home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A mindennapok aranyórái
Bíró Tímea
2023.05.09.
LXXVIII. évf. 18. szám
A mindennapok aranyórái

A kisbabák hordozása reneszánszát éli, mondhatni, visszatérünk a gyökerekhez. Mielőtt az ember, pontosabban az előember elhullajtotta a szőrét, a túlélés érdekében hordozta az utódját. Erről olyan reflexek árulkodnak, mint például a markoló-, a talpon levő fogó-, vagy pedig az összerezzenési reflex. Az utódok a testszőrzetbe kapaszkodva csimpaszkodtak az édesanyjukba, ma pedig ezt valamilyen eszköz segítségével tudjuk megoldani.

A martonosi származású, ám Magyarkanizsán élő László Ágnes Vajdaság egyik aktív hordozási tanácsadója, aki nap mint nap segít az édesanyáknak eligazodni a babahordozás világában. Nemrég Vígi Sára dúla, perinatális tanácsadó meghívására tartott előadást Magyarkanizsán, ahol azt is elárulta, hogy mindig is érdekelték a különféle anyagok, textilek, és ez összekapcsolódott azzal, hogy a nagymamája és az édesanyja is hordozott, még csak nem is kenguruban, hanem egyszerűen kézben. A magyarkanizsai szociális munkás kipróbálta magát a gyermekvigyázásban is, és egy francia anyuka mutatta meg neki először a hordozókendő használatát.

— A tanulmányaim során gyakran találkoztam a kötődés fontosságával, és szerencsére nekem is ebben volt részem. A nagymamám annak ellenére vitt minket kézben, hogy mozgássérült és idős volt. Erről emlékeim is vannak. Később, amikor felnőttként találkoztam a francia anyuka révén a hordozással, akkor úgy éreztem, hogy ezt a tudást tovább kell adni. Rábukkantam az interneten, hogy tanfolyamon meg lehet tanulni az elöl, a háton vagy a csípőn hordozást is, és ekkor eldöntöttem, Budapesten elvégzem a baba- és gyermekhordozási tanácsadóknak szervezett képzést. Ez megerősített abban, amit korábban is gondoltam, hogy a hordozás kiemelten fontos a kötődés szempontjából. A mai kor embere nem nagycsaládban él, hogy valaki átvegye tőlünk a gyereket, és gyakran szükség van a két kezünkre. Ha végignézzük az ember fejlődését az evolúció során, akkor láthatjuk, hogy a hordozás nem új keletű dolog, és meglepődök azon, amikor egyfajta felszoktatásként, rossz nevelési módszerként tekintenek rá. Az egyik gyereknek kevesebb, a másiknak több a testkontaktusigénye, viszont bámulatos, hogy mennyire meg lehet őket nyugtatni, ha érzik az ember légzését, szívdobogását — hangsúlyozta Ágnes.


László Ágnes

Sokan nem tudják, de már koraszülötteket, 2 kilón felüli babákat is lehet hordozni, ám az ő esetükben kizárólag szövött kendőt szabad használni. Fontos megjegyezni, hogy ennek ellenére a szülést követő hat hétig, tehát a gyermekágyas időszakban a pihenésé a főszerep, az anya testének erre van szüksége. Az édesapák viszont bátran kipróbálhatják a hordozást az újszülöttel, ezzel is erősítve a kettejük közötti köteléket.

— Háromfajta kendő közül választhatnak a szülők. Az egyik a rugalmas, melyet a gyermek 7-8 kilogrammos súlyáig lehet kihasználni. Ezzel a kendővel zsebes kötést alkalmazunk, és háromrétegnyi anyag veszi körül a kicsit. Előre és csípőre lehet felkötni a babát ezzel a kendőtípussal. A hosszú, szövött kendő variációja végtelen, elöl, háton, valamint csípőn hordozásra is kiváló, és újszülöttkortól akár három-négy éves korig is használható. A karikás kendő azoknak válik be, akik elbírják a féloldalas terhelést. Az újszülöttünket elöl tudjuk hordani vele, a nagyobb gyereket pedig csípőre tehetjük a kendő által, illetve szoptatni is tud benne az anyuka. Ezeknek a kendőknek többféle vastagságuk és szövésük van, ettől függ, hány kilóig alkalmazhatóak. Ezenkívül létezik még a mei tai félcsatos és csatos kendő is, melyet általában ülni tudástól, de legalább 68-as ruhamérettől kezdve tudunk használni. Ezeket formázott hordozóknak nevezzük, és a vásárlás előtt fontos lenne a babánkkal kipróbálni a kiszemelt darabot. Ha jó állapotban van, akkor használt kendőt is vásárolhatunk, nem muszáj újba beruházni. Sokféle minőségben kapható, és érdemes a közép- vagy a felső kategóriában gondolkodni, főleg abban az esetben, ha több gyereket szeretnénk hordozni. A helyes hordozásnak az a lényege, hogy a baba terpesze térdhajlattól térdhajlatig érjen, gerince pontról pontra alá legyen támasztva, illetve a hordozó felső része tarkóig érjen. A légutai mindig szabadon legyenek hagyva. Emiatt ajánlott a függőleges hordozás, hordozóeszközben nem tartjuk a babát vízszintes helyzetben, még akkor sem, ha a gyártók reklámfotóin ez jól mutat. Ugyanez érvényes a kifelé, arccal előre néző pozícióra is, mely fizikailag és pszichikailag is megterhelő a babáknak.

