home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled)
SZ. L.
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled)

Bemutatóra készül a szabadkai Népszínház magyar társulata. Biljana Srbljanović A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled) című darabjának ősbemutatója 2011-ben volt Belgrádban. A szerb szerző igazán népszerű a szakmában, drámáit több mint húsz nyelvre lefordították már. A világ több országában színpadra állították műveit. A Népszínház is repertoárra tűzte a szerzőnő legutóbbi művét. A most készülő előadását Tanja Miletić-Oručević rendezi. Az előadás kapcsán kérdeztük a szarajevói rendezőnőt.

— A Népszínház művészeivel már a kilencvenes évek óta kapcsolatban vagyok. A munkám során alkalmam volt megismerni több színészt, G. Erdélyi Herminával például Krakkóban dolgoztam együtt. Később a Desiré Fesztiválon találkoztam Mezei Zoltánnal  és megbeszéltük, hogy együtt dolgozunk majd egy előadás erejéig. Rengeteget dolgozom, egyebek között Szarajevóban, Macedóniában, Lengyelországban is, ennek ellenére szívesen fogadtam a szabadkai felkérést. Örömmel tettem eleget a meghívásnak. Biljana Srbljanović darabjait nagyon szeretem, mindig is figyelemmel kísértem a szerzői munkásságát, de még nem volt alkalmam arra, hogy az ő művét rendezzem. Ezért is örülök ennek a lehetőségnek. Brestyánszki Boros Rozália dramaturggal is hamar megtaláltuk a közös nevezőt, az ő lelkesedése rám is pozitívan hat. A színészek fantasztikusak, mindannyian rendkívül tehetségesek, nagyon jól együttműködünk. Látom rajtuk, hogy nagyon szívesen dolgoznak ezen a darabon. Biztos vagyok abban, hogy remek előadást készítünk. A történetben szereplő karakterek által a néző valódi képet kaphat mindennapjainkról, társadalmunkról. Hitelesen bemutatjuk Szerbia politikai és szociális helyzetét a szereplők szempontjából. A darab egyik karaktere, Nadežda egyébként a szerző alteregója. Ugyanakkor a realitásban abszurd és groteszk elemek, valamint tragikomikus fordulatok is megjelennek. Lejla Hodžić díszlettervező és Mezei Szilárd zeneszerző kollégámmal együtt arra törekszünk, hogy egy valódi kortárs előadást készítsünk, amely modern vizuális elemeket is tartalmaz.
Az előadásban G. Erdélyi Herminát, Szilágyi Nándort, Körmöci Petronellát, Ralbovszki Csabát, Csernik Árpádot, Pámer Csillát, Pálfi Ervint és Vicei Natáliát láthatja a közönség. A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled) című előadás április 25-én lesz a Népszínház Jadran színpadán.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..