home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A falvakban még látják egymást az emberek
LENNERT Tímea
2011.08.03.
LXVI. évf. 31. szám
A falvakban még látják egymást az emberek

Radics Karola felvételeA zombori Berta Ferenc Zsebszínház július 15-én a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben kezdte meg nyári tájolását dr. Sági Zoltán neuropszichiáter Így leszünk, így vagyunk - Kisebbrendűségi érzéseink szigetei című, az Életjel Kiadó gondozásában meg...

Radics Karola felvétele

A zombori Berta Ferenc Zsebszínház július 15-én a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben kezdte meg nyári tájolását dr. Sági Zoltán neuropszichiáter Így leszünk, így vagyunk - Kisebbrendűségi érzéseink szigetei című, az Életjel Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatásával. Fekete J. József, a Zsebszínház mindenkori házigazdája beszélgetett a szerzővel, a doktor úrral, dr. Sági Zoltánnal, aki szerbcsernyei születésű, az általános iskolai tanulmányait pedig Magyarcsernyén végezte. Zentán járt egészségügyi középiskolába, orvosnak a debreceni Orvostudományi Egyetemen tanult, majd Újvidéken szerzett szakorvosi oklevelet, pszichoterapeuta-képzésben pedig Belgrádban részesült. Jelenleg a szabadkai kórház neurológiai osztálya idegélettani részlegének a vezetője. A legfrissebbel együtt nyolc kötet szerzője. Az írás iránti vonzalma egészen a fiatalkoráig vezethető vissza. Nemcsak könyvekben jelennek meg munkái, hanem újságban is. A Hét Nap hetilap állandó munkatársaként tizenöt éve van önálló rovata. Mint mondta, pszichés zavarokat gyógyító munkája során a kezelés elsődleges eszköze a szó. Csoportanalitikusként is azt tapasztalja, hogy elidegenítő korunkban megsokszorozódott a jelentősége, a gyógyító ereje a csoportnak. A falvakban még nem olyan nagy a gond, hisz látják, meglátják egymást az emberek.
- Noha jelenünkben igencsak változni látszik az értékrendszer, az embernek mégiscsak, vagy épp ezért még nagyobb szüksége van a másikra. Az pedig egyáltalán nem törvényszerű velejárója a kissebségi létnek. S nem oka annak, hogy kisebbrendűségi érzést szüljön. Ezt is meg lehet, és meg is kell tanulni kezelni. Elsősorban azáltal, hogy a saját, személyes értékrendszerünkben erősödünk. Lényeg az egyensúly. A neurózis ott van mindenkiben. A baj akkor kezdődik, ha ezek a feldolgozatlanságok és kimondatlanságok funkcióképtelenné tesznek bennünket - hallottuk a doktor úrtól.
Az est zenei közreműködői a Haverock zenekar tagjai voltak: Dosztán László és Király Szilárd, akik rendszeres részvevői, sőt többszörös közönségdíjasai a zentai Énekelt Versek Fesztiváljának. Ezúttal vajdásági költők megzenésített verseit adták elő. ''Fehér Ferenc-versek Pink Floyd-os hangzásban” - fogalmazta meg zenéjüket nagyon találóan Fekete J. József, s egyúttal köszönetet mondott nekik a részvételért, a művelődési egyesület vezetőségének pedig a mindig szíves fogadtatásért. ''Elsősorban azokon a településeken vendégszerepel nyaranként a Zsebszínház, amelyekkel egész éven át baráti, együttműködő kapcsolatot tart” - mondta.
A legközelebbi helyszín Bajmok lesz július 29-én, aztán Bezdán augusztus 19-én, majd Verbászon lépnek fel szeptember 2-án, végül Gombos kerül sorra szeptember 16-án. A jövő évben (minden hónap utolsó keddjén) megrendezendő Találkozások vendégei az említett települések művelődési egyesületei lesznek. Mindjárt elsőként januárban a doroszlói Móricz Zsigmond MME.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..