home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A sokszínű Vajdaság  
Mihók Anikó
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám
A sokszínű Vajdaság  

Bánát legészakibb községének székhelyén, Törökkanizsán, a főtéren szervezték meg immáron negyedik alkalommal az Észak-Bánáti Néptánc Találkozót. Április 21-én a délelőtti órákban a szervezők nevében Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke nyitotta meg a kézműves- és kézi...

Bánát legészakibb községének székhelyén, Törökkanizsán, a főtéren szervezték meg immáron negyedik alkalommal az Észak-Bánáti Néptánc Találkozót. Április 21-én a délelőtti órákban a szervezők nevében Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke nyitotta meg a kézműves- és kézimunka-kiállítást, illetve egyben a rendezvényt is. Déltől Jó ebédhez szól a nóta címmel kezdetét vette a műsor zenés része, melyben fellépett a nagyidai Csemadok Hagyományőrző Csoport népdalkórusa, a Véka zenekar és a magyarkanizsai Szent Száva Szerb Művelődési Egyesület tamburazenekara és kórusa. A részt vevő néptánccsoportok felvonulása után Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke mondott beszédet. Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatója ünnepélyesen átadta Kovács Magdalénának a Tiszagyöngye ME székháza felújítási munkálataihoz szükséges pénzeszközökre vonatkozó alapítványi határozatáról szóló dokumentumot. A pódiumon ezután Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, a rendezvény védnöke következett.

- A fesztivál a legjobb módon mutatja be Vajdaságot, annak nemzeti, kulturális és vallási sokszínűségét, toleráns viszonyait - mondta az elnök úr.
A fesztiválon 21 tánccsoport vett részt. Esőnek a házigazda Tiszavirág tánccsoportja lépett színpadra, majd a csókai Szent Száva Művelődési Egyesület táncosai következtek, őutánuk pedig a törökkanizsai Bánát Művelődési Egyesület mutatta be tudását. A zentai Kali Jakh, a szlovákiai Csemadok tánccsoport és az oroszlámosi dr. Gavrilo Pekarović Egyesületek is bemutatkoztak, majd rábaközi táncokkal a kiskunfélegyházi vendégek pezsdítették fel a hangulatot. Voltak ismerős arcok is, hiszen a tornyosi Romano Drom, a nagykikindai Egység és a romániai, gottlobi egyesületek már több alkalommal jártak ezen a szemlén. Fellépett a deszki Kerepetye népitánc-együttes, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz Művelődési Egyesület táncosai, a bogarasi romák, a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a szanádi Vuk Karadžić Művelődési Egyesület, azonkívül itt voltak a martonosi romák is. 
A találkozó a Music Company és a Recycle Bin zenekar rockkoncertjével zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..