home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A falu, ahol mindenki megtalálja a helyét
Tóth Tibor
2024.03.05.
LXXIX. évf. 9. szám
A falu, ahol mindenki megtalálja a helyét

A legújabb népszámlálási adatok szerint 1500 lakosú Tornyosra érve rendezett központ fogadja a látogatót. A több civil szervezetnek otthont adó egykori diszkó épülete elé fákat ültettek, mellettük és az utca túloldalán parkolókat létesítettek, és több helyen zöldterületet alakítottak ki.

A helyi közösség vezetősége közösséget épít, hiszen a faluban jó élni, és események nemcsak a városban, hanem ilyen kis közösségben is akadnak szép számmal.

A szerbiai törvények értelmében a helyi közösségek hatásköre minimálissá vált. A falu az önkormányzat által minél több pályázaton igyekszik részt venni, néhány pályázat beszélgetésünk napján is küldésre várt. A településen történő eseményekbe minden civil szervezetet bekapcsolnak, mely bemutatkozhat a közönségnek.


A több civil szervezetnek otthont adó épület, előtte a kisfákkal és a parkolóval

A több mint 220 tanulót számláló — ebből a felnőttoktatásban 20-an vesznek részt — Tömörkény István Általános Iskola néhány évvel ezelőtt vált önállóvá. Az intézmény az oktatási minisztérium és a tartományi oktatási titkárság pályázatain rendszerint sikerrel szerepel, így állandóak a fejlesztések, a többi közt a vizesblokkok is teljes felújításon estek át.

— A Tornyost és Zentaörsöt összekötő út mentén több magánvállalat, az önkormányzat és a Vajdaság Erdői Közvállalat támogatásával fákat ültettünk. Nagyon fontosnak tartjuk a fásítást, hiszen a faluban 2% alatti a zöldterületek aránya, minden kiszedett fa helyett legalább kettőt ültetünk. Az illetékes minisztérium és titkárság segítségével mindkét illegális szeméttelepet felszámoltuk a falu területén. A hulladékot a községi kommunális közvállalat szállítja el. Eddig sárga zsákokba gyűjtötték a lakosok a szemetet, ám sok más településhez hasonlóan mi is áttérünk a szelektív hulladékgyűjtésre. A helyi közösség és a Zentai Gazdakör kezdeményezésére néhány hete falugazdász-iroda nyílt a faluban. A heti egyszeri nyitvatartás kevésnek bizonyul, a településen ugyanis 200 bejegyzett gazdaság működik. Az utóbbi években két vállalat költözött Tornyosra. A majdnem 100 hektáros almaültetvényt és a 3000 tonna kapacitású hűtőházat magában foglaló cégben több mint 30 tornyosi dolgozik, a másik vállalkozás pedig a falu szélén 40 hektár dióültetvényt telepített, ahol nagyobb számú munkaerő felvétele a későbbiekben várható — mondta a tornyosi illetőségű Cipó Igor helyi közösségekkel és falvakkal megbízott polgármesteri tanácsadó. Kiemelte, hogy a faluban nagy figyelmet szentelnek a sportnak és a testmozgásnak, alapításától kezdve ugyanis megszakítás nélkül működik a labdarúgóklub, a sakk-klub is népszerű, és hamarosan a Vajdasági Birkózóakadémia is tart edzéseket az iskolában. 


Cipó Igor

A település legjelentősebb rendezvénye az Újkenyérünnep, mely falunap is egyúttal. Az eseményt, határon átnyúló IPA-pályázatnak köszönhetően, Dunaszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával valósítják meg évről évre. A háromnapos eseményen a falu minden civil szervezete részt vesz, és a helyi polgárok is nagy számban látogatják a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló programokat.

A tervekkel kapcsolatban Cipó Igor elsőként a közvilágítás cseréjét említette az egész falu területén, mely munka az év végéig fejeződik be. Az önkormányzat által kötött szerződés értelmében Zenta községben minden egyes régi lámpatestet energiatakarékos LED-égőkre cserélnek.

