home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A tartományi művelődési titkárság pályázatai
Kartali Róbert
2024.01.25.
LXXIX. évf. 4. szám
A tartományi művelődési titkárság pályázatai

Február 19-éig lehet jelentkezni a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság idei évre kiírt tíz pályázatára, melyek közül hét a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezeteket és intézményeket is érinti. Ezek részleteiről Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár nyilatkozott lapunknak.

A kortárs zenei, valamint színházi alkotásokra külön-külön 39 millió, a kulturális örökség megóvását és megvédését célzó projektumokra 49 millió, a könyvtárak könyvbeszerzésére 5 millió, a multimediális alkotásokra 29 millió, a történelmi egyházak és vallási közösségek számára is 29 millió dinárt irányoztak elő a pályázatokkal. A nemzeti kisebbségek kultúrája és művelődése szempontjából jelentős programok és projektumok 2024. évi finanszírozására és társfinanszírozására pedig 20 millió dináros keretösszeget írtak ki a pályázaton — összegezte Kudlik Zoltán.

— Ez utóbbi különösen fontos a vajdasági magyar rendezvények megszervezése szempontjából. Ebből 16,1 millió dinár értékben a különféle kulturális projektumok lesznek támogatva, tehát az irodalmi, a színházi, a zenei, illetve a hagyományőrző rendezvények. Ez főleg a központi, nagy események, például a Gyöngyösbokréta és a Durindó esetében fontos, mely a vajdasági magyar közösség szempontjából rendkívül jelentős összejövetel, de emellett a szórványban a kisebb rendezvények is évről évre élveznek támogatást. A szórványban például a dél-bánáti népzene- és néptánctalálkozókat vagy akár a betlehemes játékokat is ezekből a forrásokból szervezik meg. Emellett rengeteg népzenei és néptánctábor is a tartományi forrásoknak köszönhetően jön létre. Sok hagyományőrző rendezvény ezekből az eszközökből valósul meg, mint a most aktuális Tordai Művelődési Napok vagy a csantavéri Szent Anna-napok. Tavaly több mint 70 rendezvényt támogattunk, melyek a múlt év során valósultak meg szerte Vajdaságban, Magyarittabétól kezdve Nyugat-Bácskáig, Észak-Bánáttól Dél-Bácskáig. Úgyhogy nagyon fontosak ezek a pályázatok, mert egyes településeken e rendezvények megvalósításának a kontinuitását tudják garantálni. A fennmaradó 3,9 millió dinárral pedig a kisebbségi nyelveken megjelenő könyvek kiadását szeretné támogatni a titkárság.


Kudlik Zoltán

Mivel 27 nemzeti kisebbség és közösség él Vajdaságban, a rendelkezésre álló 20 millióból megközelítőleg 7 millió dinár jut a magyar rendezvényekre.

A 20 millió dináros keretösszeg a tavalyihoz képest nem növekedett, viszont három évvel ezelőtt csupán 12 millió dinár volt előirányozva ezekre a célokra. Tehát 40 százalékkal emelkedett, és ez köszönhető annak is, hogy erős jelenléte, érdekképviselete van a tartományban a Vajdasági Magyar Szövetségnek — emelte ki a segédtitkár.


Gyöngyösbokréta és Durindó

Mint mondta, ez nem csupán a pályázati keretösszegek növekedésének tekintetében nyilvánul meg, hanem a nyelvhasználati jogokat illetően is, hiszen ezek a pályázatok a kisebbségek nyelvén is elérhetőek.

— A könyvtáraknak kiírt pályázattal a tartományi titkárság könyvek megvásárlását, illetve különféle publikációk beszerzését szeretné támogatni, ami azért is fontos, mert a kisebbségek is érintettek. A pályázatra a Kishegyesen, Zentán, Csókán, Magyarkanizsán, Szabadkán, Topolyán működő könyvtárak jelentkezhetnek. Ez a tartományi forrás pedig az említett intézményeket nagymértékben tudja segíteni az éves könyvbeszerzésben, hogy új, időszerű kiadványokat vásárolhassanak. A magyarság számára a kulturális örökség megőrzésére, megóvására kiírt pályázat is fontos, melyre olyan intézmények tudnak pályázni, amelyek ezzel foglalkoznak. Gondolok itt a Községközi Műemlékvédelmi Intézetre vagy könyvtárakra, múzeumokra, ahol ilyen projektumokat valósítanak meg. Itt akár a digitalizálás is szóba jöhet a könyvtárak tekintetében, régi folyóiratok vagy akár azok a dokumentumok, amelyeket elektronikus formában tudnak majd jobb minőségben megőrizni az utókor számára. A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet pedig akár egy-egy kisebb településen lévő templom freskójának vagy olyan épület külső homlokzatának a megőrzésére pályázhat, amely jelenleg veszélyeztetett helyzetben van. Az évek során folyamatosan támogatást kapnak a különféle régészeti, ásatási munkálatok is Vajdaság-szerte, mert rengeteg olyan terület található itt, amely kutatható, és az elmúlt hatvan évben fedezték fel. Folyamatosan folyhattak ezeken a területeken az ásatási munkálatok, aminek köszönhetően az ott fellelt régészeti anyag bekerülhetett a vajdasági vagy a településeken lévő múzeumokba, és kiállíthatóvá is válhatott ezáltal.

A titkárság minden évben igyekszik támogatni a történelmi egyházakat és az egyházközösségeket is, így minden évben pályázhat a katolikus, a református és az evangélikus egyház is, különféle projektumok megvalósítására.

— Itt gondolhatunk kisebb renoválási munkálatokra, mivel tudjuk, hogy az anyaországi támogatások nélkül a templomaink nehezen lennének felújítva, ezért a tartományi összegekből kisebb problémákat oldhatnak meg, akár a nyílászárók, csatornák cseréjét, a tetőszerkezet felújítását vagy a fűtési gondokat a templomokon belül. A katolikus egyház 8 410 000 dinárra, a református egyház 638 000, az evangélikus egyház pedig 580 000 dinárra tud pályázni.

A pályázatok beadási határideje február 19-e. Részletes információkat a www.kultura.vojvodina.gov.rs linken találnak az érdeklődők. A pályázatok a kisebbségek nyelvén is elérhetőek, kitölthetőek.


Csókai könyvtár

Betlehemes találkozó Torontálvásárhelyen (Martinek Imre felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..