home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A megmérettetések győztesei
Perisity Irma
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám
A megmérettetések győztesei

Legjobbak a kiválasztottak között: Andrašić Barbara, Lénárt Éva, Molnár Lídia, Soód Sarolta, Német Helga, Nagy György Renáta és Zoraje Éva - SZALAI Attila felvételeA szabadkai Svetozar Markoviæ Gimnázium tanulói ebben a tanévben minden történelmi vetélkedőn kimagasló sikerrel szer...

Legjobbak a kiválasztottak között: Andrašić Barbara, Lénárt Éva, Molnár Lídia, Soód Sarolta, Német Helga, Nagy György Renáta és Zoraje Éva - SZALAI Attila felvétele

A szabadkai Svetozar Markoviæ Gimnázium tanulói ebben a tanévben minden történelmi vetélkedőn kimagasló sikerrel szerepeltek
A múlt évben egy alkalommal már írtunk arról, hogy ennek a gimnáziumnak a tanulói kiváló eredményeket értek el egy olyan nemzetközi megmérettetésen, amelynek programját az EU pénzelte. Az európai országok kisebbségben élő nemzeteinek művelődéstörténetét kellett feldolgozni 1945-ig. Ebben az tanévben folytatódik a kutatómunka. A program most az 1945-1960-as időszakot irányozza elő, természetesen a tavalyi győztes csapat a múltkorinál is alaposabban készül a versenyre, amelyre október folyamán kerül majd sor.
MÁTYUS JÁNOS történelemtanártól megtudtuk, hogy a gimnázium tanulói ezen kívül az idei tanévben szinte minden olyan versenyen megjelentek, amelyen történelemből kellett bizonyítani.
- Az EU programon dolgozó tanulókon kívül az idei tanévben összesen 52 tanuló tevékenykedik a történelmi versenyeken - mondja a tanár úr. Közülük 32 tanuló vett részt magyarországi versenyeken is, 20 pedig hazai szemléken. Főleg harmadikos és másodikos diákok jeleskednek az idén, nem kis sikerrel. Annyi már az elismerő oklevél, a dicséret, hogy kapásból fel se tudom sorolni, de nem volt egyetlen olyan megmérettetés sem, ahonnan jutalom nélkül tértek volna vissza tanulók. Az effajta tevékenységet nem írja elő a program, de én úgy érzem, hogy tanulóinknak joguk van egy másféle tanulásra, olyanra, amit Európa, így Magyarország középiskoláiban is már alkalmaznak. Ez valójában arról szól, hogy a száraz történelmi dátumok, események bemagolása helyett a tanulónak felkínálunk egy olyan történelemtanulási lehetőséget, amelyen keresztül a tanulónak megfelelő kutatómunkával lehetősége nyílik a történelem olyan eseményeit megismerni, amelyek legközelebb állnak érdeklődési köréhez. Igaz, hogy ez olyan pluszmunka, amit senki sem fizet, de pedagógusként úgy érzem, az a kötelességem, hogy felkínáljam a tanulóknak ennek a tanulási módnak a lehetőségét. Senkit sem kényszerítek, a részvétel nem hat ki az év végi osztályzatra, egyszerűen csak azt szeretném, ha bővülne a látókörük, új módszerekkel, tanárokkal, barátokkal ismerkednének a versenyen. Azok a tanulók, akik élnek a felkínált lehetőséggel, sokszor olyan érett, komoly munkával rukkolnak elő, hogy magam is elképedek. Szerencse, hogy az aktív tanulók szülei is támogatják a gyerekeket, rendszerint a versenyre utazás költségeit az iskola, az ott-tartózkodás költségeit pedig a szervező fizeti, így az anyagiakkal is valahogy megbirkózunk.
ZORAJE ÉVA harmadikos tanuló a Tudományos Diákkörök VI. Országos
Konferenciájának helytörténeti-néprajzi szekciójában különdíjas lett. A konferenciát az idén Debrecenben tartották meg és Éva szerint rendkívül érdekes, tanulságos volt az ott-tartózkodás, arról nem is beszélve, hogy jutalomként ingyenes táborozáson vehet majd részt a nyáron. Munkájában a gazda-cseléd viszonyt dolgozta fel rendhagyó megvilágításban egy olyan megtörtént eseten keresztül, amikor a gazda a cselédre hagyta vagyonát. A munkát eredeti dokumentumokkal, levéltári anyaggal támasztotta alá.
MOLNÁR LÍDIA másodikos tanuló a Génius, a tehetséges diákokért hazai versenyen lett elsődíjas, csaknem két hónapi kutatómunkával a gombosi gőzhajó történetét dolgozta fel. Első helyezettként részt vesz majd a veszprémi történelmi versenyen, ezenfelül nyert egy 16 napos ingyenes magyarországi utat, amelyet a kanadai Rákóczi Alapítvány pénzzel, de kizárólag csak a Magyarországon kívül élő magyarokat támogatják.
NAGY GYÖRGY RENÁTA másodikos tanuló a budapesti Mathias Corvinns Collegium és a Tihanyi Alapítvány szervezésében történt versenyen olyan kimagasló eredményt ért el, hogy biztosította magának az ingyenes kollégiumi elhelyezést, ha a gimnázium után úgy dönt, hogy Budapesten akarja folytatni egyetemi tanulmányait.
A Nyitott Távlatok történelmi vetélkedőjén LÉNÁRT ÉVA, KOZMA RITA és NÉMET HELGA az 1956-os magyarországi eseményeket dolgozta fel csoportmunkával és ért el kimagasló eredményt. Ugyanezen a versenyen ANDRAŠIÆ BARBARA ezzel a témával kapcsolatban olyan díjazott interjút készített, amelynek alanya egy, ma Szabadkán élő, akkor még csak tizenéves résztvevője volt az eseményeknek.
SOÓD SAROLTA harmadikos tanuló a Génius megmérettetésén a vagyon-visszaszármaztatásról írt történelmi értekezést, ami számára rendkívül jelentős volt nemcsak a kutatómunka szépségéért, hanem azért is, mert korhű dokumentumok alapján családja szomorú sorsát dolgozhatta fel, dédszüleitől ugyanis egy kiszakított füzetlapra írt jegyzőkönyv alapján vették el a 160 holdas családi birtokot.
Sikereikről a teljesség igénye nélkül készült az írás, hiszen elismeréseik, díjaik száma olyan jelentős, hogy egy rövidke újságcikk nem tudja befogadni. Csak így, gyerekek, mondanák az idősebbek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..