— A dűlőutak javítását tíz éve meghatározott program szerint végezzük. A falu körüli körgyűrű kialakítása befejeződött, így a gazdák zúzottkővel és mart aszfalttal borított utakon keresztül juthatnak el a földekbe úgy, hogy egyáltalán nem kell kimenniük a főútra. Elkészül a tervdokumentáció egy utca aszfaltozására, valamint a még nem kibetonozott néhány utcánkat szintén mart aszfalttal szórjuk le. Fontosnak tartjuk a játszótér felújítását, és a gázhálózat kiépítésére is egyre nagyobb igény mutatkozik. Az idén a faluban egy lokátorállomás létesítését tervezik, a gázhálózat bevezetése az elkövetkező években valósulhat majd meg. Csantavér, Zentagunaras és Tornyos Helyi Közössége keresi azokat a pályázatokat, amelyeken közösen vehetne részt. A Csík-ér áthalad ezen a három településen, így ezzel kapcsolatban szeretnénk valamilyen projektumra pályázni — számolt be a tervekről Cipó Igor, aki elmondta még, hogy folyamatosan működik a falugondnoki szolgálat, évente többször segítik az idős személyeket tűzifával és élelmiszercsomaggal, a különféle házvásárlási pályázatoknak köszönhetően pedig több fiatal házaspár rakott fészket a faluban.

A negyvenhárom évvel ezelőtt megalakult Ady Endre Művelődési Egyesületben csökkent a szakcsoportok száma, mert a felső osztályosokból álló Szarkaláb néptánccsoport tagjainak nagy része középiskolába iratkozott. A többi szakcsoport (asszonykórus és tamburazenekar, Handa Banda ifjúsági tamburazenekar, Csiribiri néptánccsoport, hagyományőrzők) összesen 35 rendezvényen vett részt határon innen és túl. Folyamatos a népzenei oktatás, az érdeklődők tamburán, pásztorfurulyán, citerán és vonós hangszereken tanulhatnak játszani. Támogatást a tartományi oktatási titkárságtól, a tartományi művelődési titkárságtól, az MNT-től, a Csoóri Sándor Alaptól, Zenta Önkormányzatától és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kaptak. Az egyesület több jelentős elismerést érdemelt ki az elmúlt évben. A II. Rákóczi Ferenc-férfikórus, valamint a KÓTA által Csókán szervezett megmérettetésen az asszonykórus, a tamburazenekar és Tóth Ugyonka Frigyes Országos Aranypáva díjban részesült. Az ügyvezető elnök elvégezte a VMMI és a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság által szervezett népdalkörvezetői képzést, és szeptemberben sikeres záróvizsgát tett. A Handa Banda ifjúsági tamburazenekar bronz minősítést kapott a Dunán Innen, Tiszán Túl — Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató Verseny délvidéki elődöntőjén, Miklós Aranka pedig a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjén a Borbély Mihály-díj mellett Aranyalma díjban részesült.


A felújításra váró művelődési ház

— Az egyesület gerincét adó emberek fogynak, így évről évre egyre nehezebb működnünk. A gond az anyagi eszközök hiánya, hiszen nincs állandó pénzforrásunk. A XVI. Nemzetközi Népzenei Találkozó megtartására az idén is pályáztunk a tartománynál, a művelődési titkárságnál hangszerjavításra és kontra vásárlására, a Csoóri Alapnál pedig népzenei oktatásra és hangszerjavításra nyújtottunk be kérelmet. Beruházásokra is pályáztunk, de nem jártunk sikerrel. A színházterembe öt inverteres klímát szereztünk volna be, de a régi, 1988-ban, a színházterem átadásakor vásárolt székeket is ki kellene már cserélni, és a művelődési ház épületére is ráférne a felújítás — mondta Tóth Ugyonka Frigyes, az Ady Endre ME ügyvezető elnöke.

Az egyesületben remélik, hogy pályázataik sikerrel járnak, és a tavalyihoz hasonlóan az idén is tartalmas, fellépésekben gazdag évet zárhatnak.


Tóth Ugyonka Frigyes az elismeréssel

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..