home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A fejlődő közösség
Tóth Tibor
2024.03.04.
LXXIX. évf. 9. szám
A fejlődő közösség

Kúlán sem volt könnyű az elmúlt év, de az egész kontinenst sújtó gazdasági nehézségek ellenére számos beruházás kezdődött el, illetve valósult meg a községben. Az 1868-ban alakult Népkör Magyar Művelődési Központ szakcsoportjai kiváló eredményeket értek el a különféle szemléken és megméretéseken, ezzel is öregbítve a kúlai magyarság második otthonául szolgáló, teljesen megújult, 156 éves intézmény hírnevét.

A beruházások közül az egyik legjelentősebb az ipari övezetben egy bevásárlóközpont alapkövének letétele volt. A hamarosan kezdődő építkezés befejezése után a Kúlához és Verbászhoz is egyaránt közel fekvő létesítmény több száz ember számára nyújt majd munkalehetőséget.


A Petőfi-mellszobor

— Befejeződött a felújítása a Szivác és Sztapár közötti, mintegy 16 km hosszú útszakasznak, melyen keresztül rövidebb út vezet Zomborba, valamint így a mezőgazdasági termelők számára is könnyebb lesz a terményt betakarítani. Az illetékes minisztérium támogatásának köszönhetően új tűzoltóotthon épült Kúlán. A tűzoltók eddig egy magántulajdonban lévő épületben tartózkodtak, de végre saját otthont kaptak, ahonnan nemcsak Kúla, hanem a környező települések is könnyen megközelíthetőek. A Petőfi Brigád Általános Iskola 50 km-es körzetben az egyetlen olyan oktatási intézmény, ahol elsőtől nyolcadik osztályig magyar nyelven is folyik tanítás. A tartományi oktatási titkárság támogatásával az iskolában kicserélték a nyílászárókat, ami az idén is folytatódik. A Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként Petőfi Sándor-mellszobrot kaptunk, melyet a városközpontban avattunk fel, valamint a pályázaton nyertünk egy Petőfi-körtefát, mely a Népkör MMK udvarán ereszthet gyökeret. A magyarság számára az is fontos, hogy emlékművet állítottunk az 1944—45-ben ártatlanul kivégzett magyar áldozatoknak a római katolikus temetőben. A katolikus egyház felújította a kereszteket, melyek nagyon rossz állapotban voltak, Szivácon pedig megkezdődött a katolikus templom felújítása. A vakolat leverése, valamint a falak átvágása és szigetelése megtörtént, a munkálatok folytatása a pénzeszközök érkezésétől függ. Tartományi pénzekből a sziváci református templom tornyának felújítása jelenleg is folyik — számolt be a beruházásokról Valka Károly, Kúla alpolgármestere, majd hozzátette, hogy több utcában betömték a kátyúkat, emellett a fennmaradt néhány utcában elkészültek a tervek a szennyvízelvezető hálózat befejezésével kapcsolatban, és kész a tervdokumentáció az ivóvízhálózat azbesztcsöveinek cseréjére vonatkozóan is.


Valka Károly

A munka az idén sem áll meg, és a beruházások ebben az évben is folytatódnak. Megkezdődik a katolikus temetőben lévő Récsei-kápolna felújítása, befejeznék a Petőfi Brigád Általános Iskolában a nyílászárók cseréjét, és elkészítenék a terveket a vizesblokkok felújítására.

— Várjuk, hogy községünkben is megkezdődjön a Béregtől Nákófalváig terjedő Vajdaság Mosolya út építése. A környéken két cukorgyár található, így a cukorrépa betakarításakor naponta több száz nyerges vontató halad át Kúla központján. A 170 km hosszú út elkészültével a teherforgalom kikerülne a városból. Az idén elkezdődik a Kúla és Szivác közötti út felújítása is. Készül a tervdokumentáció a bácskeresztúri és a veprődi szennyvíztisztító építésével kapcsolatban, illetve hamarosan meglesz a kivitelező a sziváci szennyvíztisztító és -elvezető hálózat kiépítésére vonatkozóan. Utóbbi projektum a szerb és a magyar állam közös beruházása, mely magyarországi pénzekből készülne el. Ha az időjárás lehetővé teszi, és a megfelelő lehetőségek is a kivitelező rendelkezésére állnak, akkor a munkálatok az idén megkezdődhetnek — mondta Valka Károly.

