home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A csapatszellem szárnyán a siker felé
Rencsényi Elvira
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
A csapatszellem szárnyán a siker felé

Az alábbi vers ihletett arra négy tehetséges fiatalt, hogy versenycsapatának A makrokozmosz albatroszai nevet adja. A diákok kutatnak, elemeznek, tanulnak, és közvetve tanítanak — mindeközben szárnyalnak, akár a vizek nagy madara.

„Olykor matrózi nép, kit ily csiny kedvre hangol,
Albatroszt ejt rabúl, vizek nagy madarát,
Mely, egykedvű utas, hajók nyomán csatangol,
Míg sós örvényeken lomhán suhannak át.”

                          (Charles Baudelaire: Az albatrosz)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó és Nyelvi Gimnázium négy harmadikos angol szakos tanulója, miután értesült az Online Demokrácia Activity internetes versenyről, úgy határozott, hogy belevág. Társadalmi rétegeket érintő, szociális kérdésekről kell különféle tanulmányokat, interjúkat készítenie, és számos egyéb feladatot megoldania. Ők négyen: Csordás Noémi, Berkes Izidóra, Kovács Olivér és Patyerek Réka — hihetetlen elszántsággal és profizmussal végzik a feladatokat, aminek meg is van az eredménye. Tizennegyedikként kerültek be a versenybe, és íme, a harmadik forduló után már a nyolcadik helyet birtokolják. A tét óriási, az első öt helyezett ugyanis meghívást kap egy háromnapos budapesti táborba, melyben újfent — de immár személyesen — feladatok tömkelegét kell majd megoldaniuk. Ha onnan bejutnak az első három csapat közé, brüsszeli utazást nyernek, az interneten rájuk szavazók pedig különdíjhoz juttathatják őket.

— A versenyt a Szegedi Tudományegyetem hirdette meg január második felében — mondja Izidóra. — Mi egy ismerősünk által szereztünk tudomást a megmérettetésről, amelyet itt, Vajdaságban még nem sokan ismernek, hiszen tavaly rendezték meg először a vetélkedőt. Miután összeállt a csapat, jelentkeztünk, és bejutottunk.

— A verseny négy online fordulós, vagyis a feladatokat a világhálón kell megoldanunk — meséli Noémi. — Így mindenki láthatja, hogyan teljesítünk, sőt szavazni is lehet minden csapatra. Ehhez létre kellett hoznunk egy saját internetes oldalt, emellett van Facebook-oldalunk is, amely által rálátást nyújtunk a munkánkra, és bemutatkozunk az érdeklődőknek.

A csapatra háruló ún. műszaki szakértelmet igénylő fe-ladatok Olivérre várnak. Ő az, aki a versenyt meghirdetőkkel és az értékelő bizottsággal tartja a kapcsolatot, elektronikus leveleket vált, küldi a csapat által összeállított anyagot, kutatásokat, felméréseket.

— Legutóbb egy képregényt kellett készítenünk a társadalom valamely külön megítélés alá eső csoportjáról. Mi a homoszexuálisok helyzetét igyekeztünk bemutatni abból a megfontolásból, hogy keveset tudunk róla, egyszersmind ezek iránt az emberek iránt nagyon sokan előítélettel viseltetnek — tudtam meg Olivértől.

A verseny önmagában egy nagy kihívás, ehhez nem elég az elszántság, a tehetség és a szorgalom, kapcsolatok kialakítására is szükség van. Ez Réka feladata, aki az interjúalanyokat és az olyan közéleti személyiségeket kéri fel az együttműködésre, akik hozzá tudnak járulni a sikerhez.

A kis csapat tehát nagyot alkot. Mentora, Sörfőző Szügyi Judit matematikatanár szárnyai alatt — és az iskola többi tanárának támogatásával — jó esélye van eljutni nemcsak Budapestre, hanem az első három helyezettnek járó brüsszeli utazásra is. Mi szurkolunk a csapatnak, és büszkék vagyunk rá!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..