home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A tudomány igazi ünnepe
MÁRIÁS Endre
2010.12.08.
LXV. évf. 49. szám

Lezajlott a IX. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri KonferenciaMinden várakozást felülmúlt a november 26-a és 28-a között megtartott IX. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, amelyen az idén minden eddiginél több, összesen százötven magyar anyanyelvű fiatal mutatta be izgalmas tudományo...

Lezajlott a IX. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia
Minden várakozást felülmúlt a november 26-a és 28-a között megtartott IX. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, amelyen az idén minden eddiginél több, összesen százötven magyar anyanyelvű fiatal mutatta be izgalmas tudományos kutatását, illetve rendhagyó művészi tevékenységét, a szekcióvezetők egybehangzó értékelése szerint kivétel nélkül rendkívül magas szakmai színvonalon.
A tudomány hatalom. Sőt a tudás boldogság is, hiszen akinek széles körű és mélységes tudása van, az megkülönbözteti az igazi célt a hamistól, a magasabb rendű dolgot az alacsonyaktól. Aki megismeri az emberi haladás útján született gondolatokat és cselekedeteket, az érzi az emberiség évszázadokon át lüktető szívverését. De aki ezen ütőérlüktetésből nem érzi ki a fölfelé törekvés vágyát, az előtt az élet összhangja mindenkor sötétségbe borul - idézték a IX. VMTDK megnyitóünnepségén a nagy gondolkodókat, hozzátéve: a tudomány egyik szép oldala az, hogy időnként észrevehetjük az eleinte kaotikusnak tűnő dolgokban a rendet. A zűrzavar egy egyszerű terv részévé válik, az ember úgy érzi, átlát a dolgokon, s mélyükön megpillantja a lényeget. A lényeg megpillantása pedig immár kilenc éve fontos célja a VMTDK-nak is, ahol azért gyűlnek össze minden évben a tudományos tevékenységet végző fiatalok és a tudományos közélet jeles képviselői, hogy a tudományt és a művészetet ünnepeljék.
A rendezvény november 26-án, pénteken a művészeti programokkal kezdődött, amelyek keretében délben Duna-parti J-elfolyás címmel tartották meg a Duna jegyében meghirdetett IX. VMTDK rituális megnyitását a Duna-parton, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának épülete előtt. Az esti művészeti programoknak ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont, ahol előbb Toll Eleonóra és Dodony Anikó Visszhangok című festménykiállítását, majd Palásti Andrea Short cuts című fotókiállítását nyitották meg, végül két performansz zárta az estét, a Blue című, amelynek közreműködői Kelemen Emese, Oláh Tamás, Juhász Irma és Merzsa Ildikó voltak, és a J-elfolyás című, amelyben Franciskovity Róbert, Török Erna, Kocsis Lenke és ifj. Rácz József volt látható.
A november 27-én, szombaton délelőtt az Újvidéki Egyetem Technológia Karán megtartott hivatalos megnyitóünnepségen az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak énekes-zenés produkciója után dr. Telek Tamás, a tavalyi Kristálygömb Díj nyertese köszöntötte az egybegyűlteket, felhívta a fiatal kutatók figyelmét a tudásvágy megmaradásának fontosságára, sőt arra is, hogy legyenek büszkék származásukra, hiszen mint köztudomású, a világ igen sok felfedezést köszönhet a magyaroknak. A vendégeket a házigazdák nevében dr. Zavargó Zoltán, a Technológiai Kar dékánja köszöntötte, majd felolvasták Egeresi Sándornak, a Tartományi Képviselőház elnökének, a rendezvény védnökének az üdvözlő levelét. A megnyitóünnepség folytatásában előbb Pap Endre akadémikus, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke, majd Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, végül pedig dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke, a rendezvény főszervezője mondott ünnepi beszédet.
