home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A diabétesz és a glaukóma
Rencsényi Elvira
2005.02.09.
LX. évf. 6. szám

A cukorbetegség szemészeti szövődményeiről, külön a glaukómáról tartott előadást a cukorbetegek egyesületében dr. TÓTH Tivadar szemész szakorvos, a szabadkai kórház szemészeti osztályának főorvosa. Kik a veszélyeztetettek?- A szemészeti szövődmények kialakulása szempontjából valójában minden cukorbe...

A cukorbetegség szemészeti szövődményeiről, külön a glaukómáról tartott előadást a cukorbetegek egyesületében dr. TÓTH Tivadar szemész szakorvos, a szabadkai kórház szemészeti osztályának főorvosa.
Kik a veszélyeztetettek?
- A szemészeti szövődmények kialakulása szempontjából valójában minden cukorbeteget veszélyeztetettnek kell tekinteni, a rizikó mértékét azonban több tényező befolyásolja - hallottuk dr. Tóth Tivadartól. - A glaukóma, vagyis a szemfenéki nyomás megnövekedése a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek leggyakoribb formája. A legfontosabb a betegség időtartama, hiszen 7-10 éve fennálló diabétesz esetén már számolni kell a glaukóma megjelenésével. Természetesen nem minden cukorbeteg esetében alakul ki glaukóma, de ennek ellenére rendszeres szemészeti vizsgálatnak kell alávetnie magát minden ilyen betegnek, hogy az esetleges szövődményekre idejekorán fény derülhessen. Az idejekorán történő felismerés nagyon fontos, hiszen a cukorbetegség kezdetének valódi időpontja -- különösen a II. típusú, felnőtt kori diabétesznél -- az esetek nagy részében bizonytalan, és általában jóval korábbra tehető, mint a diagnózis felállítása. Nem ritka, hogy a beteg még nem is tud a cukorbetegségéről, de a retinán már láthatóak a jellegzetes elváltozások. Ilyenkor éppen a szemészeti vizsgálat derít fényt a cukorbetegségre. A glaukóma, vagyis zöld hályog sok esetben alattomosan kialakuló, a látást veszélyeztető súlyos betegség, mely kezelés nélkül vakságot is okozhat. Minden életkorban előfordulhat, mégis gyakoribb a 40 év feletti korosztálynál, a bizonyos keringési betegségben szenvedőknél, cukorbetegeknél, de kialakulását örökletes tényezők is befolyásolhatják. A zöld hályog ma már népbetegségnek számít, a cukorbetegek körében pedig gyakorisága 5-6-szorosa a nem diabéteszesek körében előforduló esetekének.
Mit jelent a glaukóma?
- A glaukóma tüneteiben eltérő, de azonos kórlefolyású betegségformák összefoglaló neve. Lényege a szemtől az agyba vezető látóideg rostjainak lassan előrehaladó és visszafordíthatatlan pusztulása, melynek hátterében a látóidegfőt ellátó hajszálerek keringészavara áll. A legismertebb jelenség, a szemgolyó fokozott belső nyomása csak az egyik, és nem minden esetben a fennálló ok. A betegség kialakulásában szerepet játszik a csarnokvíz, mely a szem belsejében folyamatosan termelődik és tápanyagokat szállít a sejtek számára. Az egészséges szemben azonos arányban termelődik és vezetődik el a szemből, így alakítva ki a szemgolyó belső nyomását, amely normálisan 12 és 21 Hgmm között változik. A glaukómás betegeknél a szem folyamatosan termeli a csarnokvizet, s az nem tud megfelelő mértékben elfolyni. Ez pedig a szemnyomás emelkedésével jár. A tartósan fennálló, megnövekedett nyomás a látóideget oly mértékben károsíthatja, hogy ez a látás romlásához, súlyosabb esetben akár teljes elvesztéséhez is vezethet.