A várandóskör beszélgetésén arról is szó esett, hogyan kell öltöztetni a gyermeket, ha kendőben tervezünk vele útra kelni.

— Nem kell attól tartani, hogy nyáron összeizzadunk a babával, de a komfortosabb érzés érdekében egy textil zsebkendőt helyezhetünk a mellkasunkra, hogy arra tegye a fejét. Elegendő ilyenkor, ha egy body van a gyereken. Ha újszülöttről van szó, mivel még nem ismerjük a bőrét, érdemes úgy felkötni, hogy a térdhajlatban legyen a nadrág szára, nehogy a kendő anyaga kidörzsölje. Ha talpas rugdalózót adunk a gyerekre, akkor azt szoktuk javasolni, hogy legyen egy számmal nagyobb, és a talpáról lelazítjuk az anyagot, hogy ne indítsa be a lépegetőreflexet. A harisnyánál erre nincs szükség, mert az rugalmasabb anyag. Téli hordozásnál nem kell szkafander, bőven elég az otthoni öltözet, esetleg arra még mehet egy cipzáras felső. Nem muszáj hordozós kabátot vásárolni, egy nagyobb férfikabát vagy egy polar pulóver is megfelelhet, mely alá ketten is beférünk. Kabáton kívül csak totyogókat hordozunk. Sokan nem tudják, de a hordozás lázcsillapításra is jó, hiszen a felnőtt személy átlagos testhőmérséklete elveszi a hőt a gyerektől, és ugyanez történik nyáron is, tehát a babának nem lesz melege, csak annak, aki őt hordozza. Télen a két hőháztartás gyönyörűen kiegészíti egymást, így a hordozó személynek sem kell vastagon felöltöznie — mondta el a kismamáknak a hordozási tanácsadó, aki utólag azért is hálás a kendőhasználatért, mert megkönnyítette a nehéz, fogzós napokat. Ezenfelül a testvérféltékenység megelőzésében, kezelésében is nagy segítség.

A kendőben való hordozás nemcsak a kötődő/válaszkész nevelés szempontjából jó lehetőség, hanem az úgynevezett negyedik trimesztert is nagymértékben megkönnyíti az édesanya és a baba számára egyaránt, mert a csecsemő folytonos ringásban van, hallja a hordozója szívdobogását, érzi az illatát, ez pedig biztonságot nyújt számára. A várandósság alatt kilenc hónapon át hallgatta az édesanyja szívverését, így számára ez a hang a biztos pont, mely mellett nincs veszélyben. A megfelelően beállított hordozóban a baba biztonságban érzi magát, a tanulmányok pedig bebizonyították, hogy a hordozott gyermekek 43%-kal kevesebbet sírnak az eszközben. A lágy érintés és a simogatás fontos szerepet tölt be a stresszválasz hatásainak csökkentésében és az oxitocinszint növelésében, a kevesebb stressz pedig jót tesz a növekvő agynak. Mindemellett a szüleihez közel tartott gyermek sok beszélgetésnek és társas érintkezésnek van kitéve, ami segít neki abban, hogy megértse a helyét a világban, és megossza érzéseit, gondolatait szüleivel, ezáltal pedig nyitottabb kapcsolat épüljön ki közöttük.

A szeparációs szorongás idején a gyermek minden vágya a szülei közelében lenni, a szülő viszont szeretné a mindennapi teendőket is ellátni, így ezt a helyzetet is megkönnyíti a hordozás. Alváshoz is kitűnő választás, sok gyermek békésebben alszik a szívhang ritmusát hallgatva.

Nem mindenkinek a babahordozás az útja, ám érdemes egy próbát tenni, hiszen láthatjuk, milyen sok előnnyel jár, merthogy nem csak egy szállítóeszközről van szó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..