home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A nyelvek és a kultúrák nomádjai
Bíró Tímea
2020.09.24.
LXXV. évf. 38. szám
A nyelvek és a kultúrák nomádjai

Megnyugtató érzés, amikor azt halljuk, hogy egy fiatal és ambíciózus pár itthon szeretne boldogulni, itt látja a jövőjét. A topolyai Balassa Emese és a magyarkanizsai Vázsonyi Ákos úgy döntöttek, hogy Magyarkanizsán élnek, de olyan munkával foglalkoznak, amely nem helyhez kötött, tehát igazából bárhol tudnának dolgozni. Hogy miért hasznos az online nyelvtanulás, arról a két magántanárral beszélgettünk.

Emese a spanyol nyelv tanáraként tevékenykedik, korábban gimnáziumban oktatott, és mivel akkor is szükség volt a munkájára, amikor külföldre költözött, belevágott az internetes nyelvtanításba.

— 2018-ban az online nyelvtanításból, valamint az ehhez szükséges platformokból írtam a szakdolgozatomat, és beleszerettem ezekbe a lehetőségekbe. Akkor jöttem rá, hogy mennyi applikáció és platform tudja színesíteni az iskolai tanórát, melyeket most már az online nyelvtanítás során is alkalmazunk. A tanártól függ, hogy mi mindent vet be a hatékonyabb nyelvtanulás érdekében, illetve hogy mennyire használja ki az információs és kommunikációs technológiák kínálta lehetőségeket — tudtuk meg Emesétől.

Ákos a magyar nyelvet idegen nyelvként tanítja, ez a koronavírussal egyidejűleg lépett az életébe. A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként Szkopjéban töltött két évet, egy Magyar Házban oktatott, majd a járványhelyzet miatt hazaköltözött, de 25 diákja élt azzal a lehetőséggel, hogy online formában fejezze be a tanévet.

— Két-három emberrel dolgoztam egyszerre, több személy esetében már gyakran felléphetnek technikai gondok, melyek megnehezítik a nyelv befogadását, mert kevesebb beszédidő jut a diákoknak, és a tanár figyelme is többfelé oszlik. Nekem csak jó tapasztalatom van az online tanítással, hiszen sokkal jobban összpontosítanak a tanulók, mintha személyesen ott ülnének az órán. Igyekszünk kihasználni a 60 percet, mely a rendelkezésünkre áll, és persze az is fontos szempont, hogy minket többnyire olyan felnőttek keresnek meg, akik szeretnének nyelvet tanulni, vagyis motiváltak — mesélte Ákos.


Az Education & Language Nomads logója

A fiatalok kiemelték, hogy az információs és kommunikációs technológiákon kívül továbbra is a nyelvkönyv a nyelvtanulás gerince, de emellett sok-sok gyakorlásra is szükség van, erre pedig kiváló a házi feladat. Emese hangsúlyozta, hogy ezen a téren is igyekeznek egyénre szabottan dolgozni:

— Fontos ismernünk a diákjainkat, figyelembe kell vennünk, hogy az illető fiatal vagy idősebb, milyen életet él, mik a nyelvtanulásának a céljai, és milyen módszerekkel fejleszthető a legjobban, mert így tudjuk összeállítani számára az egyéni gyakorlás menetét. Rengeteg szókincsfejlesztő feladat és platform létezik, vagy olyan jellegű, ahol a feladat elvégzése után a program megmutatja a helyes válaszokat. Ez kiváló a gyakorlásra, és nyilván minél több időt fordít az ember a nyelv elsajátítására, annál hamarabb fogja beszélni is. A spanyol az angol után a második legnépszerűbb nyelv, mellyel sok helyen találkozunk, és nagyon dallamos is, ezért könnyen befogadható, ellentétben a magyarral, mely egy nehéz nyelv, és kevesen beszélik.

Ákos rendkívül fontosnak tartja, hogy a tanulók a házi feladat mellett más forrásból is találkozzanak a magyar nyelvvel, mivel az ő diákjai nem magyar közegben élnek, és a mindössze heti két óra kevés ahhoz, hogy mielőbb elsajátítsák az idegen nyelvet.

