két leány a Csókán megtartott III. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozón mutatkozott be először a közönségnek.


Jaksa Dominika, Dupák Fanni és Cöndör Judit

A rendezvény részvevői — mintegy hatvan általános- és középiskolás gyermek, illetve fiatal Vajdaság több településéről — vajdasági magyar költők verseit adták elő. Az 5—6. osztályosok csoportjában Jaksa Dominika a második helyet szerezte meg, a 7—8. osztályosok között Cöndör Judit különdíjat érdemelt ki, Dupák Fanni viszont a középiskolások legjobbjaként végzett.

A topolyai Tóth Ferenc Vers– és Prózamondó Szemlét a jó szövegválasztás és a művészi előadásmód jellemezte. A jelentkezők két szabadon választott verssel vagy prózával nevezhettek be. Az egyik szöveget vajdasági magyar írótól, költőtől, a másikat az egyetemes magyar irodalomból kellett választani. A csókai Dupák Fanni a középiskolások kategóriájában ismét diadalmaskodott. Ugyanezt a sikert megismételte az V. Délvidéki Sajó Sándor Hazafias Versmondó Versenyen is, melynek november elején a péterrévei nagycsaládos ház adott helyet. Ezen a szemlén Cöndör Judit a felsős fellépők között a harmadik helyet mondhatta magáénak.

Sajó Sándor versei közül az idegenből idetelepített és magyar fává váló akácfáról, valamint a zord télben is itt maradó verébről szóló költemények bizonyultak a legközkedveltebbnek, ezeket ugyanis több fellépő előadásában is hallhattuk.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház szervezésében a magyar nyelv napja alkalmából tartották meg Budapesten a II. Nemzeti VERSeny döntőjét. A kétnapos eseménynek, melyet az érdeklődők élő közvetítésben is követhettek a Facebookon, a Nemzeti Színház adott otthont.


Toldi — a diákok előadásában

A rendhagyó versenysorozat összesen kilenc hónapig tartott. A tavasszal megjelentetett felhívásra minden nevező két, szabadon választott magyar költő versével jelentkezhetett. Első lépésként az egyik verset vágatlan videóként kellett beküldeni. A továbbjutók a másik verset videoklip formájában örökítették meg. A szervezők mindkét fordulóban lehetőséget adtak a közönségszavazásra is.

A döntő első napján levetítették a bemutatkozók versklipjeit, akik ezután előadták a harmadik szabadon választott versüket, a második napon pedig Arany János verseit, balladáit, illetve verseinek átiratait vagy a hozzá, róla írt költeményeket mondhatták el. Dupák Fanni, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója a versklipjéért — Szabó T. Anna Sajtó című költeményének egy részletét dolgozta fel — érdemelt ki különdíjat.


Fanni a Kaleidoszkóp-díjjal

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, melyen szorosan összefonódik és kiegészíti egymást a verseny és a minőségi szórakoztatás. A szemle négy napja alatt a Váci Dunakanyar Színházban 172 egyéni előadó, társulat, zenekar, valamint filmes alkotó állt a kiváló és neves szakemberek alkotta zsűri elé.

Nagy örömünkre ezen a rangos eseményen Kaleidoszkóp-díjjal jutalmazták Dupák Fannit is. A bírálóbizottság számos különdíjat is odaítélt, az egyikkel a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete diákcsoportját tüntette ki, mely Arany János Toldi című művét vitte színre. Fanni ebben az összeállításban is szerepel.

A gimnazista lány, akire a jövő évben érettségi vizsga és egyetemi felvételi is vár, decemberben még két megmérettetésen indult. Bácsfeketehegyről, a XXI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóról két különdíjjal és egy második helyezéssel tért haza.

A II. Józsa Mihály Békés Megyei Vers- és Prózamondó Fesztivált Békéscsabán, a Féling Színház Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében, két kategóriában — 14—18 évesek és felnőttek — rendezték meg. A bírálóbizottság a diákok körében Dupák Fanni teljesítményét tartotta a legkiemelkedőbbnek. 

A kulturális központ és a Féling Színház Egyesület hagyományteremtő céllal hívta életre a megmérettetést, hogy méltóképpen emlékezzen a 2014-ben elhunyt Józsa Mihály újságíróra, előadóművészre. A szervezők úgy vélik, kollégájuk és barátjuk tiszteletére emléktáblát is avathattak volna, viszont ő, aki azért dolgozott, hogy a kultúra, az irodalom a mindennapok részévé váljon, ennek örülne a legjobban.

Dupák Fanni már óvodáskora óta mond verseket, ám elmélyültebben csak később, az általános iskolás korszaka vége felé kezdett ezzel a műfajjal foglalkozni. Az elmúlt években lételemévé vált a versmondás, a versolvasás és a megmérettetésekre való járás. Kedvtelésével igazolja Kosztolányi Dezsőnek a versről írott mondatait: „A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers feltámasztása papírsírjából.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..