home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A faültetés és a sajtótájékoztatók napja
(Tha)
2012.04.11.
LXVII. évf. 15. szám
A faültetés és a sajtótájékoztatók napja

Tóth Lívia fotóiA múlt héten japán cseresznyefákat ültettek Zenta főterén. A szakurák, amelyek a japán hagyományok szerint a boldogságot és a jólétet jelképezik, a Városházával szembeni parkban, a készülő új szökőkút körül kaptak helyet. Az egybegyűlteket Širková Anikó, Zenta k...

Tóth Lívia fotói

A múlt héten japán cseresznyefákat ültettek Zenta főterén. A szakurák, amelyek a japán hagyományok szerint a boldogságot és a jólétet jelképezik, a Városházával szembeni parkban, a készülő új szökőkút körül kaptak helyet.
Az egybegyűlteket Širková Anikó, Zenta község polgármester asszonya köszöntötte, és elmondta: sokan elégedetlenkedtek amiatt, hogy az önkormányzat kivágatta a szökőkút körüli öreg és beteg fákat. Most azonban elérkezett az idő, hogy ígéretükhöz híven - a JTI és a japán nagykövetség támogatásának köszönhetően - új fák díszítsék a város központját.
Kazuaki Kameda, a Japán nagykövetség képviselője kiemelte, nagy megtiszteltetés számára, hogy jelen lehet a japán cseresznyefák ültetésénél. Mivel a Japan Tobacco International dohánygyár igen jelentős szerepet tölt be a község és a térség életében, külön öröm számára, hogy a vállalat a város szebbé tételéhez is hozzájárul.
Az összejövetel folytatásában Širková Anikó, Kazuaki Kameda és Danilo Stojanović, a JTI zentai részlegének igazgatója elültette az első facsemetét.
Ugyanezen a napon két sajtótájékoztatót is tartottak, az egyiket az önkormányzatban, a másikat a VMSZ községi szervezetében.
Širková Anikó polgármester asszony bejelentette, a városvezetés úgy döntött, hogy emléktábla kerül a nemrégiben elhunyt dr. Szeli István akadémikusnak, Zenta díszpolgárának a szülőházára. Mivel a szükséges eljárást már elindították, remélik, a táblát szeptember 11-én - mely egyben a város napja és Szeli tanár úr születésnapja is - leleplezhetik.
A jelenlévők néhány közmunkaprojektumról is értesülhettek. A község és a tartomány támogatásával a helyi kommunális közvállalatban félévi időtartamra húsz személyt alkalmaznak, a Szociális Védelmi Központtal együttesen viszont tizenketten vehetnek részt a házi ápolásban, illetve -gondozásban. A Kali Jakh civilszervezettel együttműködve hét roma nemzetiségű munkanélküli dolgozhat három hónapig szintén a kommunális vállalat keretében. Négyen Zentán, hárman a falvakban tevékenykednek, feladatuk a takarítás és a környezet rendezése - elsősorban a romák által lakott területeken.
Rácz Szabó László elnök a községi képviselő-testület legutóbbi ülésén történtekre tért ki, pontosabban arra a szavazásra, amely a vámszabad terület létrehozására vonatkozott. Az övezet az elképzelés szerint az egykori textilgyár helyén lenne, mely jelenleg a szabadkai Phiwa Kft., illetve Rudolf Walther tulajdona. Az ellenzéki képviselők ugyanis nem voksoltak a vámszabad övezet megalakítására, mert a javaslatot a Magyar Polgári Szövetség terjesztette be. Elhatárolódásukat azzal magyarázták, hogy ez választási propaganda, egy párt privát marketingjét viszont nem támogathatják. Rácz Szabó László felháborítónak és érthetetlennek tartja az ellenzék viselkedését. Hozzátette, hogy a képviselő-testület így is zöld fényt adott a kezdeményezésnek, azok viszont, akik ellenezték, magyarázzák meg a választópolgároknak, miért nem akarják, hogy több száz munkahely teremtődjön Zentán.
A Vajdasági Magyar Szövetség irodájában az újságírókat Ceglédi Rudolf, a községi szervezet elnöke és Juhász Attila, a Magyar Koalíció községi képviselő-testületbeli frakcióvezetője fogadta. Miután szó volt a VMSZ önkormányzati választási listájáról, más témák is napirendre kerültek.
Juhász Attila a községi képviselő-testület ülése kapcsán elmondta, számukra elfogadhatatlan, hogy a vámszabad övezet kérdését egyetlen párt, a Magyar Polgári Szövetség javaslataként vitték a tanácsnokok elé, mert így ezt az egész község számára fontos beruházást csak pártpropagandának minősíthetik. Véleménye szerint ezt az anyagot a polgármesternek vagy a községi tanácsnak kellett volna előkészítenie. Hozzátette, a vámszabad övezet kialakítását természetesen teljes mértékben támogatják, de ellenzik, hogy bármely párt kisajátítsa a város egy-egy projektumát.
Céglédi Rudolf a központi park és az épülő szökőkút kapcsán egy amatőr fényképész felvételeit mutatta meg, amelyek azt bizonyítják, hogy a munkálatok kezdetén a területen mégiscsak találtak valamit.
- A fotón a régi helyükön állnak az akkor még egészséges, de később gyorsan beteggé váló és kivágásra ítélt fák, és valaminek az alapját is láthatjuk. Mi nem tudjuk megállapítani, mi lehet, de joggal tehetjük fel a kérdést, megvizsgáltatták-e a Műemlékvédelmi Intézettel? Ha igen, az eredményét miért nem közölték a nyilvánossággal? Ha viszont nem értesítették az illetékes szakembereket, akkor azt kell gondolnunk, hogy egyszerűen betemették és lebetonozták azt, ami ezen a fényképen van. A félreértések elkerülése végett közlöm: a VMSZ nincs ellene a szökőkút és a tervezett filagória építésének, de ha a föld alatt vannak olyan történelmi emlékeink, amelyek múltunk egy-egy szakaszáról tanúskodnak, akkor először azokat állítsuk helyre.
Az elhangzottakhoz Juhász Attila hozzáfűzte: a városvezetés azt ígérte, hogy egyetlen fa sem látja kárát a terület rendezésének, a fákat mégis kivágták. Utána azt hangoztatták, gömbakácokat telepítenek a helyükre, mégis japán cseresznyefákat ültettek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..