home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A gyógyszereken túl…
Szilágyi Edit
2022.11.15.
LXXVII. évf. 45. szám
A gyógyszereken túl…

Milyen hozzáállásra van szükség egy széles körű holisztikus betegellátás esetén?

Kerekasztal-beszélgetésre várta az óbecsei Than Emlékházba az érdeklődőket nyolc, hivatása szerint különböző előadó. Mondandójuk egybekötő szála a törődés a közösség és az egyén egészségi, illetve lelki jóllétével volt.

A beszélgetés témája a holisztikus betegellátás volt, melyre teljes mértékben utalt a rendezvény címe: A gyógyszereken túl…, illetve az alcím, a kérdés megválaszolásának keresése: …avagy milyen hozzáállásra van szükség egy széles körű holisztikus betegellátás esetén? Az előadás résztvevői voltak: ft. Pósa László lelkész, dr. Losonc Oláh Magdolna általános szakorvos, természetgyógyász, dr. Klimó Attila fiziáter, dr. Szecsődi Ferenc állatorvos, homeopata, csontkovács, dr. Koncz Gyula általános szakorvos, Szőke Ottó tornatanár és Sárvári Zoltán csontkovács. A kerekasztal-beszélgetést dr. Koncz Mónika általános szakorvos vezette.

A holisztikus betegellátás a teljességre törekvő gyógyítási mód, mely során figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is. Nem a következményt gyógyítják, nem némítják el az állapotot, hanem az előidéző okok gyökerét keresve, az egész embert figyelembe véve gyógyítanak.

Milyen nézőpontra lenne szükség egy széles körű holisztikus betegellátás során? — tette fel az első kérdést dr. Koncz Mónika, kiemelve, hogy a mai ellátás protokoll betartásán alapul. Vajon a recept kiírása, a gyógyszer beszedése elégnek bizonyul-e, mindent megold, vagy ez csak egy részlete az egésznek? — kérdezte, majd az előadók egymásnak adták át a szót.

A homeopátia alapfilozófiája, hogy az ember egy egész, ha elhangolódás van, megjelennek a tünetek, a homeopátia nemcsak ezekre fókuszál, hanem az előidéző okot és a megoldást keresi. Előbb a lelki, majd a fizikai tüneteket igyekszik megoldani. A tabletta a segítség kívülről való velejárója. Az ember nehezen lép ki a komfortzónájából. Hogy ebből a beteg ki tud vagy ki akar-e lépni, embere válogatja. Sok esetben életmód-változtatásra van szükség.

Idegalapon sok betegség jöhet létre. Káros tényezőt jelezhet a szorongás. Az állatok és az emberek szervezetének felépítése hasonló, az embernél mégis a betegségek többszöröse léphet fel, mert az ember gondolkodik, gondolatai az aggodalomba, az aggodalom betegségbe viszi. Ezért fontos az ember lelki egyensúlya.

Az orvos megtanulja a betegségek definícióját, a diagnosztikát, a terápiát. Munkája során aztán ez a képlet nem bizonyul elégnek. Igen fontos a beteggel való kommunikáció. A terápia nem csak gyógyszerből áll, a mélyebb lelki találkozás sokszor ennél fontosabb. A figyelem középpontjában az ember áll, a körülmények, melyek között él. Ezáltal kap nemcsak orvosságot, hanem tanácsot is, és mellette jó szót — emlékeztetett dr. Koncz Gyula a családorvos intézményének fontosságára is. A családorvosnak teljes belátása van a család életébe, a kapcsolat könnyebben kialakul, a beteg megnyílik. Sok esetben elég a szervezet felerősítése, mert például a vírusos torokgyulladás ellen nincs más gyógyszer, ezzel szemben az antibiotikumnak van mellékhatása.

Az orvos feladata a segítésnyújtás — mondta dr. Losonc Oláh Magdolna. Meg kell tanulnia, hogyan kell gyógyítani az embereket. Fontos a pluszinformáció. A nyugtalan, rohanó, hiteles információt kereső világban a nagyobb tudás érdekében ezért sajátította el és alkalmazza az akupunktúrát, a reflexológiát, az ultrahangos diagnosztikát, a pajzsmirigyultrahangot. Minden esetben nem elég a protokoll, megtörténik, hogy más módszerekkel egyensúlyba lehet tenni a beteg egészségét, de ebben partner kell hogy legyen a páciense. Az orvos tudása és a gyógyszer bizonyos százalékban hatékony, de az érintett személyt a saját szemléletmódja gyógyítja meg. A kommunikáció révén az orvos látja az érzelmek hullámzását is. Az emocionális intelligencia fontos tényező, tanítani kellene. Oda kell figyelnünk a testünk üzeneteire. Ha mindennap megteszünk mindent, hogy jobban legyünk, nem kell egy életen át gyógyszert szedni.

