home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A szellemi tudatosságú lét
(Összeállította: re)
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám

Január harmadik vasárnapján ünnepeltük a vallások világnapját. Egy felnőtt ember életében gyakran előfordulhat, hogy különböző vallású egyénekkel találkozik. Ahhoz azonban, hogy megértse ezeket a személyeket, ki kell alakítania egy olyan kapcsolatot, amely mindenki számára elfogadható és előnyös.

Ehhez szükség van a toleranciára, az egymás elfogadására. Ismernünk kell a másik ember felfogását, nézeteit, életmódját — és természetesen az sem árt, ha némileg jártasak vagyunk a vallásában is. Éppen ezért manapság már hozzátartozik az általános műveltséghez, hogy legalább alapszinten ismerjük a világvallásokat.

A főbb világvallások

* Kereszténység

* Iszlám

* Buddhizmus

* Univerzizmus

* Brahmanizmus vagy hinduizmus

* Zsidó

Ezeken kívül természetesen léteznek még más vallások is, de a fent említettek a legtömegesebbek, vagyis ezeket gyakorolja a legtöbb ember a világon.

A vallás elismerésének fontossága

Az elmúlt évszázadokban az emberiség sokszor szembesülhetett vele, hogy a mások vallásának el nem ismerése milyen veszélyeket rejt magában. Elég csak a keresztes hadjáratokra gondolnunk, a spanyol inkvizícióra, az észak-ír helyzetre vagy a múlt század vérontásaira szerte Európában, köztük a délszláv háborúra. Minden ember szabadon gyakorolhatja azt a vallást, amelyiket szeretné. Ebben senkinek sincs joga őt meggátolni, kiváltképpen büntetni vagy akár életét venni. A legtöbb polgárháború és a nacionalizmus mégis az egymás vallásának el nem ismerésén alapul.

Éppen ezért a vallások világnapja kitűnő alkalom arra, hogy újra átgondoljuk mindazt, amit eddig a vallásokról vagy a vallások eredetéről, az életről, halálról vagy emberi létről/létezésről szóló tanításokból ismerünk. Ha pedig nem sokat tudunk a világ vallásairól, itt az alkalom, hogy pótoljuk eme hiányosságot.

Az enyém, a tiéd...

Ha a más vallásokat kizárólag a sajátunk szemszögéből közelítjük meg, valószínűleg soha nem tudjuk majd megérteni, sem elfogadni más népek hitét. A vallás megítélésének ilyen szűk keresztmetszete egyenlőtlen bánásmódot, diszkriminációt, sőt erőszakot eredményez. Elég csak a Párizsban történt vérontásra gondolnunk, melynek során iszlám vallású terroristák gyilkolták meg egy, az iszlám vallást nem tisztelő szerkesztőség tagjait... 

Mi a vallás?

A hitelvek és azok gyakorlásának rendszere. A vallás segítségével a legtöbb ember képes megküzdeni az élete során felmerülő gondokkal. A közösségi érzés is először a vallásban nyilvánul meg. Gondoljunk csak a közös istentiszteletre, a hitoktatásra, ahol mind együtt vagyunk, és közös imánkkal ugyanazt a vallást gyakoroljuk. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a valódi közösségtudat csak a másokkal együtt átélt tapasztalatból származhat. A vallások hosszú évezredeken át erkölcsi és szellemi iránymutatói voltak az embereknek. Csak így jöhettek létre olyan civilizációk, amelyekre napjainkban is büszkék lennénk. A történelemkönyvekben azonban sokszor olvashatunk arról is, hogy amikor ezek az értékek a háttérbe szorultak, akkor virágzó birodalmak, évszázados kultúrák tűntek el. Felemésztette őket az emberi gyarlóság... 

Szükség van rá?

Talán sohasem volt nagyobb szükség a vallásra, mint napjainkban. Az utóbbi évszázadokban népek, nemzetek szenvedtek el súlyos tragédiákat, melyeknek előidézői a vallásukat meg nem értő, ezért azt el sem fogadó más népek beszűkült nézetei. Sajnos egyre inkább kiéleződik a jó és a rossz, a helyes és a helytelen közötti különbség. Vannak népek, melyek sajátjukat a mások vallása fölé helyezik, melyet ezáltal nem is ismernek el. Olyan világot élünk, melyben a bűncselekmények soha nem látott méreteket öltenek, a számonkérés és a büntetés azonban a legtöbbször elmarad. Ez a társadalmi bomlás megállítható, ha fejlesztjük a társadalom szellemi tudatosságát, és ebben éppen a vallásoknak, azok elfogadásának és szabad gyakorlásuknak van óriási szerepe. 

Fontos tehát elfogadnunk, hogy a vallás — legyen az kereszténység, buddhizmus vagy egy modern hit — meg tudja adni azt a motiváló erőt, amely értelemmel és célokkal ruházza fel az emberiség életét. Ezt a felelősséget minden vallásnak együttesen kell vállalnia az emberiség túlélése érdekében. És hinni kell benne, hogy a magasabb szellemi tudatosságú lét — minden ellenkező híreszteléssel ellentétben — igenis létezik. Ha ezt elfogadtuk, és ennek szellemében igyekszünk élni, gyermekeinket nevelni, egy napon talán minden ember kezet foghat egymással — függetlenül attól, hogy milyen vallású.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..