home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
A települések egyenrangú fejlesztése
Tóth Tibor
2024.05.09.
LXXIX. évf. 19. szám
A települések egyenrangú fejlesztése

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke munkatársaival Magyarkanizsa községbe látogatott, ahol a pártelnököt és küldöttségét — Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, az MNT munkatársait, a VMSZ több államtitkárát és tartományi tisztségviselőit — Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere fogadta.

A látogatás a magyarkanizsai Tisza-parton, a közkedvelt strandon kezdődött, ahol a politikusok az elmúlt években megvalósított beruházásokat tekintették meg. Dr. Pásztor Bálint elmondta, sok önkormányzatnak van Tisza-partja, de a magyarkanizsai az egyik legszebb ezek közül.

— Magyarkanizsa Önkormányzata minden dicséretet megérdemel, amiért rendben tartja a Tisza-partot, hogy a helyi, valamint az idelátogató polgárok ilyen körülmények között tudják az itt lévő természeti szépségeket élvezni. Az emberek sokszor azt gondolják, hogy minden jár, és minden ingyen van. Lehet, hogy jár, de a magyarkanizsai önkormányzatnak éves szinten több millió dinárjába kerül a Tisza-part ilyen állapotban való fenntartása, hogy szebb legyen, mint más önkormányzatok területén. Remélem, a júniusban induló idényben nagyon sokan fogják a Magyarkanizsa által nyújtott lehetőségeket élvezni.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere kiemelte, az elmúlt években arra figyeltek, hogy a Tisza-partot legalább a szezon alatt olyannyira rendezzék, és minőségi szolgáltatásokat kínáljanak az idelátogatóknak, hogy valódi idegenforgalmi, folyó melletti központ alakuljon ki ezen a területen.

— A látogatók száma alapján úgy érzem, ez részben sikerült is. Az önkormányzat állagmegőrzésre évente több mint 3,5 millió dinárt fordít, tehát a fűvágásra, a terület tisztán tartására, a medence, a napozóágyak, a napozóterasz részek karbantartására és átfestésére, valamint a mólók karbantartására. Ehhez évente hozzáteszünk valamilyen beruházást. Az elmúlt években a strand rész vizesgóccal bővült, a kisgyerekes családok nagy örömére egy homokos részt alakítottunk ki, de a sátortábort és a kempinget is fejlesztettük, ahol vizesgócot létesítettünk, és áramot biztosítottunk a kempingezők részére. Állandóan plusztartalmakat próbálunk hozzátenni, hogy versenyképesek legyünk a környékbeli idegenforgalmi kínálattal, és az elmúlt években elért színvonalat sikeresen megtartsuk. Az idén tovább bővítjük a parkolóhelyeket a Tisza-parton, és az áramerősséget is növeljük, ugyanis a kemping rész 300 méterrel bővül.

A küldöttség Magyarkanizsa után Martonosra folytatta útját, ahol a művelődési házban és az általános iskolában történt beruházásokat tekintették meg. Magyarkanizsa önkormányzatának területén egyenrangúan fejlődnek a települések, illetve a helyi közösségek.

— A művelődési ház jó példája annak, hogy apró lépésekkel tíz év alatt milyen csodálatos épületté, közösségi térré lehetett varázsolni a létesítményt. Az iskola egy csoda, történelmünk, illetve az egyház és közösségünk együttműködésének lenyomata. Fontos lenne felújítani ezt a gyönyörű épületet. Amennyiben ez tartományi forrásokból történne, akkor apránként valósulna meg. Bízom benne, hogy a köztársasági nagyberuházási minisztériumnál ebben a mandátumban elérjük, hogy az épület bekerüljön a felújítandó iskolák jegyzékébe. A június 2-ai választások tétje, hogy Magyarkanizsának továbbra is olyan vezetése legyen, Fejsztámer Róbert polgármesterrel az élen, mely a jövőben is odafigyel a község településeire — mondta Martonoson Pásztor Bálint.

