home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A tanulás és a tudás értékálló
Fehér Márta
2023.09.21.
LXXVIII. évf. 38. szám
A tanulás és a tudás értékálló

Másfél ezer továbbtanulni vágyó fiatalt fogadott középiskolai, illetve felsőoktatási kiállítással a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a zentai sportcsarnok. A két rendezvénnyel — a 7. Eduexpóval és az 1. Suliexpóval — a vajdasági magyar tisztségviselők az itthoni tudásszerzési lehetőségek gazdagságára, oktatásunk minőségére és a jelentős támogatási rendszerre irányították a figyelmet.

Az Eduexpo hetedik éve hozza kézzelfogható közelségbe az itthoni felsőoktatási kínálatot. A végzős középiskolások egy helyen kaptak válaszokat kérdéseikre, ízelítőt az itthoni továbbtanulási lehetőségek végtelen tárházából, információkat a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjáról, mely Magyarország Kormányának a támogatásával valósul meg, a karrierépítés megannyi módjáról, s ismerkedhettek, kapcsolatokat építhettek.


Érdeklődő fiatalok a 7. Eduexpón

Alig kezdődött el a tanítás, még egy egész tanévnyi idő maradt a végzős középiskolások és a családok egyik legfontosabb kérdésének megválaszolására: hová tovább, melyik egyetemre, főiskolára? A fiatalok és tanáraik, az intézményvezetők egyöntetű értékelése: mennyire jó, hogy már szeptemberben szervezetten, egy helyen lehet tájékozódni! S a felsőoktatási karok, szakok képviselői is hasonlóan érzik: de jó, hogy nem a finisben kell megismerkedni és megküzdeni minden egyes itthon tanulni kívánó diákkal, a hagyományos nyílt napokon már ismerősként üdvözölhetnek egy-egy érdeklődőt.

A 7. Eduexpónak a zentai sportcsarnok adott otthon, 22 kiállító várta a mintegy 700 középiskolást, aki megismerhette a többi közt az Újvidéki Egyetem szabadkai építőmérnöki, közgazdasági és Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának kínálatát, a Műszaki Főiskola, a kamenicai Educons egyetem, valamint a VM4K nyújtotta képzési formákat, a budapesti Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem itthon választható stúdiumait, az Európa Kollégium, a VaMaDiSz és a VIFÓ, továbbá a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér programjait, a Karrierépítő Központ működését és az MNT felsőoktatási ösztöndíj-lehetőségeit.


20 középiskola mutatkozott be az 1. Suliexpón

A jelenlevőket Zenta polgármestere, Czegledi Rudolf köszöntötte, s úgy fogalmazott, az oktatás a közösségformálás egyik tevékenysége, mert egyaránt szolgálja az itthon maradást és a közösségépítést. A társszervező Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, illetve a Karrierépítő Központ nevében dr. Ivanović Josip, az MTTK dékánja hangsúlyozta a vajdasági magyar érdekképviselet és a közösség szervezettségét, életerejét, melyet e rendezvény is bizonyít, végül pedig Fremond Árpád, a szervező Magyar Nemzeti Tanács elnöke fordult a fiatalokhoz, a tudás, a tanulás fontosságát emelve ki, és a sok-sok támogatási lehetőséget, melyet az itthoni továbbtanulást választó fiatalok kapnak a MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramja keretében.

— Csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy tanuljon tovább. Az a célunk, hogy minél több vajdasági magyar fiatalt itthon tartsunk, hogy minél többen itthon tanuljanak tovább. Minden, itthon tanuló diák érték, ám természetesen visszavárjuk a külföldön végzett, diplomás fiatalokat is, a diplomahonosítási programunk ezt a célt szolgálja — emelte ki az MNT elnöke.


A magyar politikum az itthon tanulást komplex programmal támogatja

A nagyszabású, sikeres rendezvény megnyitóján a vajdasági magyar politikum, a házigazda Zenta Község és a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői is részt vettek.

Másnap, az 1. Suliexpóra a nyolcadikosokat várták: 800, középiskolai tanulmányokra készülő fiatal járt izgatottan a 20 megjelent középiskola standjai között. Lajkó Bianka, Csetvei Zsófia és az ikrek, Svetković Lara és Svetković Lia éppen élénken magyaráztak egymásnak, és kérdéseimre is ugyanilyen örömmel válaszoltak. Egy stand legyen színes, ötletes, az információk pedig meséljenek az iskoláról, a szakról, a tanárokról, a tantárgyakról, a közösségről — sorolják. A gunarasi Lara és Lia a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskolába készül, kereskedelmi szakra, megfogott minket ez a közgazdaság kifejezés, a pénzügyek érdekelnek bennünket, azt mondják, messzebb nem is kívánkoznak, mint Topolya, majd csak a középiskola után, egyetemre, de akkor is csak Szabadkára, a külföldi továbbtanulás soha nem merült fel bennük, az összes rokonunk Gunarason él, Topolyáról gyorsan haza tudunk érni, és nekünk ez így sokkal jobb, kényelmesebb, olcsóbb is, hazajárunk mindennap, négy év múlva majd elég érettek leszünk, hogy egy hétig távol legyünk. A lányok elárulják, hogy nővérük Szabadkán, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában végzős, s ő is ugyanúgy örült az előző napi Eduexpónak, mint ma ők a Suliexpónak. Zsófiát a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium vonzza, az angol szak, és büszkén mondja, máris van egy B2-es nyelvvizsgája. B tervként a topolyai gimnázium általános szaka marad. Bianka is kosztolányis szeretne lenni, az angol és a sport szak jöhet számításba, esetleg a szabadkai műszaki iskolában a közlekedési szak. A lányok elmesélik, tizenegyen vannak az osztályban, s csak néhányan gondolkodnak magyarországi továbbtanulásban, a többség itthon szeretne középiskolába járni. Zsófi és Bianka elmondja, a továbbtanulást illetően nagyon sok segítséget kapnak osztályfőnöküktől, és a barátoktól is rengeteg információt lehet begyűjteni első kézből, a szülők is igyekeznek támogatni a „nagy döntést”. Elárulják, ez egy stresszes időszak számukra, hiszen még mi sem tudjuk pontosan, hogy mit szeretnénk, és mégis választanunk kell, ezért számunkra a legkézenfekvőbb a gimnázium, hiszen így még van négy évünk dönteni, nem szeretnénk magunkat kizárni egy-egy felsőoktatási szakról azzal, hogy most esetleg a nem megfelelő középiskolai szakot választjuk.


Bianka, Zsófia, Lara és Lia itthon akar középiskolába járni

Az 1. Suliexpo megnyitóján köszöntőbeszédet Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere, Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, Vicsek Annamária oktatási államtitkár és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Az oktatási államtitkár egy történet elmesélésével mutatott rá arra, hogy a fiatalok mögött tanulmányaik során nagyon sokan látatlanul is ott állnak, hogy támogatásukkal segítsék őket a tudásszerző időszak végéig, míg az MNT elnöke elmondta, hogy céljaik között szerepel a középiskolába iratkozók anyagi támogatása, illetve a szakkollégiumi rendszer bővítése, erősítése. Részleteket egyelőre nem árult el, mint mondta, az oktatási stratégia hamarosan nyilvános vitára kerül.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..