home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A misztikus, ezerarcú fekete bodza
Ivanics Elizabetta
2023.12.10.
LXXVIII. évf. 49. szám
A misztikus, ezerarcú fekete bodza

A bodza a magyar nép körében mindig nagy tiszteletnek örvendett. Egy 1664-ben kiadott gyógynövényes szakkönyv szerzője terjedelmesen taglalja, hogy mi mindenre jó ennek a csodálatos növénynek a virága és a gyümölcse.

A fekete bodza (Sambucus nigra) a népi gyógyászatban ősi idők óta igen fontos szerepet töltött be, és eleink házi patikájából nem hiányozhatott ez a sokoldalú növény. Gyógyító hatása mellett mágikus erőt is tulajdonítottak neki. A tündérek fájának tartották, és úgy vélték, hogy a bodzafa a villámlás, valamint minden gonosz erő ellen védelmet nyújt azoknak, akik a házuk közelébe ültették, és gondozták. A középkorban megpróbálták eretnek tulajdonságokkal felruházni ezt a nép által nagy tiszteletben tartott növényt, és a vele való gyógyítást kuruzslásnak kikiáltani. Jézus keresztfájaként emlegették, valamint azt állították, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát. Hasznos és gyógyító tulajdonságai miatt azonban a népet nem sikerült elidegeníteni ettől a csodálatos növénytől. Az ókorban a nyugati népek körében is nagy becsben tartott növény volt a bodza, amiről Plinius is említést tesz írásaiban. A britek nagy hírű botanikusa is leírja, hogy a nők a bodza bogyójának a levével gyönyörű, fekete színűre varázsolták a hajukat.

A bodza sokoldalú gyógyító hatásáról dr. Kmeth Sándor nagyszerű leírásából szerezhetünk hasznos ismereteket.

Elterjedése: Főleg a mérsékelt éghajlatú és a mediterrán területeken fordul elő. Szereti a bő vízellátású, de napos völgyeket, mezőket, erdőszéleket, de a városok szélén, parkokban is gyakori. 

Gyűjtése: Virága május végén, június elején érik. Nem összekeverendő az útszéli gyalogbodzával. Gyógyászati céllal telihold környékén, napsütéses délelőtt érdemes gyűjteni. Termése augusztus második felében érik. Gyökere, kérge az évkör egész ideje alatt hozzáférhető. 

Felhasználása: A friss és a hűvös, száraz helyen szárított virágot egyaránt felhasználhatjuk forrázat, áztatmány vagy szörp, szirup elkészítéséhez. A lilásfekete bogyókat száríthatjuk, frissen is fogyaszthatjuk, de különösen finom lekvárt is készíthetünk belőlük. Friss vagy egyéves hajtásának héja, illetve a növény gyökere főzetként alkalmazható bőrre ránctalanítóként és mélyre ható tisztítóként. Jelentős vértisztító hatása közvetve az egész szervezetre kihat. Egy jó tündérhez hasonlóan végigsuhan az érfalakon, nyirokcsatornákon, lemossa róluk a szennyeződéseket, és helyükre áldást szór. Ezáltal az érfalak rugalmasságát és a vérnyomást is karbantartja. A vér formájában megnyilvánuló életerőből a vese támogatásával kiszűri az oda nem illő „tisztátalan” anyagokat. A húgyutakat és a hólyagot a vízhozam fokozásával kimossa, ezért fertőzéseknél mint kiegészítő ajánlott. A vérképző szervekre, így a csontvelőre és a májra is fiatalító, tisztító hatással van, ezért azok fertőzéses, daganatos megbetegedéseinél, az alkatot figyelembe véve, használata igen javalt. Főleg bogyója fokozza a vérképzést. A lép tisztítására édesköménnyel és ezerjófűvel együtt javasolt főzetének fogyasztása. Az immunrendszer működését segíti, a vér besavanyodásával járó húgysav-felszaporodást és ezzel együtt a reumás panaszokat is képes csökkenteni forrázatának kúraszerű fogyasztása, illetve a fájó ízületek langyos borogatása. A végtagokon, nyakon kialakuló ödémás területekre is eredményesen hat a borogatása. Ugyanez a gyulladt, szennyezett arcbőrre is kiváló. Felső légúti hurutok, rekedtség, köhögés, meghűlés esetén forró teája használatos, mely egyrészt segíti az áthevülést és az ezzel együtt járó izzadást a paplan alatt, másrészt citromos, cukros formája a váladék felszakadását és kiürítését könnyíti. Ezzel együtt a tüdőt és a bőr pórusait intenzíven kitisztítja. A fájó torok öblögetésére és ezzel egyidejű borogatására mentával, valamint kamillával kombináltan kiváló. A torok daganatos, polipózus elváltozásaira is alkalmazható öblögető. Torok-, illetve mandulagyulladás esetén a virágából tejjel készített forrázata kiváló hatású öblögető. Gőzét belélegezve oldani lehet az arcüreg, a homloküreg és a középfül besűrűsödött nyákjait. A belső nemi szervek fiatalítója, valamint a méhszövetek tisztulásának segítője. A méh jóindulatú megnagyobbodásának (mióma) kezelésében elengedhetetlen, főleg szederrel kombinálva. A gyökér és a kéreg főzete intenzív vízhajtó. Régebben vízkór esetén, illetve elhájasodásnál, bélrenyheségnél alkalmazták. Bogyójának leve az arcidegzsába és az arcideg fájdalmainak elismert gyógyszere. A belőle készült lekvárral nemcsak a gyomor- és a bélrenyheséget kezelhetjük, hanem az emésztőrendszer különféle részein kialakult fekélyeket is. Lázas betegnek izzasztás céljával ne vagy csak igen óvatosan adjuk, mert lehet, nem bírja a szíve a fokozott terhelést.