Martonoson a helyi járuléknak köszönhetően nem kell állandóan az önkormányzat költségvetésére támaszkodni, egyúttal a településen vannak ötletek és elképzelések a közösség megtartásával, megerősítésével kapcsolatban.

— Sokkal könnyebb az önkormányzatnak a beruházásokat úgy befejezni, hogy esetlegesen csak önrészt vagy résztámogatást kell hozzá biztosítani, ugyanis pályázati pénzekből vagy a helyi járulék eszközeiből indítják el. Az iskola felújításának tervdokumentációja elkészült, a majd 90 millió dináros fejlesztéshez pályázat szükséges, a művelődési házban pedig az emeletet kell rendbe rakni és egy közösségi teret kialakítani, hogy az épület valóban közösségmegtartó legyen. Megtekintettük a tűzoltóautót is, amire a martonosiak hosszú ideje vágytak. Az önkormányzat számára is fontos, hogy a helyi közösségekben legyen egy olyan tűzoltóautó, amely szükség esetén megfelel a kihívásoknak. Jövő héten a helyi közösség kérésére elkezdjük az utcák rendbetételét, megtaláltuk rájuk a megfelelő költségvetési hátteret — emelte ki Fejsztámer Róbert.

Kispiacon a helyiek régi álma vált valóra: ünnepélyesen átadták a teljesen felújított művelődési házat.

— A kispiaciak megérdemelték ezt a gyönyörű művelődési házat. Fontos, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői minden hatalmi szinten jelen legyenek, és tudják támogatni a helyi közösségeket, hogy ilyen és ehhez hasonló beruházások megvalósulhassanak. Az önkormányzat segített a templom felújításában is, valamint a közelmúltban megtörtént a Kispiac és Ludas közötti, regionális jelentőségű út felújítása is, ami nem csak Kispiac és Magyarkanizsa szempontjából fontos. Június 2-án a polgárok arról döntenek, hogy olyan politikusok ülnek-e majd az önkormányzati vezetői székekbe, akik odafigyelnek a helyi igényekre, és akik a helyi emberekkel együttműködve döntik el, mik a prioritások, vagy olyanok, akik Belgrádra vagy valaki másra figyelnek. Én arra kérek mindenkit, hogy támogassák a Vajdasági Magyar Szövetséget június 2-án — hangsúlyozta Pásztor Bálint.

A művelődési ház épületéből csak a falak maradtak, és szinte a nulláról kezdték a felújítást, vagyis inkább az építkezést. Teljesen új tetőszerkezetet, szigetelést, villanyhálózatot, mennyezetet, világítást, padlót, fűtést kapott az objektum, melynek a belső tere is teljesen megújult. 

— Az épületet a művelődési élet mellett több célra, akár esküvők, rendezvények megtartására is tudjuk használni. Biztos vagyok benne, hogy ilyen impozáns székházzal megpályázhatjuk akár a Durindót és a Gyöngyösbokrétát is. Az új fűtésrendszernek köszönhetően télen is használható, így bízom benne, hogy akkor is tele lesz élettel, tartalommal, különböző eseményekkel, amit a helyi fiatalok és civil szervezetek képviselői fognak megvalósítani — nyilatkozta Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közössége Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy a beruházás legnagyobb részét, 30 millió dinárt, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság folyósította, de az önkormányzat és Kispiac Helyi Közössége is hozzájárult a költségekhez.

A telt ház előtt megtartott ünnepélyes megnyitón Szebenyi Antónia elénekelte a magyar himnuszt, majd Fejsztámer Róbert és Pásztor Bálint szólt a közönséghez. A színvonalas, másfél órás művelődési műsorban a helyi Jókai Mór Művelődési Egyesület szakcsoportjai, a Százszorszép óvoda ovisai, az Egyhuszonnégy színjátszó csoport és a Magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola tanulói léptek közönség elé.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..