home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A magyar kultúra és a magyar nyelv otthona
Koncz Erzsébet
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám
A magyar kultúra és a magyar nyelv otthona

A vezető konzul úr, az alpolgármester, a polgármester és a közönségAugusztus 19-én a belvárosi Nagyboldogasszony-templomba népviseletbe öltözött gyerekek és a ministránsok kíséretében vonult be ft. Fuderer László plébános az államalapító Szent István tiszteletére tartott szentmisére, melynek...

A vezető konzul úr, az alpolgármester, a polgármester és a közönség

Augusztus 19-én a belvárosi Nagyboldogasszony-templomba népviseletbe öltözött gyerekek és a ministránsok kíséretében vonult be ft. Fuderer László plébános az államalapító Szent István tiszteletére tartott szentmisére, melynek keretében megáldotta az új kenyeret is.
A szentmise után a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai az újkenyeret a városháza előtti térre vitték, hogy Dušan Jovanović polgármester megszegje azt.
Itt bemutatkoztak nemcsak az óbecsei, hanem a vendégtáncosok is.
Ezt követően az alsóvárosi kultúrkör felé indult a menet. A szépen fölújított, mintegy ötszáz férőhelyes színházteremben folytatódott a Szent István-napi műsor.
Tóth Kása Piroska elnökségi tag ismét kitűnő háziasszonynak bizonyult. å köszöntötte a vendégeket és a nagyszámú közönséget. Üdvözlő beszédében elmondta, hogy bizony 16 évvel ezelőtt egy romos épületet kaptak vissza az alsóvárosiak, az idén azonban sikerült fölújítani...
Elsőként ft. Pósa László atya megáldotta a termet, ezt kívánva:
- Költözzék ide velünk együtt örökös boldogság, Isten áldása, derűs öröm, tartós egészség!
Hallhattuk az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője, Kinka Erzsébet beszámolóját az államalapító István királyról, kiemelve, hogy intelmeinek bölcsessége máig kihat a törvénykezésre. Örökségünket, a kereszténységet is neki köszönhetjük. Szólt a legnagyobb elismerésről, amelyben földi ember részesülhet, a szentté avatásáról. Kitért arra is, hogy Szent István egyénisége milyen nagy hatást gyakorolt a művészekre: szobra látható nemcsak a budapesti Szent István-bazilikában, a Halászbástyán, hanem a többi között Moholon is!
Benczúr Gyula festményén, a Vajk megkeresztelésén is látható a király, amint fogadja a püspök áldását. A zentai Szent István-kápolna oltárképe Barabás Miklós műve, továbbá az óbecsei Nagyboldogasszony-templomban található egy freskó Szent Istvánról, akárcsak a péterrévei Mindenszentek-templom mennyezetén is, amely Szent István megkoronázását örökíti meg.
Ferencz Edvin, a kultúrkör alelnöke szintén szólt a terem fölújításáról, az intézmény fontosságáról, az óbecsei magyarság szellemi központjaként jelölve meg azt. Végezetül köszönetet mondott a támogatóknak.
Ezután Tápi Lajos, a Szabadkán székelő magyar főkonzulátus vezető konzulja lépett színpadra, örömét fejezve ki, hogy sikerült újjávarázsolni a színháztermet, s elmondta, milyen szép feladat diplomatának lenni itt a Vajdaságban.
- Kétszeres ünnep ez a mai: Szent Istvánra emlékezünk, s fölavatjuk ezt a házat! Örülök ennek a fölújított Magyar Háznak, amely a magyar kultúra, a magyar ének, a magyar néptánc s a gyönyörű magyar nyelv otthona - jegyezte meg.
A polgármester, Dušan Jovanović is elismerően szólt a kultúrkör munkájáról, azt ígérte, továbbra is támogatni fogja a határon túl is sok sikert elért tagságot.
Knézi Péter alpolgármester szintén örömét fejezte ki, hogy sikerült fölújítani a színháztermet, s hogy emberibb körülmények közt dolgozhat tovább a több mint 300 lelkes tag.
Varnyú Ilona, a községi tanács művelődési, közoktatási megbízottja köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy ez a ház valamikor, 80 évvel ezelőtt is az alsóvárosiaké volt, ők építették, s már akkor is jól működő színtársulatáról, néptánccsoportjáról s más művelődési tevékenységéről volt ismert Vajdaság-szerte. Tizenhat évvel ezelőtt visszakapták. A kultúrkör tagjai derekasan helytálltak: fölújították az épületet, sikereket érnek el nemcsak itthon, hanem külföldön is...
Ezután következett a gazdag ünnepi műsor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..