home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A kőtől a golyóig
Szilágyi Edit
2022.03.31.
LXXVII. évf. 13. szám
A kőtől a golyóig

Az Óbecsei Városi Múzeum A kőtől a golyóig címmel szervezett kiállítást március 29-én.

2021/2022-ben a helyi önkormányzat, valamint a Kulturális és Információs Minisztérium, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felújított és funkcióba helyezett kiállítóterem, megszabadulva a COVID által okozott gátaktól, az idén szervezhette meg a tavalyi évre tervezett rendezvényt.

A gyűjtemény kiállításának célja az volt, hogy bemutassa a helyi múzeum birtokában lévő fegyvereket és a katonai felszerelést, azok kinézetét és fejlődését. A tárgyak a bronzkortól a XX. századig terjedő időszakban készültek, és hűen képviselik a vidék kézműves- és gyáripari termékeit, a szúró, vágó, illetve a lőfegyverek és a katonai felszerelések választékát.

Hatalmas megelőző munkáról tanúskodik, hogy az archeológiai és a történelmi gyűjteményből 151 tárgy lett kiállítva, melyet 145 kategorizált egységbe soroltak. Ezenkívül a kiállított tárgyak között a közönség 14 katonai kitüntetést és érdemrendet láthatott.

Be lettek mutatva a hidegfegyverek (bronzkori lándzsahegyek, kardok, kőlövedékek, vasbuzogányok, lándzsák), tűzfegyverek (kovács és vadászpuskák, karabélyok, pisztolyok, lövedékek), katonai felszerelések (vaskengyel, kulacsok, tiszti felsők, katonai sapka, távcső). Ami még a témához tartozott, és szintén Óbecse környékéről származik, az a kitüntetések gyűjteménye. Az érdeklődők láthattak emlékérmet 1912/13-ból, Károly hadikeresztjét, I. világháborús emlékérmet stb.

A kiállítás szervezői és megálmodói Nemanja Karapandžić muzeológus-történész és Raško Ramadanski régész voltak. A tárlatot Tojzán Ákos, a múzeum igazgatója nyitotta meg. A kiállított tárgyakat Nemanja Karapandžić mutatta be.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Györe-Decsov Emese, az MNT Kulturális Bizottságának tagja.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..