home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A megtérés útján — húsvétra készülve
Szilágyi Edit
2024.03.19.
LXXIX. évf. 11. szám
A megtérés útján — húsvétra készülve

Egyedül állunk melletted, Uram, néma szívvel és bűnbánóan.

Sok a vétkünk, mint a tenger árja, sír a lelkünk, tekints néha rája.

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) Megtérés útján — húsvétra készülve címmel nyilvános nagyböjti lelki napot tartott a nagykikindai Egység Művelődési Egyesületben. A rendezvény résztvevőit Borbély Béla köszöntötte.

Ft. Mellár József esperesplébános, a lelki nap előadója az előadását két részre osztotta. Az elsőnek a Mi a bűn?, a másodiknak a Helyes lelkiismeret-vizsgálat címet adta.

A vajdasági egyházi palettán egyedülálló lelki élet részeseként élik meg a Keresztény Értelmiségi Kör tagjai a hitüket — köszöntötte a mintegy kilencven megjelentet ft. Bővíz László nagykikindai plébános.

A bűn erkölcsi rendetlenség, a természetes sorrend megkerülése, Isten szeretetének elutasítása — kezdte ft. Mellár József atya első előadását. Az ember feladata, hogy feleljen a tetteiért. Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, figyelmeztetett az ismert intelemre. Mindent Istenért tegyünk. A napot imával kezdjük, magunkért és szeretteinkért, hiszen nem csak magunkért vagyunk felelősek. Szent József kilencedére hívta fel a figyelmet, aki azért imádkozott, hogy tettei legyenek Isten dicsőségére. A munkánk ne legyen kötelesség, inkább hála a kapott jóért. Imádkozzon együtt a család, higgyük, hogy Isten nem ejt hibát akkor sem, amikor keresztet tesz a vállunkra. Ne aggódjunk. Imádkozzunk. Türelemmel, bizalommal, reménnyel, folyamatosan.

A vasárnapi szentmisén való részvételünk rámutat arra, hogy értékrendünk szerint hányadik helyen van Isten. Az Úr napját szenteld meg! Döntés kérdése, mely beépül a heti rendünkbe.

Szeressük Istent, önmagunkat, felebarátainkat, tiszteljük a szülőket, éhezőnek adjunk enni. Legyünk irgalmasok. Tanuljunk meg tűrni, megbocsátani, másokért kitartóan imádkozni.

Megesik, hogy megbántódunk. Az is, hogy valamit magunkért teszünk, de vajon mit tettünk szeretetből, szerettünk-e feltétel nélkül, meg tudtunk-e bocsátani az ellenségünknek? — tette fel a kérdést.

Sok szenvedés következménye a bűnből ered. A lelkiismeret-vizsgálat fontos. A lelkiismeret Isten hangja bennünk, a Szentlélek testünk temploma. Fogd vissza haragodat! — figyelmeztet, hogy tegyük a jót, és kerüljük el, ami rossz. Ismerjük a parancsot, vajon mégis megtesszük azt, ami már bűnnek minősül? A Szentlélek segítségével jövünk rá arra, hogy cselekvésünk, gondolatunk, mulasztásunk bűn-e. Felkészülve menjünk gyónni. Belátom és bánom, hogy rosszul cselekedtem. Magamat vádolom. Van bennem harag? Kérjük a Szentlélek segítségét, hogy mutassa meg, hol hibáztunk. Keresem-e vagy kerülöm a bűnbe vezető alkalmat, a kísértést? Imádkoztam, őriztem a hitem, tiszteltem Istent, tanúságot tettem? Meglátogattam beteg ismerősömet, voltam a vasárnapi szentmisén, építettem a családon belüli szeretetet, gyakoroltam a felebaráti szeretetet? Juttasd eszembe, Szentlélek, szám szerint hányszor tettem szándékosan rosszat? — emelte kérdőn a tekintetét a hallgatóság felé.

Isten szeret. Nem kérdez. Tudja. Merjünk őszinték lenni.

A gyóntató pap meghallgat, mérlegel, megszabadulunk a bűntől. Mulasztunk? Igen, amikor a gyermekeinket okostelefonnal neveljük, amikor nem törődünk az egészségünkkel, amikor mások becsületében kárt teszünk, másokról beszélünk, ítélkezünk. Tegyük a jót jókedvvel! — fejezte be az előadó a második előadást, melyben mindenki felfedezhette önmagát, erényét és hibáját, ami során továbbgondolhatta tetteit.

Ft. Mellár atya remek előadását Dömösi Mária, a KÉK helyi szervezetének tagja köszönte meg.

A nap történéseibe a KÉK rendkívüli közgyűlése is belefért. Lényege az elnök személyének változása. A KÉK elnöke majdnem két évtizeden át Szabó Károly volt. Nyugdíjba vonulása indokolta, hogy az értelmiségi kör vezetését átadja másnak. A megjelentek tudomásul vették a lemondását, megköszönték eddigi sikeres munkásságát, és sok sikert kívánva elfogadták az új elnök személyében Borbély Bélát.

A lelki nap szentmisével zárult a nagykikindai Assisi Szent Ferenc-templomban.


A KÉK új és régi elnöke: Borbély Béla, Szabó Károly


Ft. Bővíz László és ft. Mellár József

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..