home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A jót reméltük, és jövőre a jóban találkozzunk
Szilágyi Edit
2022.08.19.
LXXVII. évf. 33. szám
A jót reméltük, és jövőre a jóban találkozzunk

Óbecsén a helyi Đido Kulturális és Művelődési Egyesület szervezésében hetedik alkalommal megrendezett, négynaposra tervezett nemzetközi folklórfesztivál augusztus 13-án a résztvevők felvonulásával kezdődött. A városközpont benépesült, ötvöződtek a hangok és a színek, amit az együttlét öröme és a folyamatos taps tetézett.

A fesztivál első napján a Đido és a Petőfi Sándor MKK táncosai mellett boszniai, szlovéniai, szlovákiai és romániai résztvevők szórakoztatták a megjelenteket. A rendezvényt Dane Mandić, a községi tanács sport, ifjúság és idegenforgalom területével megbízott tagja nyitotta meg.

A koncert másnapja meglepetésként hatott. A koszovói, Venac nevet viselő együttes egész estet betöltő táncát a közönség ovációja jutalmazta. Az együttest a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma alapította még 1964-ben, hagyományőrzés céljából. Vendégként csatlakoztak hozzájuk a Đido néptáncosai.

Úgy tűnt, a második nap eseményeit nem lehet felülmúlni, de a Đido, valamint Szlovénia, Újvidék, Bulgária, Mexikó és Pirot együttesei 15-én rácáfoltak erre. Amíg az öt tánccsoport az élet szeretetét, az ifjúság energiáját, az együttlét örömét sugározta, a szlovének egy egészen más temperamentumot hoztak. Negyven éve táncolnak együtt, fellépésüket az elegancia és a nyugalom jellemezte.

A rendezvény utolsó estéjén a házigazda mellett bemutatkoztak a szlovéniai, a mexikói és a bulgáriai együttesek. Énekük és táncuk fergetegesre sikeredett. A közönség alig akarta elengedni őket. Ezt az estet a zenekar egykori vezetőjének, Mladenka Martinovának, az igen tapasztalt zenésznek szentelték, aki 1981 és 1992 között vezette a csoportot.

A fesztivál üzenete: a jót reméltük, és jövőre a jóban találkozzunk.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..