home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A szép szó ünnepe Péterrévén
Koncz Erzsébet
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám

Szavak és akkordok címmel 13. alkalommal tartották meg október 28-án a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok gálaműsorát. A rendezvényen közreműködtek a díjnyertes szavalók, valamint a Heuréka együttes, mely tavaly tűnt fel az énekelt versek előadásával Zentán.A péterrévei Ricz Emese - a Szegedi Tudománye...

Szavak és akkordok címmel 13. alkalommal tartották meg október 28-án a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok gálaműsorát. A rendezvényen közreműködtek a díjnyertes szavalók, valamint a Heuréka együttes, mely tavaly tűnt fel az énekelt versek előadásával Zentán.
A péterrévei Ricz Emese - a Szegedi Tudományegyetem hallgatója - az alábbi szavakkal köszöntötte a meghívott vendégeket: Knézi Pétert, az óbecsei alpolgármestert, Varnyú Ilonát, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagját, valamint a nagyszámú közönséget:
,,Ma este ünnepelünk. Ünnepeljük a költőket, az ízes magyar szót, a művészeteket, a kultúránkat és a sok tehetséges fiatalt, akik ennek a kincsnek őrzői, továbbvivői. Hatalmas kincs nekünk, magyaroknak az a szellemi örökség, amelyet elődeink hagytak ránk.
Feladatunk, hogy felvállaljuk, őrizzük és továbbítsuk mindazt az értéket, ami a miénk."
Ezután Szöllősi Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára lépett színpadra. Köszönetét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek a szép szó ünnepére, és hogy ilyen sokan szeretik a verset Péterrévén. Elmondta, hogy a hagyományokhoz híven az idén is a legjobbak mutatkoznak be, s céljuk, hogy Vajdaság minden kisebb településén, falvában föllépjenek, bemutatkozzanak a legjobb szavalók, népmesemondók.
A gálaműsor résztvevői közül legtöbben Bácsfeketehegyről érkeztek.
Elsőként Szarka Ákos lépett színpadra Zelk Zoltán: Mese a kiscsikóról, akinek még nincs patkója című verssel.
Szombaty Dorottya szintén Bácsfeketehegyről érkezett. Gábossy József: Fáni című művét adta elő.
A péterrévei Ricz Ármin a Nemes Nagy Ágnes Szavalóverseny 1. helyezettje. Ezúttal Fehér Ferenc: Vallomás című művével mutatkozott be a közönségnek.
Farkas Hajnalka is bácsfeketehegyi szavaló, Faludi György: Tanuld meg ezt a versemet című költeményét mondta el mély átéléssel.
Simonyi Lili szintén bácsfeketehegyi. Számos hazai és nemzetközi szavalóversenyen vett már részt. Csorba Béla: Megoldás című versét mondta el.
A péterrévei Rab Írisz Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versét választotta.
Kulcsár Sarolta is péterrévei. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon első díjat kapott. Erre a műsorra Wass Albert: Amikor a bujdosó az istennel beszélget című versével készült.
Hajvert Ákos Topolyáról érkezett, nyár óta ő az elnöke a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesületnek. A szeptemberben Budapesten megtartott Kaleidoszkóp versfesztiválról a rendezvény fődíjával tért haza. Most Gyurkovics Tibor: Ebek harmincadja című művével lépett fel.
A bácsfeketehegyi Fekete Ágnes Pilinszky János: Ég és föld című versét szavalta.
Végezetül a péterrévei Ricz Emese Szilágyi Domokos: Magyarok című versével mutatkozott be a közönségnek. Róla tudjuk, hogy számos szavalóverseny győztese, legutóbb a Csongrád megyei Wass Albert Szavalóverseny első helyezettje, majd az országos verseny különdíjasa.
A Heuréka együttes tagjai: Nagy Réka, Kalapis Gergely, Velcsov Dejanov Koszta. Zmaj, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Róbert???????????, Petőfi Sándor, Ady Endre megzenésített verseit adták elő.
Minden föllépő díszoklevelet kapott, melyet Sutus Áron, a VMMSZ szakmunkatársa adott át. A hálás közönség pedig minden produkciót vastapssal jutalmazott.
Végezetül Kinka Erzsébet könyvtáros szólt a közönséghez. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Péterréve lehet e rangos rendezvény házigazdája. A versmondásnak hagyománya van a faluban, hiszen már a hatodik költészet napi rendezvényt tartották meg a tavasszal. Aztán a könyvek iránti szeretetéről beszélt:
- Könyvtárosként könyvek között töltöm fél életemet, s a szívügyem a könyvtár állományának a bővítése. Sajnos, nincs lehetőségünk új könyvek vásárlására, pedig sok a régi, szakadozott példány közöttük, azonkívül a kortárs irodalom kötetei is hiányoznak. Nemrég azonban az anyaországi 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái jóvoltából 425 könyvet kaptunk."
Végezetül a könyvhónap alkalmából közzétett irodalmi pályázat eredményhirdetése következett. A pályázaton 157 tanuló vett részt, könyvcsomagot vagy tagsági könyvecskét kaptak jutalmul.
Gratulálunk minden fellépőnek és a szervezőknek, akik lehetővé tették, hogy Péterréve irodalomkedvelőinek ilyen szép élményben legyen részük.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..