home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A hagyományos vagy a modern a finomabb?
Bacsik Lőrinc Natália
2023.09.29.
LXXVIII. évf. 39. szám
A hagyományos vagy a modern a finomabb?

Kisoroszon a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ tizedik alkalommal szervezett Gombócfesztivált. Tizenöt csapat mérte össze gasztronómiai tudását, de nemcsak a versenyről szólt a délután, hanem a barátkozásról, a szórakozásról is. Sokféle ízű gombóc készült, melyek hozzávalóiról (liszt, főtt burgonya, kristálycukor) a szervezők gondoskodtak.

Az egyik csapat, mely a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóiból — Jenovai Barbara, Biacsi Áron, Samolov Martin — és tanáraiból — Deák Ildikó, Gavrić Jelena — állt, túrógombócot készített.


A szerző és Talpai Sándor felvételei

Gavrić Jelena tanárnő kérdéseimre a következőket válaszolta:

— Nagyon elégedettek vagyunk a rendezvénnyel. Élveztük a finom gombócokat, melyeket a többi csapat kínált. Voltak hagyományos és „új” ízűek is. A hangulat is remek volt, jó időtöltés ez számunkra. Biztosan visszatérő résztvevők leszünk jövőre is. Már korábban is készítettünk túrógombócot, melyet tetszés szerint tejszínnel vagy csokoládéöntettel, esetleg vaníliaöntettel szoktunk meglocsolni. Nagyon finom és krémes! Ezért esett az idén erre a választásunk. Otthon is gyakran kerül gombóc az étlapra, az asztalra. Az elkészítése számomra szórakoztató. Szeretek különféle ízvariációkat kipróbálni, például a húsos gombócot. Lehet, hogy jövőre ilyet készítünk.

— Először készítettem túrógombócot, mely nagyon finomra sikerült. Az én feladatom leginkább a gombócok megfőzése volt. Na meg az üzletbe is el kellett szaladnunk Martinnal, mert tojást elfelejtettünk vinni. Nagy élmény volt ez a mai délután számomra. És mondani fogom anyának otthon, hogy legközelebb túrógombócot csináljunk, ha gombócra éhezik meg a család — nyilatkozta Biacsi Áron nyolcadikos tanuló. 

Az idén nem díjazták külön az asztalok kinézetét, de ettől függetlenül minden csapat ízlésesen kidíszítette őket. A csapatokhoz közeledve mindenki tekintete először az asztalra vetődött. Voltak őszi termésekkel, kézimunkákkal, virágokkal, süteményekkel megrakott asztalkák. A tájház udvarába látogatók megkóstolhatták a finomabbnál finomabb gombócokat. Szinte minden csapat jóval többet készített, hogy mindenkinek jusson. A zsűrinek nem volt könnyű a sok közül a legfinomabbakat kiválasztani, de dönteni kellett.


A magyarcsernyei iskola csapata

Az aranyérmes csapat a töröktopolyai Nőszervezet három tagja lett. Elmondták, szilvával, barackkal és szederrel töltötték meg a gombócokat. Mindhárom fajtából 20-20-at kerekítettek.

— Öreganyáink receptje szerint készült. Nagyon egyszerű megcsinálni, csak liszt, tojás és krumpli kell hozzá. Ebből készül a tészta. Tiszta, forró vízben megfőztük a gombócokat, miután feljöttek a víz tetejére, még egy kicsit hagytuk főni, majd cukorban és prézliben hempergettük meg — mesélték a csapat tagjai.


A második helyezett szajániak

A második helyezést a szajáni Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör nyerte el.

— 13-an jöttünk, és 66 szilvás gombócot készítettünk. Csak ilyet csináltunk, mert ez a hagyományos. A gombócokat szárított kenyérmorzsával szórtuk meg. A tányérra, melyet a zsűrinek adtunk át, került félbevágott szilva és falevél is díszítésként. A szilva otthon termett. Először vettünk részt ezen a fesztiválon, és nagyon jól éreztük magunkat. A vacsorára sajnos nem maradhatunk, mert otthon családi ünnepség lesz — hallottuk Tószegi Szilviától.


A tóbai hölgyek

Harmadik helyen a tóbai Nőszervezet csapata végzett. Német Valéria és Tóth Eszter elmondta, a tóbai nők eddig minden évben részt vettek ezen a rendezvényen. Nem mindig ugyanazok a tagok jönnek, attól függ, ki ér rá. Az idén őket Helfrih Tímea is elkísérte, aki először van jelen az eseményen. Ő így nyilatkozott:

— Nagyon jó itt a hangulat. Kiváló a társaság, a zene. Háromfajta gombócot készítettünk: szilvásat, meggyes-mákosat és őszibarackosat fahéjjal, mintegy 30 darabot. A dekorációt is úgy oldottuk meg, hogy amivel a gombóc volt töltve, olyan gyümölcsöt tettünk mellé, sőt egy-egy kiskanál ilyen ízű lekvárral le is csurgattuk. Nagyon örülünk az eredménynek s az ajándéknak. 

A győzteseknek járó nyeremények gyönyörű, zöld színű cseréptányérok voltak, melyeket Kormányos Erzsébet fazekas alkotott.

A legkisebbeket gyerekprogram várta. Először nagyon ötletes, papírból hajtogatott, valamint kiszínezett könyvjelzőket készítettek Ert Bálint Szabina tanárnő és Berta Piroska tanító néni irányításával. Majd amikor a vágás, színezés, ragasztás megvolt, kimentek a szabadba, ahol régi idők játékait, játékszereit próbálhattak ki. Kukoricacsumából kotárkát (góré), tornyot építettek, lovaztak, gomboztak, zsákban ugráltak. Miután jól kifáradtak, szilvás gombócokat ehettek, melyeket a Torontál kézimunkacsoport tagjai készítettek. A zenéről a muzslyai Kovács Norbi gondoskodott.


A legjobb gombócok készítői

Talpai Sándor fő szervező hangsúlyozta, elégedett a rendezvénnyel, melynek célja az ismerkedés, barátkozás volt. Kiemelte, a gombóc hagyományos étel, melyet kevés alapanyagból egyszerűen, mégis a tölteléktől függően sokféleképp lehet elkészíteni. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki részt vettek a programban, és azoknak is, akik támogatták a rendezvényt.  

Kicsik-nagyok, házigazdák, vendégek jól érezték magukat. Gombócban nem volt hiány. És már lehet azon töprengeni, hogy jövőre milyen gombóc készüljön a kisoroszi gombócfesztiválon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..