home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A jubiláló Négyesfogat
D. Z.
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám

Negyvenedik körútján tarka műsorral szerepelAz elkövetkező évadban 40. alkalommal indul útjára a Négyesfogat, vagyis Doroszló, Gombos, Szilágyi és Kupuszina művelődési egyesületeinek közös műsora. A rendezvény kezdeményezője a doroszlói Szalai tanítóházaspár, Piroska és János volt. åk javasolták az...

Negyvenedik körútján tarka műsorral szerepel
Az elkövetkező évadban 40. alkalommal indul útjára a Négyesfogat, vagyis Doroszló, Gombos, Szilágyi és Kupuszina művelődési egyesületeinek közös műsora. A rendezvény kezdeményezője a doroszlói Szalai tanítóházaspár, Piroska és János volt. åk javasolták az 1968-ban Gomboson tartott Gyöngyösbokréták első találkozóján, hogy a tél folyamán rendezzenek egy közös műsort Doroszlón, és azt később a többi faluban is mutassák be. Az elhatározást tett követte, s a szervezésről szóló tanácskozást még az év novemberében megtartották Doroszlón. A négy falut a művelődési egyesületek elnökei képviselték: Gombost HECSKÓ Endre, Szilágyit BALÁZS László, Kupuszinát STURCZ József, Doroszlót SZALAI János. A bemutatkozásra Ki mit tud? címmel 1969. március 18-án hármasban (Kupuszina nélkül) indult útjára a Négyesfogat. A következő évben már Kupuszina is csatlakozott a menethez. 1972-ben Telecska bevonásával lett Ötösfogat, aztán 1981-től Zombor és Bezdán részvételével Hetesfogat, majd 1984-től Nemesmilitics és Csonoplya csatlakozásával Kilencesfogattal ,,vágtattak" egyik falu színházából a másikba, hogy tarka műsorokkal (színpadi jelenetekkel, táncdalokkal és magyar nótákkal, vers- és prózamondással) szerezzenek örömet a kikapcsolódni vágyó embereknek. S hogy mindig jól szórakozott a szép számú lelkes közönség, azt mi sem bizonyítja jobban, mit az, hogy a rendezvénysorozat immáron a 40. életévébe lépett. Az egyedüli gondot a szereplők utaztatása jelentette, s minthogy egy-egy falunak kevés idő jutott a bemutatkozásra, a Kilencesfogat kettévált, így Zombor, Telecska, Bezdán, Nemesmilitics és Csonoplya 1988 óta Ötösgogat elnevezéssel ,,robog" tovább. Ennek kapcsán a jubileumi 20. fellépés 1988-ban a Négyesfogat jegyében zajlott, s jutott el immáron a 40. fellépéshez.
Az idei rendezvény házigazdája Doroszló. A műsort a négy falu képviselőinek szervezésében a helyi Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület kistermében tartották meg. Mint Diósi Jánostól, a doroszlói ME elnökétől megtudtuk, a fogat első állomására, Kupuszinára január 12-én érkezik. Műsorukban fellép a 40 tagú fúvószenekaruk, valamint a modern táncokat bemutató együttesük. Szilágyin január 19-én lépnek fel. A tánccsoport mellett műkedvelőik is bemutatkoznak szavalatokkal. Gomboson február 9-én lesz előadás. A műkedvelők egy színpadi jelenetet visznek színre, valamint az Asszonykórus szerepeltetésével vesznek részt a produkcióban. A 40., jubileumi gálaműsorra Doroszlón kerül sor február 16-án. A műkedvelők két rövid jelenet bemutatásával és szavalatokkal kívánják szórakoztatni a közönséget.
Az előadások minden faluban este 7 órakor kezdődnek. A belépődíj is egységes, mind a négy helyen 50 dinárba kerül.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..