home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A nagy merénylő
Szilágyi Edit
2024.04.08.
LXXIX. évf. 14. szám
A nagy merénylő

A Vajdasági Magyar Jogászegylet szervezésében Dudás Károly író, publicista A nagy merénylő című regényét mutatták be az Óbecsei Than Emlékházban.

A kötetet a Vajdasági Magyar Jogász Egylet 2019-ben adta ki. Az olvasószerkesztő Brenner János, a korrektor Buzás Márta volt, a könyvterv Lackó Lénárd, a szövegbevitel Újházi Eszter munkája.

A megjelenteket Szilágyi Miklós, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet alelnöke üdvözölte, a szerzővel Brenner János beszélgetett.


A szerző felvételei

A rendezvény hangulatát Toll Gyula hegedűművész zenéje tette teljessé.

A regény Matuska Szilveszterről, az 1931-ben biatorbágyi tömeggyilkosként elhíresült csantavéri terroristáról szól. Kortársai és azok, akik az idő múlása ellenére is hallottak róla, úgy tudják, hogy a világ egyik első terroristája volt, az általa okozott merényletben 22 személy halála miatt felelős – mondta Dudás Károly, majd arra a kérdésre adta meg a választ, mi irányította a figyelmét Matuska Szilveszterre, hogyan született az ötlet, hogy könyvet írjon róla?

A szerzőt a ki nem mondott, el nem mesélt köztes történések is érdekelték. Teljes, vagy teljesebb képet szeretett volna kapni arról a személyről, akiről negatív hírek keringtek. Hogy Matuska Szilveszter életét könyvben rögzítse, sokat segítettek neki azok a levelek is, amelyeket a terrorista a börtön cellájából írt.

Ki valójában Matuska Szilveszter, a csantavéri papucsos fia? Megosztó és megosztott személy? Zseni vagy paranoiás, egyesek szerint őrült? Nagyon szerethető és tisztelhető tanító, illetve lelketlen tömeggyilkos? Mélyen vallásos kántor és gonosz? Festőművész. Elismert feltaláló. Orgonaművész. Csempész. Politikus. Pusztító vagy építő? Mindkettő? Robbanó szerekhez értő. Katonai érdemrendeket kiérdemlő. Szinte minden kérdésben jártas.

A szerző képet fest egy útról, amelyen a teherszállító helyett, utasszállító vonat robog egyenesen a halálba. A jajkiáltások elvesztek a robbanás zajában. Meg van a tettes. Matuska Szilveszter. Vétkes. Bíróság elé került. Bonyolult per következett. Ezzel hosszan foglalkozik a szerző, a részleteket a jogászok figyelmébe ajánlva.

Hogyan történt, miért? – faggatják. Megbízatásból, hiúságból, így szeretett volna híres lenni, valamit a saját igazából bebizonyítani? Sorakoztak a tanúk. Az ítélet indoklása hosszúra sikeredett. Halálra ítélték. Majd ez változott.

Vajon mi lett vele? Mit gondolt a tette után? Imádkozott, az emberek és Isten megbocsájtásáért. Komolyan gondolta?

Ki volt Matuska Szilveszter? A nem mindennapi történések, a személy, akiben a kettőség vívta harcát, vagy csak a körülmények tették jó, vagy rossz emberré? Elárulja az író a kötet végén? Enged az írói szabadságnak? Az olvasóra hagyja a véleményezést és ezzel az ítélet vagy felmentés jogát? Felmenthető?

Megtudja, aki elolvassa, vagy újabb gondolatok írják tovább a regényt.

A kötet, amely a magyar kormány támogatásával látott napvilágot megrendelhető a Vajdasági Magyar Jogász Egylet honlapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..