home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A kitartó munka mindig meghozza a gyümölcsét
Tóth Imre
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
A kitartó munka mindig meghozza a gyümölcsét

Maglai Jenőt bajmoki éveiről, jogi és politikai pályafutásáról, valamint a Magyar Mozgalomról kérdeztük.

Maglai Jenő okleveles jogász, ügyvéd Szabadkán született, de gyermekéveit és felnőttkorának nagy részét is Bajmokon töltötte. Nős, két leánygyermek apja. A magánéletére vonatkozó kérdésekre nagy szenvedéllyel válaszolt. Munkájáról azonban, a jelenlegi nehéz időkben elért látványos sikerei ellenére is csak szerényen, visszafogottan nyilatkozott. Mint mondja, nem akar hivalkodni, fontosabb számára, hogy munkáját korrekt módon és szakszerűen végezze.

* Milyen szálak fűzik Bajmokhoz?

— Bajmokon nevelkedtem egy családi házban. Ott jártam óvodába, általános iskolába, sőt még a középiskola első két évét, azaz a kilencedik és a tizedik osztályt is ott végeztem el. Nagyon sok szál köt a településhez. Rokonaim, barátaim bajmokiak, az első szerelmem és a fiatalkoromban folytatott társadalmi életem is Bajmokhoz fűz. A katonaság leszolgálása után beiratkoztam az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára. Akkor is a szülői házban éltem, onnan utaztam. Az egyetem befejezése után a szabadkai bíróságon kezdtem el dolgozni, továbbra is bajmokiként. Huszonhat évesen ügyvédi irodámat is ott nyitottam meg. Egészen negyvenéves koromig éltem a faluban, az iroda mindmáig megvan. Mivel lokálpatrióta vagyok, miután eladtam a családi házat, és Szabadkára költöztünk, a falu központjában lévő másik ingatlanom — melyben az iroda van — címére jelentkeztem be. Így, mondhatni, a mai napig bajmoki lakos vagyok. Ez egyfajta lelki kötődés.

* Melyek Bajmok legégetőbb gondjai?

— Lehetőségeimhez mérten próbálom segíteni a falut. Ahogy az lenni szokott, ha valakinek valahová húz a szíve, akkor azért igyekszik többet tenni. Azt gondolom, nem kevés fejlesztésre került sor Bajmokon az elmúlt másfél-két évben. Ami még várat magára: ha lesz rá lehetőség, szeretném előteremteni a pénz egy részét a szennyvíztisztító kiépítésére, és elkezdeni a munkálatokat. Fel kellene újítani a katolikus templomot és a pravoszláv parókia épületét. Fontos lenne jövőre a szerb oldalon kiépíteni a határátkelőt, hogy a nap 24 órájában üzemeljen. Erre reális lehetőség van. Ami mindennél fontosabb, hogy gazdasági fellendülést indítsunk be, és munkahelyeket létesítsünk a faluban. Ennek is megvannak a feltételei, de a beruházókat nehéz rábeszélni, hogy kisebb településekbe fektessenek be, elsősorban a város, az ipari és a vámszabad övezet érdekli őket.

* Mivel foglalkozott az egyetem után, politikai pályafutása előtt?

— Egy klasszikus karriert építettem fel. Miután oklevelet szereztem, jelentkeztem az akkori Szabadkai Községi Bíróságon, ahol tíz hónapig önkéntesként dolgoztam, majd felvettek gyakornoknak. Két év után letettem az igazságügyi vizsgát, és további három hónapot dolgoztam bírósegédként. Ezután kérvényeztem felvételemet a Vajdasági Ügyvédi Kamarába, és 1991 augusztus végén megnyitottam az ügyvédi irodámat. Négy hónapot tartalékosként a horvátországi harctéren töltöttem, így igazából 1992 februárjában kezdtem meg munkámat. 2008-ig dolgoztam ügyvédként, majd ezt a tevékenységemet másfél évre megszakítottam, amikor a városi képviselő-testület elnöke voltam. Miután tisztségemről lemondtam, három évig ismét ügyvédként dolgoztam. 2013 novemberében lettem polgármester, azóta ez a munkám. Az irodámba a kamara helyettest rendelt ki. Szakmai szempontból tehát végigjártam azokat a lépcsőfokokat, amelyeket végig kellett.

Ami a politikát illeti: nem érzem magam nagy politikusnak, és nem gondolom, hogy ebből kell, hogy megéljek. 2000 után csöppentem bele a politikába, 2001-ben választottak meg a VMSZ városi szervezetének alelnökévé, majd 2003-ban elnökévé. Elsősorban operatív dolgokkal foglalkoztam, így igazából csak 2006 után nyertem nagyobb betekintést a politikai folyamatokba, és szereztem erre vonatkozó tapasztalatot.

* Hogyan tekint vissza polgármesterségének eltelt időszakára?

