home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A nagybecskereki zárda megújulása
Kónya-Kovács Otília
2017.06.17.
LXXII. évf. 23. szám
A nagybecskereki zárda megújulása

Nemrégiben az érdeklődők hivatalosan is értesülhettek arról, milyen sorsa lesz a nagybecskereki zárda épületének. A témával kapcsolatos sajtótájékoztatót Msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök tartotta meg.

Az előzményekről a püspökatya elmondta, a zárdakápolna alapjait ünnepélyes keretek között 1879. június 14-én rakták le, és Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel. A zárdát 1880 szeptemberétől egészen 1944-ig működtették a Miasszonyunkról elnevezett Szegény Iskolanővérek, ma már Boldogasszony Iskolanővérek. A krónika szerint a zárda alapítására Szathmáry Sámuel királyi tanácsos a végrendeletében tetemes összeget hagyott. A pénzt Bonnaz Sándor püspök kezelte, aki nemes lelkű volt, szívén viselte az egyházmegyéje sorsát, és annak felvirágoztatásán fáradozott.

Szathmáry Karolin álma 1880 szeptemberében valósulhatott meg, ekkor kezdett működni a leánynevelde Nagybecskereken. Hatvannégy évig tanították, nevelték a leányokat, 1944-ben azonban elvették a zárdát a nővérektől. Az épületben egy ideig kórházat működtettek, majd ideiglenesen a hadiárvák otthonává vált. Az objektumot 1959-ben államosították: előbb az Egészségügyi Középiskola, majd a Mezőgazdasági Szakközépiskola kapott benne helyet. Az egyik szárnyrészben viszont a Vuk Karadžić Általános Iskola működik még ma is.

2010-ben a vagyon-visszaszármaztatás során a Boldogasszony Iskolanővérek visszakapták az épületet, de önerőből nem tudták felújítani. Az itteni magyarság kérésére a magyar kormány megvásárolta, és a Nagybecskereki egyházmegyére ruházta át. Anyaországi pénzekből újítják fel az épületet, ahova átköltöztetik a Boldogasszony Iskolanővérek rendházában működő Szathmáry Karolin Leánykollégiumot. A nagybecskereki Petőfi MME is kap egy előadótermet — a kapacitása 85-90 ülőhely lesz —, melyhez ruhatár és mosdók is tartoznak majd. A tervek szerint ennek a résznek külön bejárata lesz.

— Mivel műemlékként számontartott épületről van szó, a munkálatok eléggé komplikáltak, vigyázni kell az objektum szépségére, állagának megőrzésére. Másrészt viszont úgy próbáljuk átalakítani, hogy minél modernebb és funkcionálisabb legyen. A kollégiumi részben hatvan lány számára nyújtunk lakhatási lehetőséget. Az udvarban nyári színpadot, egy átriumszerűséget alakítanánk ki. Ez a gondolat azért született meg, mert azt a részt, ahova az átriumot tervezzük, három oldalról épület veszi körül, ezért nagyon jó az akusztikája, amit mindenképpen ki szeretnénk használni — ismertette a jelenlévőkkel a püspökatya.

Hozzáfűzte: egyelőre az előkészítő munkálatok folynak, melyeket a Nagybecskereki egyházmegye vezet, majd a koordinálást június 15-étől az erre a célra létrehozott Spes Alapítvány veszi át.

— Az alapítvány Szerbiában van bejegyeztetve, a püspökség címén található. Magyarország kormánya is jóváhagyta, hogy a Spes Alapítvány vezesse a munkálatokat, majd a felújítás után vállalná az épület karbantartását is, és minden ezzel kapcsolatos feladatot. A tervdokumentáció elkészítésének, a különféle engedélyek beszerzésének a vége felé járunk. Ez nagyon sok gondot okozott, hiszen amíg társadalmi tulajdonban volt az épület, addig senki sem foglalkozott vele, nem dokumentálták a különféle cseréket, változásokat, melyekre az elmúlt hetven évben került sor. Amit változtatni szeretnénk, az csak egy felvonó, melyre szükség van az akadálymentesítés érdekében. Az építkezés folyamán a pincét is használatba szeretnénk venni, hiszen a kétharmada már ki volt vájva, most pedig kiásattuk a hiányzó részeket is.

Msgr. dr. Német László püspök a pénzügyekről is szólt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a magyar kormány döntése alapján 2015-ben meghatároztak egy összeget, mely úgyszólván nyitott, mert nem új épületről van szó. A munkálatokat három fázisra osztották: az első június 15-éig tart, 150 millió forintot láttak rá elő — ebbe az adásvételi árat, valamint az előkészítő munkálatokat is beleszámolták. A jelenlegi kormányrendelet összesen 650 millió forintban határozza meg a támogatást, melyből természetesen levonandó a 150 millió forint.

Az ütemezés szerint az idén elkészülne a tetőszerkezet felújítása, a teljes rekonstrukció befejezése viszont 2018 augusztusára várható. Vagyis az akkor kezdődő iskolaévben a leányok már a kollégium új részébe, az egykori zárda épületébe költöznének.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..