home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A természet ajándékai
Bíró Tímea
2023.09.19.
LXXVIII. évf. 37. szám
A természet ajándékai

A szabadkai Mészáros Anikó kétgyermekes édesanya, egészségügyi nővér, aki mindig is érdeklődött a természetes gyógymódok iránt. Immár tizenöt éve foglalkozik a gyógynövényekkel, és keresi a bennük rejlő lehetőségeket. Natúr kozmetikumokat készít, de tudását örömmel osztja meg másokkal a krémkészítő workshopok keretében.

— Az idősebb fiam ekcémával született, és attól függetlenül, hogy egészségügyi nővérként a közelemben volt a modern orvostudomány tárháza, gondban voltam, mert senki nem tudott olyan készítményt ajánlani, amely hatékonyan orvosolta volna a problémánkat. Sok olyan személlyel és eseménnyel hozott össze az élet, amely a természetgyógyászat körül forgott, és elkezdett még jobban érdekelni ez az irány. Elsőként a körömvirágkenőcs alapreceptjét sajátítottam el, mely azóta a tapasztalatoknak köszönhetően különféle gyógynövényekkel variálódott. A fiam ekcémáját a körömvirágkrém enyhítette, ez pedig még inkább megerősített abban, hogy higgyek a gyógynövények hatásában. Mivel később biologikát is tanultam, ezek az ismereteim is hozzájárultak ahhoz, hogy tudjam, a bőrelváltozások eredete nagyon összetett lehet, és számít az étkezés, illetve az életmód is — mondta el Anikó.


Mészáros Anikó

Az édesanya a körömvirágkenőcs után főként a barátok, ismerősök kérésére kezdett el kísérletezni a natúr kozmetikumok elkészítésével.

— Érkeztek a felkérések, hogy próbáljak meg száraz, kevert bőrtípusú vagy öregedő bőrre készíteni kencéket. Elkezdtem jobban elmerülni a gyógynövények világában, és különféle növényi zsírokkal, olajokkal párosítva, illetve illóolajok felhasználásával elkészültek az első natúr kozmetikumok, melyek pozitív visszajelzést kaptak. Fontos kiemelni, hogy ezek mesterségesadalékanyag- és tartósítószer-mentes készítmények. Kis hátrányuk, hogy nem állnak el sokáig, tehát maximum egy-két évig használhatóak. Tartósítószerként a méhviaszt alkalmazom, melynek rengeteg jótékony hatása van, a többi közt az, hogy úgy alkot egy védőréteget a bőrön, hogy nem zárja el a pórusokat. A természetes készítmények esetében az olaj és a zsír tud megavasodni, de ha szobahőmérsékleten tartjuk a krémet, akkor fél évig biztosan, de akár tovább is nyugodt szívvel használható. Aki elkezdi alkalmazni a természetes zsírokból, olajokból és gyógynövényekből álló natúr kozmetikumokat, annak a szervezete egy idő után telítődik ezekkel az anyagokkal, tehát regenerálódik a bőre, kellő mértékben hidratált lesz, és egy idő után már a nagyon száraz bőrűeknek sem lesz szükségük arra, hogy például napi háromszor használják a kozmetikumot egy-egy területen. Három gyógynövényt emelnék ki a sok közül. Az első a cickafark, melyet tea formájában is szívesen használnak a hölgyek, emellett kiváló olajat lehet készíteni belőle, mely külső és belső aranyérre, szülés utáni problémákra is megoldás lehet, illetve rengeteget segít a nők intim területein. Méhviasszal kombinálva regenerálja a belső nyálkahártyát, gyulladáscsökkentő hatása van, sebgyógyító, enyhíti a hüvelyszárazságot. A másik nagy kedvencem a körömvirág, számomra a legértékesebb formája a macerátum, melyhez nyáron tudunk frissen szedett körömvirágot szedni, friss levendulát is lehet adni hozzá, ezt hidegen sajtolt olajba áztatjuk. Szeretek olyan összetevőkkel dolgozni, amelyek megtalálhatóak a vidékünkön, ezért a hidegen sajtolt olajok közül előnyben részesítem a hidegen sajtolt napraforgóolajat, mely nem túl zsíros, tehát masszázsolajként is használható. Mandulaolajjal és hidegen sajtolt olívaolajjal is társítható. A körömvirágkenőcsöt a macerátumból készítem, melyhez méhviaszt adok. A körömvirág egy igen sokrétű gyógynövény, regeneráló, bőrápoló hatása van. A harmadik személyes kedvencem a levendula, mely ma már szinte minden udvarban megtalálható. Az illata miatt vált népszerűvé, viszont tudni kell róla, hogy az egyik legnemesebb gyógynövényünk, sok mindenre fel lehet használni. Mindenképp szükséges a gyógynövényeknek egy alapismerete, mindegyiknek van ugyanis hasonmása, mely számunkra mérgező is lehet, ezeket pedig nem árt felismerni. Külön kitérnék a közkedvelt orbáncfűre, melyből nagyszerű macerátumot tudunk készíteni, viszont napérzékenységet okoz, ezért a belőle készült kenőcsöt nyáron kizárólag este vihetjük fel a bőrünkre — tudtuk meg Anikótól.

