home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A VMSZ Óbecsén
Szilágyi Edit
2006.12.06.
LXI. évf. 49. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség lakosságifórum-sorozata keretében november 29-én az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartotta meg összejövetelét, amelynek vendégei voltak Kasza József pártelnök és Ricz András okleveles agrár-közgazdász, az Észak-vajdasági Földműves-egyesület Fejlesztési Közpon...

A Vajdasági Magyar Szövetség lakosságifórum-sorozata keretében november 29-én az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartotta meg összejövetelét, amelynek vendégei voltak Kasza József pártelnök és Ricz András okleveles agrár-közgazdász, az Észak-vajdasági Földműves-egyesület Fejlesztési Központjának igazgatója. A vendégeket és a jelenlévőket a város alpolgármestere, Knézi Péter köszöntötte. Bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy elérkezett az idő, amikor a magyarság részt vehet saját sorsának megformálásában.
Kasza József nemrég az alkotmány meghozatala kapcsán járt Óbecsén. Akkor az alkotmány elfogadható, illetve vitatható cikkelyeiről szolgált információkkal, és egyben kikérte a polgároknak a témával kapcsolatos véleményét. A délvidéki magyarság megtette a kötelességét, szavazott. Az új alkotmányt elfogadták, utána parlamenti választások következnek január 21-én, később önkormányzati választások lesznek. A pártelnök elmondta: ,,Fontos, hogy megjelenjünk a szavazáson, mert a saját sorsunkról döntünk. A parlamentnek be kell fejeznie a 2000 októberében megkezdett rendszerváltást. Le kell adni voksunkat azért is, hogy a szavazatok révén a szerbiai parlamentben harcolni lehessen az Európában már elfogadott kisebbségi jogokért. Választhatunk a jó és a rossz között, a jó vagy a jobb között, valamint a rossz és a rosszabb között. A tét nagy.
A VMSZ önállóan kíván indulni a választásokon. Nem érdek a pártszövetség, mert egy ilyen szövetség kötelez, s nem hagy teret a valódi problémák megoldására. A választási listán 250 személy neve szerepel, közöttük 16 doktori vagy magiszteri diplomával, 150 egyetemi végzettséggel rendelkező, 80 nő, s a listán szereplőknek 1/3-a fiatal. A választási programmal kapcsolatban rámutatott arra, hogy a magyarság tisztában van a mindenkit érintő problémákkal. A VMSZ a polgárokkal közösen szeretné a javaslatokat megfogalmazni, összeállítani és közzétenni. Köztudomású, hogy a legnagyobb gondot a munkanélküliség okozza. Fontos az oktatással kapcsolatos számos nyílt kérdés megoldása is. Képzett kisebbség nélkül nincs előrehaladás.
Ricz András szerint a gazdaságon keresztül kell eljutni a választókhoz. Fontosnak találta a mezőgazdaság modern szövetkezési formájának létrehozását. Mint mondta, meg kell lennie az egységnek termelő, értékesítő és beszerző között. Összefogással, beruházásokkal munkahelyteremtő programokkal, magyarországi példák követésével, kedvezményekhez lehetne jutni. A képviselők információközelben hasznosíthatnák magukat. A kezdő vállalkozókat fel kell karolni.
A bevezető utáni vita során kirajzolódtak az elvárások és a javaslatok. Balzam Tibor hangsúlyozta, hogy minden szinten sorsdöntő választások előtt állunk. A választópolgároknak tisztában kell lenniük azzal, mit kapnak és mennyit veszítenek, ha részt vesznek, illetve nem vesznek részt a szavazáson. Javasolta, hogy a programba a VMSZ iktassa be a vagyon visszaszármaztatását is. Farkas János arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiataloknak ösztöndíjjakkal kellene biztosítani a továbbtanulást. Dr. Ricz György kiemelte, hogy a VMSZ keresztény polgári értékrendet vállalt fel, amelynek alappillére a szociális igazság. A demográfiai helyzet lesújtó. Az idősek korosztályát nem szabad figyelmen kívül hagyni. Rámutatott arra, hogy a szociális szükségben levő ember nyelvtudás nélkül nehezen fér hozzá a rá vonatkozó információhoz, közben a szociális dolgozók zöme nem tud magyarul. Teleki Júlia rámutatott arra, hogy a kisebbség nem mindig él a törvény adta lehetőségekkel, vagy azért, mert nincsenek meg rá a feltételek, vagy a jóakarat, esetleg az információ hiányzik hozzá. A törvények alkalmazását követni kellene. Az egybegyűltek helyeslését kiváltotta Gyurcsik Attila javaslata, hogy a VMSZ névre szóló szórólapot készítsen a következő felirattal: ,,Sorsdöntő a szavazatod -- gyere ki szavazni!'. Cseszák Julianna az oktatásban felmerülő problémákról beszélt. Kevés a magyar ajkú pedagógus.
A lakossági fórum nagy érdeklődést váltott ki. A vita késő estig tartott, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódott az összejövetel után is. Megfelelő információk birtokában, a kérdések széles körű megvitatásával a magyar ajkú lakosság egészen biztosan megérti és elfogadja azt a javaslatot, hogy valóban sorsdöntő feladat vár rá: hogy a kezébe vehesse saját jövőjének az alakítását.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..