A köszöntők után az egybegyűltek meghallgathatták Csányi Vilmos akadémikusnak Az emberi viselkedésevolúció modellje: a kutya című plenáris előadását, majd kezdetét vette a fiatal kutatók plenáris tudományos ülésszaka, amelynek keretében D. Horváth Gábor (Pécs) Danubius és Hungaria - politikától mentes és túlterhelt allegóriák a 19. század végén, Novák Anikó (Újvidék - Szeged) A Duna misztikuma, Mohácsi Huba (Szabadka) Együttélési hajlandóság a Duna menti Vajdaságban, Mihalek Ágnes (Újvidék) Jogtörténeti jegyzet a Duna Bizottsághoz, Csönge Tamás (Pécs) pedig A hús, ami minket (t)akar címmel tartott előadást. A konferencia délutáni programja a szekcióülésekkel folytatódott, amelyek során ezúttal is több ország felsőoktatási intézményeinek magyar anyanyelvű hallgatói képviseltették magukat. Az idei VMTDK-ra hatvanhat Vajdaságban tanuló magyar egyetemi hallgató, huszonnégy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemista, valamint ötvenhárom magyarországi, hat romániai és egy szlovákiai fiatal jelentkezett. A részvevők nyolc szekcióban, különböző tudományterületek jeles szakembereiből álló tudományos bizottság előtt mutathatták be kutatásaikat: az élő természettudományok, az élettelen természettudományok, a műszaki tudományok, a társadalomtudományok I., a társadalomtudományok II., a bölcsészettudományok I., a bölcsészettudományok II. és a művészetek szekciójában, amelyekben a szekcióvezető tanárok elmondása szerint kivétel nélkül rendkívül színvonalas kutatásokat bemutató előadások hangzottak el, olyanok, amelyek bármelyik tudományos szaklapban megállnák a helyüket.
A konferencia a szekcióülések után a mentori értekezlettel, a kiértékelő kerekasztallal, az oklevelek kiosztásával, a VMTDK Kristálygömb Díj átadásával folytatódott a Technológiai Kar amfiteátrumában. Habár a VMTDK köztudomásúan nem verseny jellegű, a tudományos bizottság néhány éve mégis kihirdeti a szekciók legjobbjait. Az idén - a fiatal kutatók plenáris tudományos ülésszakának részvevői mellett - az élő természettudományok kategóriájában Barth Zoltán, Kohajda Zsófia, Csorba Roland és Pásztor Mónika; az élettelen természettudományok képviselői közül Kalmár Gergely, Botos Zsófia és Gogolák László; a műszaki tudományok szekciójában Seregély Emese, Sági Mihály, Petkovics Ármin és Beretka Sándor; a társadalomtudományok I. szekcióban Nacsa Mónika, Klenanc Miklós és Mátyus Ákos; a társadalomtudományok II. csoportban Tóth Karolina, Török Róbert, Jánvári Miriam és Salamon János; a bölcsészettudományok I. szekcióban Görcsi Péter és Bilibók Renáta; a bölcsészettudományok II. szekcióban Tülkös Terézia és András Csaba; a művészetek csoportjában pedig Franciskovity Róbert, Kocsis Lenke, Török Erna és ifj. Rácz József nyújtott kiemelkedő teljesítményt.
A 2010. évi Kristálygömb Díjat a Kastori Rudolf akadémikus, dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár és dr. Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár összetételű bizottság Holló Bertának ítélte oda kimagasló tudományos tevékenységéért. A díjazott 2005 óta folyamatosan jelen van a vajdasági magyar tudományos diákköri mozgalomban. Öt ízben lépett fel dolgozattal (2005, 2006, 2007, 2008, 2009), az V. VMTDK-n plenáris diákelőadó, a VII. és a VIII. VMTDK-n pedig szekcióelső volt. Szakmai fejlődése, a tudományos pályán való kibontakozása szorosan kapcsolódik a VMTDK-n szerzett sikerekhez és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elitképző tevékenységéhez.
