home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A kupuszinai nyelvjárás a magyar örökség ékköve
2007.09.19.
LXII. évf. 38. szám
A kupuszinai nyelvjárás a magyar örökség ékköve

A Silling Mária tájképeiből rendezett kiállítást Dudás Károly író, a VMMSZ elnöke nyitotta megA közelmúltban Bácskertesen a Petőfi Sándor ME épületében bemutatták Silling István: Kupuszinai nyelvjárás és szótára címet viselő tanulmánykötetét. A könyvbemutató előtt a művelődési intézmény aulá...

A Silling Mária tájképeiből rendezett kiállítást Dudás Károly író, a VMMSZ elnöke nyitotta meg

A közelmúltban Bácskertesen a Petőfi Sándor ME épületében bemutatták Silling István: Kupuszinai nyelvjárás és szótára címet viselő tanulmánykötetét. A könyvbemutató előtt a művelődési intézmény aulájában Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke megnyitotta a Silling Mária tájképeiből összeállított tárlatot. A népes közönség előtt megtartott méltatásában Dudás Károly író arról beszélt, hogy a művésznő festményeiben következetesen kiáll a szülőföld hűsége mellett. Ezt tükrözik ezek a képek is, melyek a nyugat-bácskai tájat ábrázolják.
Silling István szótára Budapesten jelent meg, s annak értékeiről Beszédes Valéria néprajzkutató szólt a nagyszámú érdeklődőhöz. Mint mondta, a kupuszinai (bácskertesi) nyelvjárás a magyar nyelvterületen egyedülálló középkori gyökerekkel rendelkező nyelv, a magyar kulturális örökség egyik legszebb ékköve. Beszédes Valéria szerint azért is fontos a most megjelent könyv, mivel az alapjaiban, a szakma szempontjait messze figyelembe véve tárja fel az érdeklődő olvasó, kutató előtt ezt a csodálatos nyelvi világot. Mindezt gazdagítja az is, hogy a könyv szerzője pontos áttekintést ad a falu történetéről, annak telepítésétől, egészen napjainkig.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..