— A magyar esetében egy kicsit lassabban lesz eredménye a tanulásnak, hiszen egyik nyelvvel sincs közös szókincse, és formailag is nagyon összetett, éppen ezért fontos, hogy a tanuló napi szinten hallja. Ez persze a motiváció függvényében különböző mértékben valósul meg. A magyart és a spanyolt is sokan költözés miatt szeretnék megtanulni, de a magyar esetében nagyon érdekes, hogy az utóbbi időben a származás is közrejátszik, hiszen ismét fontos lett, hogy kinek milyen gyökerei vannak. Az emberek elkezdenek az őseik kultúrája felé fordulni, illetve a honosítási kérelem is sok embert nyelvtanulásra ösztönöz. Szerencsére elmondhatjuk, hogy mindkettőnknek vannak olyan diákjai, akik csupán hobbiból szeretnének új nyelvet befogadni.

A fiatalok úgy döntöttek, hogy a másik oldalt is kipróbálják, ezért az év elején online nyelvtanulásba fogtak.

— Egy Szegeden élő, újvidéki tanártól tanulunk, és amellett, hogy mi is ellesünk tőle új módszereket, azt is megtapasztaltuk, hogy Ákos és én mennyire eltérő módon tanuljuk az idegen nyelvet. Érdekes, hogy amióta szerbet tanulunk, azóta kevesebb házi feladatot adok a diákjaimnak, egyszerűen együttérzőbb lettem — vallotta be Emese.

A rugalmas és szabadságot adó munkát Ákos és Emese annyira megszerették, hogy úgy döntöttek, vállalkozást indítanak, mely az Education & Language Nomads nevet viseli.

— Hogy ilyen keretek között hivatalossá tettük a munkánkat, az bennünket is motivál arra, hogy fejlődjünk, hogy új szolgáltatást kínáljunk, hiszen a befektetett energia magunkért is van. Három tevékenység tartozik bele a vállalkozásunkba, mégpedig az online nyelvtanítás Ákos részéről, az angol—magyar és a magyar—angol fordítás, illetve időnként a szerb nyelvvel is dolgozik, valamint a csapatépítés, melyet nagyon fontosnak tartok. Az utóbbi a járványhelyzet miatt kényszerszüneten van, de sok helyen beleláttam az élménypedagógia fontos szerepébe. Érdekes volt, hogy a vállalkozás nevének kitalálásakor mindkettőnknek megtetszett a nomád szó, de más-más értelmezést társítottunk hozzá. Mivel nagyon szeretünk utazni, amit a munka mellett is megtehetünk, digitális nomádoknak tartjuk magunkat — tudtuk meg Emesétől.


Vázsonyi Ákos és Balassa Emese (A szerző felvétele)

Ákos az általuk használt kultúrákra és nyelvekre vetítette ki a nomád szót, hiszen gyakran váltogatták őket, és nyelvtanárként is ezt teszik, illetve azt a tényt sem tudta félretenni, hogy milyen sok helyen éltek, mielőtt hazaköltöztek. Emese Spanyolországban, Magyarországon, Dániában és Topolyán, Ákos pedig Macedóniában, Örményországban, Magyarországon és Amerikában is megfordult. Mindkettőjükben megvolt az a vágy, hogy világot lássanak, ami rengeteg tapasztalatot és élményt adott nekik, de érzelmi okok miatt költöztek vissza Vajdaságba. Ákos annak ellenére, hogy Szegeden folytatta az egyetemi tanulmányait, gyakran hazalátogatott Magyarkanizsára, ahol igen aktív életet élt, és habár azt vallja, hogy kihívás itthon jó megélhetést teremteni, most mégis ezt igyekeznek megalapozni.

Emesét is mindig hazahúzta a szíve, és véleménye szerint nagyon fontos, hogy az ember milyen neveltetést kap a szüleitől. Ő részben a szüleinek köszönheti az otthon szeretetét, melyet igyekszik majd átadni a gyerekeinek.

Ákos és Emese elhivatottsága, lelkesedése példaértékű lehet mindannyiunk számára. Aki náluk vág bele a nyelvtanulásba, az nemcsak egy új nyelvvel lesz gazdagabb, hanem egy értékes példát is kap arra vonatkozóan, hogy itt is lehet harmóniában és boldogan élni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..