home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szervezetünk üzen
Szilágyi Edit
2022.10.25.
LXXVII. évf. 42. szám
A szervezetünk üzen

Figyeljünk önmagunkra, a jelentkező fájdalmakra, a rosszullétekre, a megváltozott reakciókra. Éljünk egészségesen, és reagáljunk, lépjünk, ha kell. Ez volt a mondanivalója dr. Koncz Gyula Óbecsén megtartott, tanulságos és figyelemfelkeltő előadásának, melyet a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben szerveztek meg. Mit üzennek a beleink? címmel az irritábilisbél-szindrómákról és a candidáról beszélt.


Dr. Koncz Gyula (fotó: Szilágyi Edit)

Az irritábilisbél-szindróma a belek funkcionális rendellenessége, mely minden ötödik embert — fiatalt és időst egyaránt — érint, sok esetben anélkül, hogy tudna róla. Pontos oka nem ismert, több tényező hathat rá ugyanis, mint például a bél fokozott érzékenysége, a bélmozgás zavara, az életmód, az állandó stressz, a lelki problémák, a nem megfelelő étkezési szokások, az alkohol és a mozgáshiány. Tünetei a hasi fájdalom, puffadás, hangos bélmozgás, ételérzékenység, fáradtság, depresszió, hátfájás.

Dr. Koncz Gyula szerint ezekkel a panaszokkal mielőbb ajánlatos szakorvoshoz fordulni, főleg azért, mert a tünetek néha más betegségekre is utalhatnak. A kezelés enyhíti a szimptómákat, személyre szabott gyógyszert alkalmaznak, és probiotikumokkal igyekeznek helyreállítani a bélflórát. Mindenképp életmódbeli változásokra van szükség, diétára, sportra, a stressz, az alkohol kerülésére.

A candida gomba az egészséges szervezetben is megtalálható. Akkor beszélhetünk betegségről, ha elszaporodik, aminek a fő oka a legyengült immunrendszer. Kimutatását megnehezíti, hogy sok esetben már szervi betegséggel párosul, számtalan tünettel jár. Megtalálható a szájban, gyomorban, belekben, hüvelyben. Kialakulhat az antibiotikummal kezelt betegeknél, valamint az immunrendszert gyengítő gyógyszerek huzamosabb ideig való szedése, terhesség, túlsúlyosság, cukorbetegség esetén, illetve antibiotikum- vagy kemoterápia során. Okozhatja a bőr hámlását, hajhullást, emésztési zavarokat, fájdalmat, fáradékonyságot. Visszajáró betegség. A gyógyítás hosszadalmas, személyre szabott, és diétát követel. A probiotikum fontos a kezelésben.

Ehhez hasonló a Helicobacter pylori fertőzés, az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, mely az emberiség 50%-át is érinti. A fertőzés ragályos, és a kialakulásáért ez esetben is az immunrendszer a felelős. Penicillinnel vagy antibiotikummal gyógyítható. Oda kell figyelni az étrendre, úgy kell kialakítani, hogy az csökkentse a gyomorsavat. Kerülni kell a fűszeres, savanyú ételeket, a koffeint, a nikotint, az alkoholt.  Ajánlott még a probiotikumok bevetése is.

Zárógondolatként az előadó nyomatékosította, hogy az említett fertőzések megelőzhetőek a jó immunrendszer kialakításával, helyes étrenddel, mozgással és fokozott higiéniával. Panasz esetén ajánlatos felkeresni az orvost.

Az előadást az MNT és Óbecse Község Önkormányzata támogatta.

Candidadiéta

A candida gomba szénhidráttal táplálkozik, tehát mindent, aminek a liszt és a cukor az alapja — természetesen a mézet is —, száműznünk kell az étrendünkből. A diéta leg­szigorúbb szakaszában, melyet csak az első egy-két hétben ajánlatos vé­gezni, a legtöbb friss gyümölcsöt is kerüljük, mert még a savanyú gyümölcsökben is van cukor.

Időtartam: Nőknek három—hat hónapig, férfiaknak egy—két hónapig kell betartaniuk ezt a diétát az eredményesség érdekében.

Semmi szénhidrát: Teljesen szénhidrátmentes étrendet a kúra elején kövessünk, egy—két héten át. A gabonaételeket is kerüljük!

Semmi élesztő: Tilos fogyasztani az élesztőt tartalmazó élelmiszereket: kenyeret, péksüte­ményt, édes és sós süteményt, kelt tésztát.

Semmi cukor, méz, édesítő, édes gyümölcs: Tiltott a cukor és minden cukorral, mézzel, édesítőszerrel készült étel-ital: ketchup, mustár, salátaöntet, lekvár, tor­ta, gyümölcsjoghurt, aszalt és kandírozott gyümölcs, magas cukortartalmú friss gyümölcs (füge, banán, szőlő, szilva, dinnye, datolya), gyümölcslé és egyéb gyümölcskészítmény, például kompót.

Semmi tej, tejtermék: Ne együnk tej- és gombakultúrával készült élelmiszereket: ke­firt, penészes sajtokat, tejfölt.

Semmi erjesztett élelmiszer: A kúra idejére felejtsük el az ecetet, sört, bort, pezsgőt, savanyú káposztát.

Csak frisset! Lehetőség szerint kerülni kell a tartósított termékeket.

Vitaminok: Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell bevinni a szervezetbe. Ezek elsődleges forrásai a zöldségek és a gyümölcsök.

Sok rostot, ballasztanyagot kell bevinni a szervezetbe, melyek a bél nyálkahártyáját tisztítják. Ez lehet korpatermék, hajdina vagy natúr rizs.

A lisztet és a tésztákat dugjuk el a kamrába, helyettük használjunk kókuszlisztet, gesztenyelisztet, ha pedig nagyon kívánjuk a tésztát, készítsünk például cukkinispagettit.

Amire még ügyeljünk: fogyasszunk naponta legalább 2 liter tiszta vizet, és segítsük a szervezet tisztulását szaunával, mozgással!

A diéta alkalmazását orvos javasolhatja. Súlyos egészségügyi gondok esetén viszont a diéta önmagában nem elég.

(Forrás: www.egeszsegkalauz.hu)

Diétás cukkinispagetti

Hozzávalók: 4 cukkini, 10 dkg parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 bazsalikomág, só és bors ízlés szerint.

Elkészítése: Megmossuk a cukkinit, majd lecsepegtetjük. Vékony, hosszú csíkokra reszeljük, ehhez nagyobb lyukú reszelőt használjunk. Aki kevésbé roppanósan szereti, 30 percig pihentesse, majd csavarja ki belőle a vizet. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ha megpirult, beletesszük a cukkinit, és négy-öt percig pároljuk. A végén hozzákeverjük a bazsalikomot, sót, borsot és parmezánt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..