— Nehéz periódusban kerültem a város élére, amikor minden tekintetben egyfajta hanyatlás volt jellemző, a többi közt gazdasági és politikai téren is. Sok gonddal szembesültem. Az első egy-másfél év a helyzet javításával telt. Projektumokat kellett kidolgozni, hogy visszafordítsuk a negatív folyamatokat, és a várost egy fejlődési pályára állítottuk. Az elmúlt fél évben kezdenek látszódni ennek az eredményei. Nem volt egyszerű, minden irányból támadások értek. Talán még emlékeznek rá, megválasztásom után egy hónappal már meg akartak buktatni a költségvetésről való szavazáskor. Azután megtartották a köztársasági választást, majd ismét nyomás nehezedett rám, ami egyfajta bizonytalanságot okozott. Szabadka egy ilyen instabil politikai színtér. Ennek ellenére azt gondolom, a kihívásokkal szolidan megküzdöttem, és amit az elmúlt csaknem másfél évben tettem, annak van látszatja. Számomra az a fontos, hogy a munkámat tisztességesen, becsületesen, felelősségteljesen, hozzáértéssel végezzem, és hogy ennek látható eredményei legyenek. Rengeteget dolgozom, reggel mindig idejében a munkahelyemen vagyok, és nagyon ritkán távozom a munkaidő lejárta előtt. Sokszor délután is, hétvégén is dolgozom. Az a véleményem, hogy a kitartó munka előbb vagy utóbb, de mindig meghozza a gyümölcsét. Polgármesterként nem vallottam szégyent, ahogyan a magyar közösség és a pártom előtt sincs okom szégyenkezni. Nem köthető hozzám olyan botrány, amely lejárathatná a személyemet vagy a pártomat, mely delegált. Szabadkán sok mindent sikerült a helyére tenni, és persze olyan teendő is akad még, amely várat magára. De ez a város most másképpen működik, mint két évvel ezelőtt.

* A hétköznapi emberek számára a két legszembeötlőbb projektum az ivóvíz- és a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése, valamint a Népszínház felújítása. Az első látványosan halad, a második megint leállt. Miért?

— Ami az ivóvíz- és a szennyvízcsatorna-hálózatot illeti, a munkálatok a terv szerint haladnak. Úgy gondolom, hogy a kivitelező jól dolgozik, és a tervezettnél fél évvel korábban befejezi a munkát. 2016 december vége helyett valószínűleg már június végére minden elkészül. Ez fontos a város számára, hiszen a két hálózat közül elsősorban a szennyvízcsatorna sokak életminőségén fog javítani. 2016 után a másodlagos hálózat is bővíthető lesz, úgyhogy a város nagy részére jut majd el az ivóvíz-, illetve a szekunder szennyvízelvezető hálózat. A polgároknak erre szükségük van.

A Népszínházzal kapcsolatban azt kell elmondani, hogy már a közbeszerzési törvény esetében is súlyos gondok tapasztalhatóak. A jogszabály ugyanis a pályázóknak olyan visszaélésekre nyújt lehetőséget, amelyek nagymértékben lassíthatják a beruházást. Ebben az esetben konkrétan úgy vélem, hogy a beruházás obstrukciójáról van szó. Egyes pályázók részéről nem korrekt ez a hozzáállás. Szerintem e folyamatok hátterében sajnos egyfajta politikai mozgás érezhető, ezért kerültünk ebbe a helyzetbe. Meglátjuk, mi történik a következő hetekben. A közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatása elengedhetetlen ahhoz, hogy megkössük a szerződéseket, és még az idén megkezdjük a munkálatokat. Csak ebben az esetben tudjuk lehívni a pénzt, azaz megakadályozni, hogy elvesszen az a 200 millió dinár, amelyet a tartomány, valamint az az 55 millió dinár, amelyet a köztársaság hagyott jóvá.

* Miért tartotta fontosnak, hogy a Magyar Mozgalom alapító tagja legyen?

— Azért, mert a magyar közéletben olyan folyamatok vannak, amelyeken változtatni kell. Mindebben az én szerepemnek is megvan a maga súlya. Nem volna részemről korrekt hozzáállás, hogy van véleményem a közéleti gondjainkról, de csak oldalról szemlélődöm, és hagyom, hogy mások vívják meg a harcot. Azt gondolom, ha vannak problémák — és ráadásul szerintem nagyon súlyosak —, akkor oda kell állni, megpróbálni segíteni, javítani a helyzeten. Nem azért csatlakoztam, hogy a magyar közösségen belül ellentéteket szítsak vagy bármit is romboljak. De abba sem tudok belenyugodni, hogy a most fennálló helyzet ilyen maradjon, azaz a rendszer továbbra is így működjön. A döntéshozatali mechanizmusoktól kezdve a káderkérdésekig sok téren tapasztalhatunk gondokat. Ezzel kapcsolatban változásokat kell elérni, és ha csak egy mód van rá, akkor a közösségen belüli egyetértéssel, megegyezéssel. Ha pedig ez nem járható út, akkor meg kell nézni, milyen egyéb lehetőségek vannak.

* A Magyar Mozgalomnak számos munkacsoportja van. Melyiket fogja leginkább segíteni?

— Elsősorban az önkormányzati és közigazgatási szakcsoportban tevékenykedem, de az időm egy részét a szabadkai szervezet strukturális felépítésére, megerősítésére fordítom. Fontos, hogy a mozgalomnak Szabadkán egy erős, nagy létszámú tagozata legyen. Ez a mozgalomnak is ad egyfajta súlyt, és kihatással lesz az előttünk álló folyamatokra is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..