home 2024. június 24., Iván napja
Online előfizetés
A múlt és a jövő öröksége
Csermák Zoltán
2018.10.08.
LXXIII. évf. 40. szám
A múlt és a jövő öröksége

A Táncoló Székelyföld tíz napja

A IX. Székelyföld Napokon a Hagyományok Háza immár második alkalommal rendezi a Táncoló Székelyföld eseménysorozatot. Ennek keretében a szervezők több mint egy tucat településre visznek értékes hagyományőrző és táncos programokat.

A Székelyföld Napok immár hagyományt jelent Erdélyben, kilencedik alkalommal rendezik meg. Október 12-21. között a három székelyföldi megye, Kovászna-, Hargita- és Maros megye különleges kulturális programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény jelmondata - Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása – híven fejezi ki megálmodóinak célkitűzéseit. A rendezők a tíznapos műsorfolyammal a Kulturális örökség európai éve programsorozathoz is csatlakozni kívánnak, remélve ezzel, hogy a kulturális örökség védelmére, a közösségi tradíciók ápolására nemzetközi szinten is nagyobb figyelem összpontosulhat.

„Az elmúlt évben kérték fel a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély szervezetet, hogy tapasztalataival színesítse az eseménysorozatot – idézi az együttműködés kezdeteit Molnár Szabolcs, az Intézmény munkatársa. – Megtiszteltetésnek éreztük a feladatot, s egy újszerű kezdeményezést, a Táncoló Székelyföldet indítottunk el.

A tavalyi siker nyomán idén is folytatódik a táncbemutató. Kiváló amatőr, javarészt székelyföldi táncegyüttesek különböző vidékeket keresnek fel, a helyi befogadó és a vendég tánccsoportok közös, székelyföldi összeállítással lépnek fel. Az egyórás előadást – lehetőség szerint – az elmaradhatatlan táncház és tánctanítás követi. A program keretében felkészült szakemberek Székelyföld néprajzi tájegységeit, gazdag kultúráját, hagyományait bemutató előadás-sorozattal készülnek.

A tíznapos fesztiválba, megyénként négy-öt települést vonnak be a szervezők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..