home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A birkatenyésztők ünnepe
Tóth Tibor
2024.04.24.
LXXIX. évf. 17. szám
A birkatenyésztők ünnepe

A Zentai Gazdakör immár 21. alkalommal tartotta meg a nagy népszerűségnek örvendő Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztivált, mely a változékony időjárás ellenére szép számú látogatót vonzott a vásártérre.

Az eseményt juhfajta-, helyitermék-kiállítás, kézműves-kirakodóvásár, mazsorettek, lovagrendek felvonulása és művelődési műsor színesítette. A birkanyíró versenyre 22-en jelentkeztek, a birkapörköltfőző viadalra és a pásztorételek versenyére pedig 52 vajdasági, erdélyi, magyarországi és horvátországi csapat nevezett.

Már a kora délelőtti órákban csattogtak az ollók a birkanyírók keze alatt, akik közül a legtöbben a kézi birkanyírást választották, géppel kevesebben nyírták a megszeppent jószágokat. Novák Károly, a Gazdakör juhász szakágának vezetője visszaköltözött Bánátból Zentára, és csökkentette állományának számát.

— Az elmúlt évekhez képest valamennyivel jobb helyzetben vannak a birkatenyésztők. A bárány ára élősúlyban 500-550 dinár körül alakul, amivel a kifizetődőség határán mozgunk, az állam is teljesítette az összes kötelezettségét a termelők felé, a takarmány pedig olcsóbb, mint tavaly, így az előző évek veszteségeit a jelenlegi feltételek közepette le tudjuk fedni. Zenta környékén jelentősen nem csökken, de nem is növekszik a birkatenyésztők száma, egyfajta stagnálás figyelhető meg. Új tenyésztők nem jelennek meg, mi viszont lassan kiöregszünk, és muszáj lesz csökkenteni az állomány létszámát. A mai versenyen a bírálóbizottság nem a gyorsaságot, hanem a nyírás minőségét és technikáját értékeli. A jó birkanyíró nem töri a birkát, és nem vágja meg. Szépen bánik a jószággal, ilyenkor a birka is nyugodtabb, és jobban hagyja, hogy megnyírják. A zsűri azt is nézi, hogy a versenyző mekkora tallóra vágja és miként szedi össze a gyapjút, hiszen a nyíróhely tisztasága is fontos követelmény — mondta Novák Károly.


A tenyésztők több fajta birkát állítottak ki

A kiállításon számos juhfajtát csodálhattak meg az érdeklődők, a legnagyobb számban a francia húsmerinó, az Ille de France, a württembergi merinó és a hazai sárgafejű birkák voltak jelen.

Az 52 főzőcsapat birkapörköltet készített, de sokan a birka mellett más ételt is főztek, hiszen a birkát különleges, egyedi íze miatt nem mindenki szereti. A zentai Cormorán csapata előtt két bográcsban rotyogott az étel, az egyikből birka, a másikból sertés illata szállt tova a vásártéren.

— A birkát hagyományos módon készítjük. Kiváló húst, paprikát, köménymagot, fűszereket és rengeteg szeretetet kell beletenni, hiszen ettől lesz finom az étel. A főzés mintegy 3,5-4 órát vesz igénybe. Bízunk a jó helyezésben, habár nem az első hely a cél, hanem a jó társaságban való szórakozás. Tavaly kezdtünk hasonló jellegű eseményekre járni, előbb a BBQ Fesztiválon sült báránnyal bronzérmesek lettünk, majd a szármafesztiválon első díjban részesültünk — mondta a Cormorán csapatának két tagja, Herédi Róbert és Gere Kovács Róbert.

A jószágok Szent György-napi első kihajtásához számos hiedelem fűződik vidékünkön, melyek az állatok egészségével, szaporaságával, tejhozamával kapcsolatosak. A gazda egyik fő támasza évszázadok óta a hit volt, ezért ezen a napon a gabona megszentelésével fohászkodtak a jó termésért.

— Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány Szent György napjától számítja, a gazda ekkor kezd hozzá a télen megálmodott tervek végrehajtásához, megújult erővel és az elmúlt év tapasztalataival felvértezve. A birkanyírás hagyományának felelevenítése volt a Gazdakör célja akkor is, amikor 2012-ben először megszervezte a fesztivált. A juhászok dolga régen sem volt könnyű, hiszen naponta akár száz birkát is meg kellett nyírniuk, viszont túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ma sokkal nehezebb a dolguk, hiszen egyre több téren kell helytállniuk. Rendezvényünkkel a néphagyományokat szeretnénk közelebb hozni a fiatalokhoz, bemutatjuk számukra, hogyan éltek és dolgoztak régen a juhászok, mit tettek megmaradásuk, valamint sikeres fejlődésük érdekében. Az idő múlásával a zentaiak életének részévé vált ez a tavasznyitó sokadalom — mondta köszöntőjében Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke.

Az eseményt Czegledi Rudolf, Zenta község elnöke nyitotta meg.

— A rendezvény kiváló lehetőséget nyújt a kulináris tudás és a birkanyírás mint élő mesterség bemutatására, valamint a fajtagazdagság megtekintésére. A kézi birkanyírás bemutatásával, a helyi termékek kiállításával, a finom bográcsos ételekkel, a kézművesek szemet gyönyörködtető portékáival együtt igyekszünk felhívni a figyelmet közösségünk alkotóerejére. Az ilyen és ehhez hasonló események gazdagítják egyre bővülő turisztikai kínálatunkat, illetve tovább öregbítik Zenta és a zentaiak hírnevét.


Az eseményt Czegledi Rudolf, Zenta község elnöke nyitotta meg

A folytatásban Nagy József zentai katolikus plébános búzaszentelő ünnepséget mutatott be, majd a színpadon művelődési műsor kezdődött, mely egészen a díjátadó ünnepségig tartott.


A verseny legfiatalabb résztvevője a tizenkét éves Csordás Kinga volt

Gépi birkanyírásban Csabai Zsolt végzett az első helyen, a második helyet Klebecskó Péter, a harmadikat Bicskei Valentin szerezte meg. A kézi birkanyírás bajnoka az oromhegyesi Fehér Kristóf, a dobogó második fokára Branislav Zubrecki, a harmadikra Horváth Gábor állhatott. Különdíjban a legfiatalabb résztvevő, a tizenkét éves Csordás Kinga részesült.


Csattogtak az ollók a vásártéren, előtérben a kézi nyírás bajnoka, az oromhegyesi Fehér Kristóf

— Elsősorban a tapasztalatomnak köszönhetem az első helyet, hiszen a szüleim húsz éve tenyésztenek birkát, én pedig tíz éve veszek részt a birkanyírásban. Nem siettem el a munkát, lassan, nyugodtam dolgoztam, aminek meg is lett az eredménye. A birkatenyésztésből meg lehet élni, de rengeteg munka van vele. Elléskor, nyíráskor, valamint vérvétel és oltások alkalmával kell a legtöbbet foglalkozni a jószágokkal. Az Oromhegyes, Velebit és Ilonafalva közötti járáson legeltetjük őket, ahol még van elegendő táplálék. Az anyajószágokat nem adjuk el, a bárányokon azonban 35-40 kilósan, élősúlyban próbálunk túladni. Látok némi jövőt a birkatenyésztésben, de hogy később ezt csinálom-e, majd kiderül — mondta a kézi birkanyírás bajnoka, a tizenhat éves Fehér Kristóf, aki a szabadkai műszaki középiskola mechatronika szakán tanul.

A késő délutáni órákig tartó fesztivál jó hangulatban, tapasztalatcserével és barátkozással fejeződött be. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..