Rendszeres szemészeti ellenőrzés szükséges
- A glaukóma felismerését nehezíti, hogy a betegek 90 százalékánál csaknem panaszmentes szemen, jó közérzet mellett, látszólag tünetmentesen fejlődik ki. Olykor csak akkor állapítják meg a bajt, amikor már előrehaladott a látótérkiesés és kifejezetten csökkent a látásélesség. Ezért lenne nagyon fontos a glaukóma korai felismerése, hiszen megfelelő szemészeti vizsgálattal nagy valószínűséggel felfedezhető és karbantartható. Ha ugyanis sikerül idejében felfedezni a betegséget, gyógyszeres kezeléssel akár megmenthető a látóideg rostjainak egy része. Ami azonban e rostok közül a glaukóma során elpusztult, az már végleg elveszett. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy 40 éves kor felett - a cukorbetegek életkortól függetlenül - mindenki legalább egy szemészeti vizsgálaton vegyen részt évente, és ezzel igyekezzen hozzájárulni a glaukóma és egyéb szemészeti szövődmények korai felismeréséhez.
Mit tehet a szakember?
- A szemészeti szakrendelések feladata a glaukóma korai felismerése, a már károsodott látással érkező beteg esetében pedig a maradék látás lehetőségek szerinti megőrzése. A diagnózist a szemnyomás pontos mérésével, a szem látóterének számítógépes vizsgálatával, a látóidegfő rostszerkezetének szemtükörrel történő megfigyelésével, kontakt és előtét lencsékkel, esetenként szemfenéki fényképek készítésével biztosíthatják. A szemészorvos dönt a további vizsgálatok elvégzéséről. Azt azonban fontos kiemelni, hogy nem minden zöld hályog alakul ki lappangva. A köztudatban legismertebb klinikai kép glaukómás roham formájában jelentkezik. Erre jellemző a szem és a szem körüli csontok igen nagyfokú fájdalma, a szemgolyó vörössége, a könnyezés, a homályos látás, a fényforrások körül szivárvány színű karikák jelentkezése, néha émelygés és hányinger kíséretében. Mindez az összes zöldhályog-betegségnek kb. 10 százalékában fordul elő. Ez az állapot sürgősségi ellátást igényel. Lényeges tehát, hogy ilyen panaszokkal a beteg minél előbb szemész szakorvoshoz kerüljön.
A veleszületett glaukóma
- A glaukóma előfordulhat veleszületetten is, vagyis genetikailag öröklődhet. Újszülöttnél gyanúra adhat okot az, ha a baba kerüli a fényt, könnyezik, gyakran dörzsöli a szemét, ködös, homályos a szaruhártyája, megnagyobbodott a szemgolyója, valamint ha a családban már előforduló glaukóma-betegség. Az így született csecsemők 70 százalékánál nem azonnal, hanem a féléves életkor eléréséig jelennek meg a tünetek. A zöld hályogban szenvedők más csoportjában a kórfolyamat a szem egyéb betegségének másodlagos következménye. Gyulladások, súlyos sérülések, túlérett szürke hályog, daganat esetén, égést vagy maródást követően érdemes glaukómára gondolni, mert ez néha az alapbetegségnél nagyobb veszély a szemre.
A glaukóma korszerű kezelése
- Ha már bizonyítva van a zöld hályog, akkor azt rendszeres szemészeti ellenőrzés mellett, egész életen át kezelni kell. Ettől függ a látás megmaradása vagy elvesztése, hiszen a glaukóma rosszabbodhat anélkül, hogy a beteg bármi tünetet is észrevenne. A kezelés célja az életminőség biztosítása, az aktív és produktív életvitel fenntartása. Napjainkban a zöld hályog jól kezelhető, vagyis az orvos és a beteg szoros és együttes figyelmével, a látóideget károsító tényezők kiiktatásával a szem megfelelő látást biztosít. Ennek elsődleges feltétele a korai diagnózis és az idejekorán elkezdett kezelés. Ha a konzervatív kezelés - vagyis a szemcseppek alkalmazása - nem csökkenti a szem belső nyomását a kívánt mértékben, lézerkezelés, szükség esetén műtét alkalmazható. A megnövekedett szemnyomás kezelésére a gyógyszerek igen nagy választéka kapható. E szerek többsége a csarnokvíz termelését vagy a csarnokvíznek a szemgolyóból való elfolyását segítik elő, ezáltal csökkentve a belső nyomást. A zöld hályog napjainkban is gondos odafigyelést igénylő betegség mind a páciens, mind a szemorvos részéről. Szerencsére biztonsággal karbantartható, így a látás sokáig megőrizhető. Ezért a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát -- még panaszmentesség esetén is -- nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..