Dr. Klimó Attila fizioterápiás és rehabilitációs szakorvos, balneológus. A balneológia az orvostudomány azon része, amelyhez a természetben megtalálható gyógyvizek, iszapok, gázok és a klimatológiai változások hatásai tartoznak. A gyógyfürdőtannal foglalkozó orvos ezek hatékonyságát igyekszik az emberi testre alkalmazni. Az ilyen kezelés során a természetben fellelhető energiákat hasznosítják, áramot, ultrahangot, fényt, mozgásterápiát vonnak be, kihasználják a gyógyvizek, gyógyiszapok hatását, más életszemléletre ösztönzik a beteget, a kialakult káros szokásokra irányítva a figyelmet.

Szőke Ottó a testnevelés fontosságát emelte ki, annak csodaszerű hatását a szervezetre. A Teremtő munkára teremtett bennünket. A passzív élet nem ad a szívnek lehetőséget, hogy pihenjen. Az immunrendszer feljavítására nem csak a C-vitamin hat, a mozgás a gyógyír. Az agy jobb teljesítményre képes egy edzés után. A civilizációs betegségek legfőbb oka a mozgásszegény életmód. A reklámok is visszahúzó hatással bírnak, a cukrozott üdítők, a sós és az édes sütemények stb. népszerűsítésével nem az egészség kerül előtérbe. A gyógytornát nem mindenki fogadja el, helyette sokan a passzív kezelési módot igénylik.

Az alternatív kezelést akkor fogadja el az ember, ha tudatosodik benne, hogy változtatnia kell. Minden energiáját a betegségbe fojtja. A segítséget félelmekkel, fóbiákkal élők keresik. Van, aki nem tudja elengedni a szeretteit, mindentől fél, vagy hatalmas agresszivitást érez, hangsúlyozta dr. Szecsődi Ferenc. A homeopátiás gyógyszer ez esetben is segítséget nyújt felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Megeshet, hogy a betegnek felírt gyógyszer nem hat, ilyenkor lép be az alternatív terápia. Nem mindig ott van a gond, ahol a fájdalom is. A páciensnek akarnia kell meggyógyulni. Minden a gondolkodásból ered. Minden ember egyedi, sokat kell beszéni vele, hogy megértsük és segíteni tudjuk, mutatott rá Pósa László lelkész, de ebben a segítségre vágyó akaratára és beleegyezésére van szükség. Elképzelhető, hogy lelki problémáról van szó, de ez rejtve marad az orvos és a beteg környezete előtt.

A kvantummedicina területén a mágneses terápiát helyezi előtérbe dr. Losonc Oláh Magdolna. Az energiaszint a meridiánokon keresztül indul be. Kombinálva a homeopátiával akár a köhögést is meg lehet állítani. A talpmasszázs helyesen alkalmazva eredményt hoz, a vérnyomás is csökkenthető a mágneses terápia révén. A gyógynövények használata is sokat segíthet, mert a szervezetünk reagál a hatásukra.

Klimó Attila az artézi kutakról is szót ejtett. Nagyon fontos megnézni, milyen vizet használunk. Rászoktunk a vásárolt vízre, de nem feltétlenül foglalkozunk az összetételével.

A szívelégtelenségben szenvedőknek, az asztmásoknak és a cukorbetegeknek a gyógyfürdőben lazító, légző-, relaxáló gyakorlatokat ajánlanak.

A csontkovácsolás az első lépés a teljes holisztikus állapotfelméréshez. Ez az energetikai kezelés pontosítja a diagnózist, általa kioldódik a feszültség. Nyújtással és lazítással a csontok visszaállnak a helyükre, létrejön a test egyensúlya. A panaszok megszűnnek, hallottuk Sárvári Zoltán csontkovácstól.

Gyógyszerrel vagy nélküle? — tette fel a kérdést a kerekasztal-beszélgetés moderátora.

A gyógyszer biztosan nem old meg minden gondot. Néha az egyszerű beszélgetés, a pozitív energia átadása, egy ölelés, egy mosoly sokat segít. Ez csak holisztikus ellátással valósítható meg.

A rendezvény során az előadók kitértek a táplálékkiegészítőkre, a vitaminokra, de főleg a természetes anyagokra, melyeknek a szintetikus anyagokkal szemben sokkal több pozitív hatásuk van.

A telt házas, sok kérdést megvitató, gondolatébresztő beszélgetés a megjelentek hozzászólásaival ért véget. Egy olyan közös vélemény alakult ki, hogy a gyógyszereken túl az emberi szervezet egyensúlyához és összehangolt működéséhez a pozitív energiák felismerésére és áramoltatására van szükség, ezek megtartása, gondozása pedig holisztikus megközelítéssel valósulhat meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..