home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A fiatalokat kiszavazták a belvárosból
TÓMÓ Margaréta
2016.03.22.
LXXI. évf. 11. szám
A fiatalokat kiszavazták a belvárosból

Mégsem a centrumban lesz az Ifjúsági Központ, melyet a jelenlegi helyéről, az autóbusz-állomáson lévő üzlethelyiségből a Hadseregotthonba szerettek volna költöztetni. Legalábbis ez volt a fiatalok igénye és Maglai Jenő polgármester szándéka is. Ezt a javaslatot azonban a Városi Tanács ülésén a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt tanácstagjai leszavazták. Az Ifjúsági Iroda vezetője szerint a központ sorsa a hatalmi harc járulékos vesztesége lett, a VMSZ és az SZHP az iroda pénzügyi elszámolását kifogásolta.

Dejana Baltes, az Ifjúsági Iroda koordinátora kérdésünkre elmondta, ez a döntés pontosan tükrözi, hogyan viszonyul a városi hatalom többsége a fiatalokhoz. 
 
— Úgy gondolom, ha a város Ifjúsági Központját a centrumba, vagyis a Hadseregotthonba helyezték volna át, az egy kiváló lehetőséget nyújtott volna az ifjúságnak. Megmutatkozott volna, hogy itt valóban törődnek a fiatalokkal, és hogy nem mindegy, milyen helyiségben és hol töltik el tartalmasan a szabadidejüket. A javaslat elvetése azonban egy teljesen más képet mutat. Úgy vélem, az Ifjúsági Központ sorsa egyfajta járulékos veszteség a koalíción belüli nézeteltérések folyamatában, s ezzel mindenki megmutatta, hogyan viszonyul az ifjúsághoz — mondta Dejana Baltes. 
 
A város által a központ rendelkezésére bocsátott mintegy 90 négyzetméteres helyiség az autóbusz-állomáson eredetileg csak átmeneti megoldás lett volna, hiszen, mint azt Maglai Jenő polgármester elmondta, amikor a köztársasági ifjúsági minisztérium kiírta az Ifjúsági Központok kialakítására vonatkozó pályázatát, az egyik feltétel az volt, hogy az önkormányzatok gondoskodjanak helyiségről, a felszerelés költségeit pedig majd az állam állja. Ezért választottak egy szabad üzlethelyiséget, azzal, hogy a központ idővel átköltözik majd a Hadseregotthonba. 
 
— Immár egy modern, jól felszerelt helyiségről beszélhetünk, melyben a városi Ifjúsági Központ megadja a fiataloknak a lehetőséget, hogy színvonalasan töltsék el az idejüket. Itt rekreációs, kreatív és edukatív tartalmak is várják őket. A jó felszereltségen a bútorzatot értjük, de van itt asztalitenisz-, csocsóasztal, könyvespolcok, számítógépek, babzsákok, hangszórók és zenelejátszó. A megnyitót a hónap végére tervezzük — mondta Dejana Baltes koordinátor.
 
Kérdésünkre, hogy van-e arra vonatkozó adat, mi foglalkoztatja a mai fiatalokat, és hogyan töltik el szabadidejüket a középiskolások, egyetemisták, Dejana Baltes azt mondta, aggasztóak a felmérések eredményei. 
 
— Hogy a fiatalok hogyan töltik el a szabadidejüket, az kulcsfontosságú, s ha a középiskolásokról beszélünk, éppen nekik kínálunk tartalmas programokat, helyszínt a találkozásra, beszélgetésre. A legutóbbi felméréseink szerint a fiatalok a legtöbb idejüket a közösségi oldalakon töltik, a megkérdezettek 83 százaléka számolt be erről. A szabadidő egy kötelezettségek nélküli idő, vagyis a fiatalok úgy gondolják, hogy ebben az időben azt teszik, amihez kedvük van, s aminek semmi köze nincs az iskolához, egyetemhez. Az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok a szabadidejüket alig töltik aktív tevékenységgel, sporttal, esetleg önkéntességgel. Mindezek tudatában a helyi ifjúsági akcióterv fő célja, hogy javítson a lehetőségeken, és megfelelő helyről, tartalmakról gondoskodjon a fiatalok számára a szabadidő eltöltéséhez. A konkrét cél, hogy infrastrukturális feltételeket is teremtsünk ehhez.
 
