home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A tudás birtoklása küldetés és feladat is
Tóth Lívia
2023.09.20.
LXXVIII. évf. 38. szám
A tudás birtoklása küldetés és feladat is

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Zentai Konzultációs Központja az új épületében tartotta meg a tanévnyitóját. Ebből az alkalomból a most végzett hallgatók átvették oklevelüket, és az öregdiákokkal együtt Alumni Kártyát kaptak, mellyel egy hatalmas szakmai közösség tagjaivá váltak.

Az ünnepségen részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.


Nagy Mélykúti Zoltán felvétele

Dr. Lengyel László tagozatvezető, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője lapunknak elmondta, két szempontból is örömteli volt a mostani tanévnyitó.

— Végre az új képzési központban kezdhettük meg a tanévet. A járványhelyzet és a gazdasági nehézségek miatt sajnos másfél évet késett az objektumnak a befejezése, illetve az átadása. Időközben kénytelenek voltunk több helyszínen tartani az órákat, itt viszont megvannak a megfelelő körülmények a tanuláshoz, a konzultációkhoz és a rendezvények szervezéséhez. A másik örömteli esemény számunkra, hogy csaknem hatvanan jelentkeztek a négy tagozatra, a kertészmérnök és a mezőgazdaságimérnök-alap-, valamint a kertészmérnök-, illetve vidékfejlesztésiagrármérnök-mesterszakra. Abban bízunk, hogy a stabil környezetnek köszönhetően még minőségibb szolgáltatást kínálhatunk fel a hallgatóinknak, ami azt eredményezi, hogy a jövőben sem csökken a fiatalok érdeklődése. Nekünk az a célunk, hogy a nálunk végzett diákok valahol a térségünkben helyezkedjenek el, és felelős munkát, feladatokat kapjanak. Tudjuk, hogy a mezőgazdaság egy nagyon dinamikusan fejlődő ágazat, melynek nemcsak a változó környezettel, a globális felmelegedés problémáival kell megküzdenie, hanem az olyan digitalizációs, precíziós technológiák elterjedésével is, amelyeknek az alkalmazása jelentősen megváltoztatja az eredményességét.

Mi ennek a szellemiségében neveljük, tanítjuk a hallgatóinkat, hogy föl legyenek készülve a részvételre ezeknek a folyamatoknak az alakításában. Azt szeretnénk, hogy az itteni termőföld ne csak a múltban, hanem a jövőben is a világ egyik legtermékenyebb területe legyen, és hogy a jelentkező problémákat ezek az emberek meg tudják oldani. Legyen nekik ez küldetés, hiszen értik, csak tudás birtokában lehet lényegre törő változásokat és megoldásokat eszközölni. A további terveink közé tartozik az intézményünk energetikai függetlenségének a megteremtése, az üzemeltetési költségek jelentős csökkentése egy szolár betáplálással. Emellett a mesterséges intelligencia és más okosmegoldások bevezetésével, különféle farmokkal és termőhelyekkel szeretnénk digitálisan összhangba hozni a központi oktatási épületet, hogy megtanítsuk a diákokat a rögzített adatok — például meteorológia, talajösszetétel, az állatok viselkedése, takarmányfogyasztás stb. — kezelésére és kiértékelésére, mert ebben az ágazatban manapság már nagyon sokszor az alapján döntenek a különféle beavatkozásokról, hogy ezek az adatok milyen tendenciát mutatnak. Ezt három éven belül szeretnénk kialakítani, hogy a gyakorlatban is minél inkább alkalmazhatóvá tegyük azt a tudást, amelyet a hallgatóink kapnak — nyilatkozta dr. Lengyel László.

A kertészmérnökképzés 1996 óta megszakítás nélkül folyik Zentán. A Konzultációs Központnak 550 végzett hallgatója van, akiknek a többsége a vajdasági térségben hasznosítja tudását — saját gazdaságban vagy agrárvállalkozásokban. A 2023/24-es tanévben beiratkozott tanulókkal 115-re nőtt az intézményben a hallgatók létszáma. Az iskolának jelenleg 38 konzulens oktatója van, akik közül 16 PhD-végzettségű.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..