home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A nehézségek ellenére sikeres az idei kisérettségi
Markovics Annamária
2022.07.06.
LXXVII. évf. 27. szám
A nehézségek ellenére sikeres az idei kisérettségi

„A koronavírus-járvány, a távoktatás, illetve a bombariadók ellenére sikeresnek mondható az idei kisérettségi, az előzetes eredmények alapján az látható, hogy a diákok tudása, illetve teljesítménye nem marad el a korábbi évekétől” — emelte ki lapunknak adott interjújában Milan Pašić, az oktatási minisztérium általános iskolai oktatásért felelős miniszteri segédje. 

Az illetékes elmondta: a kisérettségit Szerbia-szerte 522 iskolában szervezték meg, és a vizsgákon a nyolcadikos diákok 99,5 százaléka vett részt. A felmérést eredetileg 1260 iskolában hirdették volna meg, de a korábbi bombariadók miatt a szervezők elővigyázatosak voltak. A minisztérium dolgozói az anyanyelvi és a matematikavizsga, valamint a kombinált teszt alkalmával is az iskolákban követték az eseményeket, és rendellenességekről vagy szabálytalanságokról nem számoltak be.

Aleksandar Vulin belügyminiszter is adott ki közleményt a kisérettségikkel kapcsolatban. Ebben azt írta, a belügyi és az oktatási tárca jól koordinált együttműködésének köszönhetően nem történtek incidensek egyik vizsgahelyen sem, a diákok végig biztonságban voltak. A rendőrség 2500 munkatársa vett részt azokban az átvizsgálásokban, amelyeket már a kisérettségi első napja előtt megkezdtek, az intézményeket a nap 24 órájában biztosították, hogy ne történhessen semmilyen akadályoztatás.

Aleksandar Vulin úgy fogalmazott: Szerbia biztonságos és jól szervezett ország, ahol olyan gondokat is tudnak kezelni az illetékesek, amilyeneket más országokban nem sikerült. „Nem engedtük meg, hogy azok, akik különháborút folytatnak Szerbia ellen, megvalósítsák a terveiket” — emelte ki arra utalva, hogy az utóbbi hónapok több ezer, hamisnak bizonyult bombariadójának hátterében az állt, hogy Szerbia nem akar csatlakozni az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. „A hamis bombariadókkal azt a látszatot akarták kelteni, hogy Szerbia egy szervezetlen, nem biztonságos ország, de ebben a céljukban elbuktak” — hangsúlyozta.

Milan Pašić arra is rámutatott, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az látható, hogy a legjobban a kombinált teszten teljesítettek a diákok, ahol az átlagos pontszám 14,12 volt. Ebben a történelem, a földrajz, a fizika, a kémia és a biológia tantárgyak kérdései szerepeltek. Az anyanyelvi felmérőn átlagosan 12,52, a matematikain pedig átlagosan 12,31 pontot értek el a tanulók.

A szakember azt is közölte, hogy a feladatokat a korábbi évekhez hasonlóan az Oktatási és Nevelési Minőségértékelő Intézet állította össze, és a teszteket a szerben kívül nyolc nemzeti kisebbség nyelvén is kinyomtatták.


Fotók: Pannon RTV

Az idén már mindent digitalizáltak, így sokkal gyorsabb a kiértékelés és a kommunikáció az iskolák között. A megoldott teszteket tizenöt központban nézik át, ami szintén gyorsítja a folyamatot, illetve kettős vizsgálatot vezettek be, ami kizárja a csalás vagy elfogultság lehetőségét, mivel az oktatók így nem tudják, éppen kinek a tesztjét nézik át.

A végleges eredmények lapunk megjelenésével egy időben válnak ismertté. Július 13-án az interneten már látható lesz a diákok rangsorolása iskolákra és szakokra lebontva, az iratkozást pedig július 14-e és 20-a között tartják majd meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..