- Óriási megtiszteltetés számomra az, hogy az idei évben nekem ítélték a Kristálygömb Díjat, hiszen ez a díj a felsőoktatási intézmények hallgatói tudományos munkájának a legnagyobb elismerése. Igaz, hogy már haladok előre a tudományos életben, hiszen most már doktoranduszként érkeztem a VMTDK-ra, de néhány évvel ezelőtt még harmadéves egyetemistaként kezdtem el a TDK-zást, ezért a díjat úgy élem meg, mint a diákkori tudományos munkám elismerését. Hat éve TDK-zom, ez alatt az idő alatt nagyon sok minden történt velem: befejeztem az egyetemet, és elkezdtem a doktori képzést, de úgy érzem, a VMTDK nagyon sokat segített abban, hogy megerősödjenek a tudományos tevékenység folytatására vonatkozó ambícióim, sőt, tudományos szempontból is nagyon sokat fejlődtem általa - mondta a díj átvétele után Holló Berta, aki jelenleg az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara Kémiai, Biokémiai és Környezetvédelmi Tanszékének kutató munkatársaként tevékenykedik, de emellett gyakorlatokat vezetve részt vesz az oktatási folyamatban is, ily módon járulva hozzá nemcsak a vajdasági magyar tudományos közélet további fejlődéséhez, hanem az utánpótlás neveléséhez is. Ami a folytatást illeti, mondta, minden attól függ, milyen lehetőségek nyílnak majd meg előtte, hiszen jelenleg azt várják, a minisztérium elfogadja-e a kutatási projektumaikat, ami által lehetőség nyílna arra, hogy az Újvidéki Egyetemen folytassa a kutatásait, ám amennyiben azt nem fogadják el, akkor mérlegelnie kell, hol, milyen körülmények között tud majd továbbhaladni a megkezdett úton.
A IX. VMTDK az Újvidéki Színházban megszervezett hagyományos TDK-bulival zárult, ami ezúttal is kiváló lehetőséget kínált a fiatal kutatóknak arra, hogy tudományos tevékenységbeli megmutatkozásuk és a tudományos diskurzusbeli részvételük után kötetlen beszélgetések során, kiváló hangulatban építsék tovább a korábban kialakított kapcsolataikat.
A rendezvény után a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke és a VMTDK főszervezője, dr. Csányi Erzsébet lapunknak nyilatkozva elmondta, rendkívül sikeresnek értékeli az idei konferenciát: - Nagyon örültünk annak, amikor a portálunkon megjelent a százötvenedik jelentkező, de természetesen nemcsak a mennyiségi mutatókra gondolok, amikor azt mondom, hogy nagyon sikeresnek értékelem a IX. VMTDK-t, hanem arra is, hogy a szekcióülések mindegyikében igen színvonalas munka folyt, amelynek során a szekcióvezető tanárok elmondásuk szerint valósággal feltöltődtek. A fiatal kutatók igazán sokféle témával jelentek meg - legyen szó akár a vajdasági, akár a magyarországi vagy a más térségekből érkező résztvevőkről -, érezni lehetett a különbségeket a különféle tudományos műhelyekben zajló kutatások módszerei között, így a szekcióülések során jól kirajzolódtak a tudományos iskolák különféle vonulatai is, ami nagyon örömteli számunkra - magyarázta dr. Csányi Erzsébet, majd arra a kérdésre, hogyan, merre fejlődhet tovább a rendezvény, elmondta, úgy gondolja, a százötvenes számot már valóban nem lenne jó továbbfeszíteni, de szerinte nemcsak a létszámot, hanem a szekciók számát sem lenne szerencsés tovább növelni. A főszervező elmondta, a jövő évben esedékes tízéves jubileum alkalmából szeretnének megjelentetni egy olyan kiadványt, amely összegezné az eddigi igen impozáns eredményeket, amelyek közül a legjelentősebb szerinte kétségkívül az, hogy azon fiatalok, kollégisták, TDK-részvevők közül, akik kezdetben még diákként voltak jelen a rendezvényen, ma már többen egyetemi tanársegédekként vesznek részt a tudományos bizottság munkájában, aminek ténye pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tudományos utánpótlás-nevelés, ami a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium létrehozásának és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia elindításának legfőbb célja volt, igen eredményesnek bizonyult az elmúlt évek során, s remélhetőleg a jövőben is így lesz majd.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..