A natúr kozmetikumok készítője arra figyelmeztet, hogy nem mindegy, honnan, milyen területről és mikor gyűjtjük be a gyógynövényeket. Egyre kevesebb, rendelkezésre álló terület van, ahol nem érintkezik a növény a levegő és a talaj szennyeződésével. Anikó jelenleg csak olyan helyről és személytől szerzi be a gyógynövényeket, ahol azok megőrizhették a tisztaságukat. Az sem mindegy, hogy melyik napszakban vagy az évszak melyik időszakában látunk hozzá a növényszedéshez. A tárolást illetően azt javasolja, hogy üvegben tartsuk a gyógynövényeket, vagy ha a papírtasak mellett döntünk, akkor ügyeljünk arra, hogy molymentes, száraz helyen történjen a tárolás. A natúr kozmetikumok előállításához frissen szedett és szárított gyógynövényeket is fel tudunk használni.

— Nagyon sokféle bőrápoló termék elkészítésével foglalkoztam már, amikor a hölgyismerőseim inspirálására elvégeztem egy szappankészítő tanfolyamot, és elkezdtem gyógynövényes teákból szappanokat gyártani. A többi közt körömvirág- és csalánteát használtam fel a folyamat során. Az alaptisztálkodási kellékeinket is el lehet készíteni a természet segítségével, én minden téren a hagyományokat követem, tehát lúggal dolgozom, vagyis hat hetet kell várni, hogy a szappan elnyerje a végleges állagát. Már jelezték, hogy lenne igény szappankészítő workshopra, mely a közeljövőben meg is fog valósulni. Természetes alapanyagokból álló ajakbalzsamot, testápoló krémet, testvajat, masszázsolajat, fürdősót, fogport, hónaljdezodort, szúnyogriasztót is készítek, és a workshopokon szívesen átadom a tudásom. Növényi olajokból és zsírokból nem tudunk nagy faktorú naptejet készíteni, viszont vannak köztük olyanok, amelyek igen jók a napozás előtt és után is a bőr regenerálására. Nagyon fontos, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat, én a helyi termelőket részesítem előnyben, illetve azt is figyelembe kell venni krémkészítés előtt, hogy rengeteg bőrtípus van, mindenki egyedi, nem biztos, hogy az, ami az egyikünknek beválik, az a másikunknak is segíteni fog.

Anikó már a legkisebbeket is elkalauzolja a gyógynövények világába. Nemrég a VM4K felkérésének tett eleget, és a natúr kozmetikumokról tartott előadást a gyerekeknek. Közösen kakaós testvajat készítettek, és fürdősót, melyet a résztvevők haza is vittek magukkal. Egy másik foglalkozáson a gyógynövényekről mesélt a kicsiknek játékos, interaktív formában.

— A gyerekek nagyon nagy érdeklődést mutattak, ők rendkívül fogékonyak a természet adta lehetőségekre és annak kincseire. Hazavihették magukkal a receptet is, és valószínűleg az is szimpatikus számukra, hogy minden alapanyag könnyen beszerezhető, és a szükséges eszközök megtalálhatóak a legtöbb háztartásban. Fontos hangsúlyozni a környezettudatosságot is, hiszen ha saját magunknak készítjük el a kozmetikumokat, akkor a már meglévő kiürült tégelyekben tudjuk tárolni őket, tehát nem termelünk szemetet. Elsősorban az édesanyák érdeklődnek a natúr kozmetikumok iránt, de az a tapasztalatom, hogy idővel az egész család használja ezeket a készítményeket. Ami a legcsodálatosabb, hogy az elméleti és a gyakorlati alaptudás megszerzése után már bátran egyénre szabottan készítik el a saját natúr kozmetikumukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..