A Népkör MMK épülete az elmúlt években teljes felújításon esett át, így a fiatalok és az idősebbek korszerű körülmények között ápolhatják a magyar kultúrát, szokásainkat, hagyományainkat. A művelődési központ vezetőségének, Goga Zsolt elnökkel az élen, fő célja a nagy népszerűségnek örvendő és a magyarságot összetartó rendezvények megtartása mellett minél több fiatal bevonása a központ munkájába.

— Közkedvelt rendezvényeinket, mint amilyen a hagyományos disznóvágás, a Hagyományőrző Nap, a gyerekek számára szervezett farsangi mulatság, a Kőri-bál, az évadzáró és a karácsonyi műsor, az elmúlt évben is megtartottuk. Az idén a Kőri-bált és a farsangi mulatságot már magunk mögött hagytuk. Utóbbi eseményre több olyan gyerek látogatott el szüleivel együtt, aki nem magyar osztályba jár. Bízunk benne, hogy a rendezvény hatására közülük is lesznek olyanok, akik bekapcsolódnak a Népkör munkájába — mondta Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke.

Az egyesület szakcsoportjai közül a legnagyobb néptánccsoport szünetelteti tevékenységét, viszont a három fiatalabb csoport, az Aprócskák, a Mocorgók és a Százszorszép tagjai továbbra is nagy kedvvel és lendülettel tanulják az új koreográfiákat. A néptánccsoportokhoz hasonlóan a gyerek színjátszók is készülnek a tavasszal esedékes szemlékre, a kézimunkázó asszonyok már a húsvét előtti műhelymunkára és a Zentagunarason megrendezendő MIRK-re készítik alkotásaikat, de a szavalók és a kórusok (Bartók Béla vegyes kórus, Bartók Béla kamarakórus, Cantilena női kórus, Árvácska népdalkör) is heti több alkalommal próbálnak.

— Szakcsoportjaink minden meghívásnak eleget tettek, és a szemlékről, versenyekről legtöbbször arany-, ezüst-, bronzminősítéssel vagy különdíjjal tértek haza. Az elérhető pályázatokon igyekeztünk részt venni, és többségében pozitív elbírálásban részesültünk. A tartománynál viseletre és a néptáncos lányoknak cipőkre pályáztunk sikerrel, de a községi, a Csoóri Sándor és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain is nyertünk eszközöket egyebek között rendezvények megtartására, technikai felszerelésre. A napokban adjuk át az idei évre vonatkozó pályázatokat, melyek között egy újdonság is található, hiszen szeretnénk, ha a Kúlai Rádió magyar nyelvű adásában heti egy alkalommal, félórás műsor keretében, a Népkör MMK vezetői és tagjai szólalnának meg — mondta Huber Anikó, a Népkör MMK szervező titkára.


Huber Anikó

Az egyesület idei évi eseményei közül kiemeljük a március 17-ei tisztújító évi közgyűlést és a szeptember 7-ei Hagyományőrző Napot, ahol minden valószínűség szerint újra megtelik a Gödör sportpálya és annak környéke. Emellett a Népkör kirándulást szervez a május 17-e és 20-a között megrendezendő csíksomlyói búcsúra, melynek ára az utazással, négy éjszakával, négy reggelivel és az utasbiztosítással együtt 175 euró. Az érdeklődők a 025/722-613-as telefonszámon jelentkezhetnek, vagy személyesen is felkereshetik a Népkör irodáját.

Kúlán optimistán tekintenek az előttünk álló időszakra, abban bízva, hogy minél több beruházás végére belátható időn belül pont kerül.


A Népkör MMK épülete

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..