home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A népkönyvtár napjának ünnepén
Szilágyi Edit
2009.12.16.
LXIV. évf. 50. szám

Az óbecsei Népkönyvtár napját az intézmény Vissy Károly nevét viselő, felújított termében december 4-én tartották meg. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel: a tartományi művelődési titkárság részéről Milan Mucić és Muzsika Tót Zoltán, továbbá Knézi Péter, a város polgármestere, Dušan...

Az óbecsei Népkönyvtár napját az intézmény Vissy Károly nevét viselő, felújított termében december 4-én tartották meg.
A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel: a tartományi művelődési titkárság részéről Milan Mucić és Muzsika Tót Zoltán, továbbá Knézi Péter, a város polgármestere, Dušan Jovanović Óbecse község képviselő-testületének elnöke, és Varnyú Ilona, az önkormányzat végrehajtó tanácsának oktatással és kultúrával megbízott tagja.
A jelenlevőket Kinka Erzsébet, a Népkönyvtár megbízott igazgatója köszöntötte.
Az ünnepi köszöntők után felléptek: Rusák Réka (fuvola), Staša Subotički (szavalat), Toll Izabella, a szabadkai zeneiskola növendéke és korrepetitora Máté Krisztina, Svetislav Travica óbecsei költő és műfordító, dr. Csáky S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, a magyar kultúra lovagja, Velimir Cvejanov, a városi színház igazgatója, Sterbik Laura és Kovács Franciska, a Petar Konjović Zeneiskola diákjai (felkészítő tanáruk: Gabriel Nataša), valamint a mesemondó: Kormányos Sára, a péterrévei általános iskola kisdiákja.
- Az egy évvel ezelőtt felújított könyvtárunk ékes bizonyítéka annak, hogy térségünk vezetői és polgártársaink nemcsak hisznek a kultúra erejében, hanem mindent meg is tesznek felvirágoztatása érdekében. A könyvtár ma is és a jövőben is a tanulás, a tanítás, a képzés, az önképzés nélkülözhetetlen pillére, olyan kincsestár, ami nélkül nem beszélhetünk kultúráról, műveltségről - mondta köszöntőjében Kinka Erzsébet.
Knézi Péter polgármester nem az önkormányzat szerepéről és nem a befektetett pénzről szólt, amit a könyvtár felújítására teremtettek elő, inkább magát az intézményt, a foglalkoztatottak dicséretre méltó odaadó munkáját méltatta, mert ahogyan fogalmazott, a könyvtár ők maguk, hiszen tevékenységük teret és életet adott a kultúrának.
Dušan Jovanović örömét fejezte ki, hogy jelen lehet ezen az ünnepségen. Egy év telt el azóta, hogy ez a terem megnyílt. Beigazolódott létjogosultsága, amit a megtartott rendezvények, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, megtartott kiállítások bizonyítanak. Az önkormányzat támogatta az intézmény tevékenységét, és ez ezután sem lesz másképpen.
Az ünneplő közönséghez szólva Varnyú Ilona idézetekkel fejezte ki gondolatait: az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni, itt az történik, mondta.
Dr. Csáki Sörös Piroska a 75 éves Híd folyóiratot mutatta be az elmúlt időszak ecsetelésével és rendhagyó tárlattal. Ritka az a lap, amelyik ennyi ideig él, fennmarad, az életet, az ízlést, a befogadó képességet követve változik, mondta, örömét fejezve ki, hogy ezt itthon egy ilyen jeles dátumon, mint a könyvtár napja, bemutathatta.
Az ünnep alkalmából a könyvtár dolgozói: Dupák Orsolya, Radatovity Magdolna és Mariana Banović külön dicséretben részesültek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..