Lélektani hatás: A bodza segít csökkenteni azoknak a mérgeknek a gyöngítő, megkötő hatását, amelyek miatt az életerő csökkent. A lélekben a tisztátalanságokat, a szennyezett érzelemvilágot intenzíven tisztítja. Az indulatoktól és a mohóságtól elvakult, nyugtalan tudatot hozzásegíti a tisztánlátáshoz. Javítja a finomérzékelést és fokozza a szabad áramlást a kommunikációban. Csökkenti a lelki terheket, amivel fokozza a szeretet kialakulásának lehetőségét.

A bodza teljesen érett termését — mely zölden vagy félérett állapotban mérgező — száríthatjuk is. László-Bencsik Ábel tapasztalata szerint ez a következőképp történjen: Az érett terméses fürtöt metszőollóval vágjuk le, és a terméseket a kocsányukkal együtt szárítsuk. A száradás jól szellőző helyen két hét alatt megy végbe. A száradási arány 3:1. Ezután lehet a terméseket a kocsányról leválasztani.

Immunerősítő bodzabogyószirup: 150 g friss vagy fagyasztott bodzabogyó (vagy 50 g szárított), 2 dl víz, 2 cm friss gyömbérgyökér aprítva vagy vékony szeletekre vágva, 1 fahéjrúd vagy fahéjdarabkák, 6 egész szegfűszeg, 1 ek. csipkebogyó/borbolya/borókabogyó/bodzavirág (bármilyen arányban, illetve el is hagyható), 1 dl méz.

A méz kivételével minden hozzávalót tegyünk egy lábosba, és forraljuk fel. Gyöngyözve forraljuk kb. egy órát, majd nyomkodjuk szét a bogyókat. Szűrjük le, a bogyókból is nyomjuk ki alaposan a nedveket, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Adjuk hozzá a mézet, keverjük el alaposan, amíg fel nem oldódik. (Amíg forró a folyadék, ne adjuk hozzá a mézet, mert a benne lévő enzimek tönkremennek.) Töltsük tiszta üvegbe, és címkézzük fel. A szirupból felnőtteknek napi 1 evőkanál, gyermekeknek testsúlytól függően 1 mokkáskanál/kávéskanál/teáskanál mennyiség adható. Megfázás esetén emelhető az adag. A szirup önmagában is fogyasztható, de édességekre, süteményekre csorgatva, salátaöntetnek vagy nem forró tea ízesítésére is használható.

A gyógynövényeknek a gombákhoz hasonlóan sok esetben megvan az ellentétes tulajdonsággal bíró párjuk is. Kevesen tudják, hogy nem minden bodzafajta gyógyhatású, ilyen a földi, illetve a fürtös bodza, melyet gyalogbodzának is neveznek. Nagyon fontos, hogy az ehető és igen nagy gyógyhatású fekete bodzát (Sambucus nigra) ne tévesszük össze a földi, illetve fürtös bodzával (Sambucus ebulus). Az utóbbi, a fekete bodzával ellentétben, kellemetlen illatú, valamint a fekete bodzától eltérően nem fás, hanem lágy szárú, mivel a föld feletti része minden évben elhal, majd a következő tavasszal újra kihajt. Virágaira jellemző a fehér alapon megjelenő piros szín, mely az ehető fekete bodzában nincs jelen. A mérgező bodzának a termése nem hajlik le, hanem felfelé áll, eltérően az ehető bodzától, melynek termése lefelé csüngő. A gyalogbodza termése enyhén mérgező és hashajtó tulajdonságú.

(Forrás: dr. Kmeth Sándor írásai)

Képek: Pixabay

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..