Arra a kérdésünkre, hogy komolyan veszik-e a mai fiatalokat, részesei-e ők a társadalomnak, illetve a döntéshozatalnak, az Ifjúsági Központ koordinátora a következőket válaszolta: 
 
— Ahhoz, hogy a fiatalokat komolyan vegyék, előbb lehetőséget kell adni nekik, hogy megmutathassák, ők igenis komolyan gondolkodnak a dolgainkról, a jövőről. Egy ilyen lehetőség ez a központ is, ahová a fiatalok betérhetnek szórakozni, tájékozódni és tanulni is, illetve aktívan részt venni a társadalmi folyamatokban. Ennek köszönhetően pedig olyan fiatalokat kap a társadalom, akik készek önkéntes munkát végezni, illetve együttműködni — mondta Dejana Baltes.
 
Ami a 2015-ben megvalósított programokat illeti, az Ifjúsági Iroda a többi közt megemlékezett az ifjúság napjáról, karrierépítési tájékoztatót tartott, ifjúsági önkéntes tábort rendezett Palicson, tandemoktatásban szerb—magyar, magyar—szerb tanfolyamot szervezett. Első alkalommal tartották meg a hatalmas sikert aratott érettségizők táncát a városközpontban. És az irodának emellett nyári és téli programjai is vannak, mint például az élő könyvtár vagy a fiatal szülők klubja. 
 
— Tudtuk, hogy az lenne az igazi megoldás, ha ez a központ a belvárosba költözne, miután megvásároljuk a Hadseregotthont. Erre vonatkozóan viszont nem volt politikai egység. A javaslatomat egyszerűen leszavazta a tanácstagok többsége — mondta lapunknak Maglai Jenő polgármester. A Hadseregotthonban 140 négyzetméteres területet jelöltünk ki, mivel azonban ezt nem támogatta a hatalmi többség, a központot a mostani helyén, a buszállomáson lévő helyiségben alakították ki, illetve szerelték fel. 
 
A VMSZ frakciója lapunknak a témával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, méghozzá azért, mert szerinte a döntés a két héttel ezelőtti VT-ülésen született.
 
Megkérdeztük a polgármestert, nem érzi-e úgy, hogy a VMSZ és az SZHP valójában lehurrogja a javaslatait, amióta a Magyar Mozgalom tagjait kizárták a VMSZ-ből, s ezzel együtt ő is pártonkívüli polgármesterré vált. Maglai a következőket válaszolta:
 
— Nem gondolom, hogy az én lehurrogásomról van szó. Inkább arról, hogy vagy nem érzik ennek a fontosságát, vagy pedig egyfajta politikai konkurenciát látnak az Ifjúsági Központ működésében. De hogy őszinte legyek, nem tudom, mi vezérelte a VMSZ-t és az SZHP-t, hogy végül leszavazzák a javaslatot. Ezt az anyagot is idejében szétküldtem, mint mindig, és senkitől sem kaptam véleményezést, visszajelzést, hogy valami esetleg nincs rendben. Amikor a VT elé került, akkor egyszerűen leszavazták. Az a személyes meglátásom, hogy egy ilyen intézménynek a városközpontba való áthelyezése sokkal méltányosabb lett volna, és hatékonyabb is lehetett volna az ottani munka, jobban vonzotta volna a fiatalokat — mondta Maglai, majd az Ifjúsági Iroda költségvetése kapcsán hozzátette, az iroda kevés pénzből gazdálkodik, évente alig 6 millió dinárt költ, mely csak az alkalmazottak fizetését és az iroda fenntartási költségeit fedezi, illetve néhány projektumét, például az Ifjúsági Fesztiválét. — Egyébként ezt a költségvetést, akárcsak a városi jogvédőét, bárki megnézheti, s ha kérték volna, minden bizonnyal mellékeljük — tette hozzá.
A döntés egyelőre végleges. A Hadseregotthon termeit felosztották a Népszínház társulatai között, a fennmaradó helyiségeket pedig a város kommercializálja. 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..