home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A tehetség és a közösség szolgálatában
(P.M.)
2014.02.12.
LXIX. évf. 7. szám
A tehetség és a közösség szolgálatában

Kozma Laura 2013 tavaszán diplomázott Szegeden a Rajz és Művészettörténet Tanszék képábrázolás és képgrafika szakán. A külföldön töltött iskolai évek után — nagy örömére — most újra a családjával élhet Csantavéren. A szabadkai Közgazdasági Szakközépiskolában kapott állást, művészettörténetet oktat. Már frissdiplomásként olyasmivel foglalkozhat tehát, amihez ért és amit szeret. Emellett a helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület munkájából is kiveszi a részét, 2012 októbere óta egy általa indított rajzszakkör is működik.

A közelmúltban ért véget egy rajztábor, melynek ötlete szintén Laurától származott.

— Igyekszem minél több új elképzeléssel előállni, mint amilyen ez a több napig tartó tábor is, melynek azonban meglehetősen nehezen terjedt a híre. A többi közt ezért is tartom fontosnak minden esemény interneten való dokumentálását. A szünidő alatt is tartottunk hasonló rendezvényt, és az akkor megvásárolt alapanyagok, művészkellékek egy része megmaradt, ezért gondoltam, hogy szervezhetnénk egy újabbat. A szakkör kezdete óta folyamatosan találkozunk a szakiskolás diákjaimmal. A kapcsolatunk már nem is nevezhető hagyományos tanár—diák viszonynak. Sokkal több ez annál. Ki szoktam kérni a véleményüket az ötleteimről, és persze a művelődési egyesület vezetőségének a tagjaiét is.

Laura elmondta, hogy a diákjai voltaképpen a segítői is.

— Biztonságérzettel és örömmel tölt el, hogy mindig számíthatok a középiskolás művészpalántáimra. Ők név szerint: Kocsis Katalin, Cvitkó Beatrix és Kovács P. Emese. Az egyesület tagjai közül két óvónő, Kiss Kornélia és Begyik Valéria, továbbá egy tanárnő, Udvardi Ildikó és két tanárképzős, óvóképzős fiatal, Vituska Tímea és Hajagos Klaudia működött közre a foglalkozásokon.

— A táborok célja elsősorban a rajzolni szerető diákok és szüleik figyelmének a felkeltése, valamint hogy elindítsunk egy folyamatos, hagyományteremtő műhelymunkát. Ezentúl minden hónap harmadik szombatján 9 órai kezdettel várjuk majd az érdeklődőket a rajzszakkörre (minden korosztályban), melyen — akárcsak egy rajzórán — különféle technikákat, témákat dolgozunk fel. Egy — másfél, kétórás — foglalkozás 150 dinárba kerül. Ez elegendő ahhoz, hogy fedezze az anyagköltséget, ugyanakkor nem terheli meg nagyon a szülőket. A célunk elsősorban az, hogy minél több gyerek jöhessen el.

Laura a Bartók Béla Művelődési Egyesület héttagú elnökségének a tagja, pontosabban alelnöke és írnoka.

— A családban ezt társadalmi munkának hívjuk, vagyis ingyen teszünk valamit másokért. Persze az új kezdeményezéshez, az ötletek megvalósításához sok szabad időre van szükség, remélem azonban, hogy rajtam kívül másokban is van tenni akarás, vagy legalábbis elegendő tisztelet a régi értékek és a saját közösségünk kultúrája iránt, és csatlakoznak hozzánk, vagy legalább figyelemmel kísérik a munkánkat — zárta a beszélgetést Kozma Laura.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..