home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A magyar államfő Szabadkán
2007.09.19.
LXII. évf. 38. szám
A magyar államfő Szabadkán

Séta a szabadkai korzón - Szabó Attila felvételeDr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke múlt csütörtökön a VMSZ kezdeményezésére és szervezésében egynapos látogatást tett Szabadkán a városnapi rendezvénysorozat utolsó napján. A köztársasági elnök úr a látogatás során találkozott az it...

Séta a szabadkai korzón - Szabó Attila felvétele

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke múlt csütörtökön a VMSZ kezdeményezésére és szervezésében egynapos látogatást tett Szabadkán a városnapi rendezvénysorozat utolsó napján. A köztársasági elnök úr a látogatás során találkozott az itteni magyar pártok képviselőivel, a Magyar Nemzeti Tanács tagjaival, valamint ellátogatott Csantavérre is. Sólyom László külön találkozott a vajdasági magyarság értelmiségével, és a közösség aktuális helyzetét tekintették át. A látogatás során a magyar államfő szerb kollégájával, Boris Tadićtyal is találkozott, aki biztosította arról, hogy támogatja a vajdasági magyarok magyar állampolgárság iránti igényét. Sólyom László látogatása során rangos állami kitüntetéseket is átadott. Az alábbiakban szerkesztőségi hírösszefoglalónkat olvashatják.
SÓLYOM ÉS A MAGYAR PÁRTOK: A magyar köztársasági elnök szabadkai látogatása során legelőször a VMSZ elnökségével, illetve a VMDP, VMDK és az MPSZ elnökével találkozott. A politikusoknak a megbeszélések utáni nyilatkozata arra utal, hogy a mintegy másfél órás találkozó igen konstruktív volt: vázolták a Kosovóval kapcsolatos fejleményeket, a magyar autonómiatörekvéseket, illetve a magyar állampolgárság letelepedés nélküli megszerzésének lehetőségét.
ÁLLAMI KITÜNTETÉSEK: A magyar államfő a szabadkai magyar főkonzulátuson a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjének polgári tagozatával tüntette ki msgr. Huzsvár László nagybecskereki megyés püspököt és Balla László nyugalmazott nagykövetet. Dévavári Dér Zoltán írót posztumusz a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki az államfő. Ugyanezt a kitüntetést vehette át Horváth Militicsi Emília ismert tanárnő is.
SÓLYOM TÁMOGATJA A KETTåS ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT: Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján - melyet a Magyar Ház tanácstermében szerveztek meg - elmondta, hogy nem politikai pártokhoz jött, ugyanakkor öröm volt a számára, hogy a négy magyar vajdasági párttal egyszerre ülhetett tárgyalóasztalhoz.
- Ez a látogatás azok közé a látogatások közé illeszkedik, amelyek során a Magyarországgal szomszédos országokban a magyar nemzet ott élő részeit keresem fel. Kifejeződése ez annak a koncepciónak, hogy a magyar nemzetet kulturálisan egységes nemzetként képzeljük el és fogjuk fel. Ez a kulturális nemzet egységet képez a határoktól függetlenül, és ugyanezt az egységét ismerjük el minden más nemzetnek akkor is, ha egyes részei a magyar államon belül élnek. A magyar alkotmány szerint a nálunk élő nemzetiségek államalkotó tényezők, konstitutív elemek. Kollektív jogokat élveznek, és önkormányzatuk van. Szeretném kifejezni megelégedettségemet afölött, hogy Szerbia szintén elismeri a nemzetiségek kollektív jogait, a nemzeti tanácsoknak önkormányzatot ad - fogalmazott Sólyom. Többek között elmondta azt is, hogy Szerbiában a nemzeti tanácsok működésének és megválasztásának szabályozását minél hamarabb meg kell hozni. Január elsejétől Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez. Sólyom elmondta, hogy támogatja a kettős állampolgárság intézményét, egy ilyen megoldás mind a nemzetközi, mind pedig a magyarországi jogrendszer alapján lehetséges lenne, de nem szabad elzárkózni a technikailag lehetséges és politikailag talán könnyebb megoldások elől sem. Például a kishatárforgalmi megállapodás megoldás lehetne, ennek hátránya, hogy mélységében nem tudja az egész magyarlakta területeket átfogni.
TANÍTÓKÉPZå, CIVIL SZERVEZETEK: Sólyom a sajtótájékoztató után ellátogatott a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, és ott találkozott Káich Katalin dékánnal, Cékus Géza prodékánnal, Ivánovics Josippal, a kar tanácsának elnökével és Gábrityné dr. Molnár Irénnel, a kar tanácsának alelnökével. Ezután a civil szféra képviselőivel találkozott, majd a vajdasági nagycsaládosok szervezetével.
TÁRGYALÁS TADIĆTYAL: Este a Régi Pizzériában Boris Tadić szerb elnökkel tárgyalt, majd részt vett Miklósa Erika operaénekesnőnek a város napja alkalmából a Városháza dísztermében szervezett koncertjén.
(szerkesztőségi hírösszefoglaló)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..