home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A VMSZ is támogatja a doroszlói Szenkút bővítését
DAUTBEGOVICS Zoltán
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám

Az erről szóló kerekasztal-beszélgetésen Pásztor István, is részt vettA Dunatáj Nyugatbácskai civil szervezetnek, ft. Verebélyi Árpád plébánosnak, a doroszlói Szűz Mária-kegyhely őrének a szervezésében a közelmúltban kerekasztal-megbeszélést tartottak, melynek a kegyhely felújítása volt a témája.A m...

Az erről szóló kerekasztal-beszélgetésen Pásztor István, is részt vett
A Dunatáj Nyugatbácskai civil szervezetnek, ft. Verebélyi Árpád plébánosnak, a doroszlói Szűz Mária-kegyhely őrének a szervezésében a közelmúltban kerekasztal-megbeszélést tartottak, melynek a kegyhely felújítása volt a témája.
A megbeszélésen többek között részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Ágoston András, a VMDP elnöke, Korponai Dorottya, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Kucsera Géza, Szabadka polgármestere, Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Egeresi Sándor, a tartományi parlament alelnöke, a tartományi képviselőház tisztségviselői, valamint a VMSZ polgármesterei és kormányzati képviselői.
Ft. Verebélyi Árpád megnyitóbeszédében elmondta: a kegyhely felújítására legfőképp azért van szükség, mert a doroszlói Szentkút évszázadok óta kedvelt zarándokhely. - Ennek a magyarságot tömörítő helynek legyen jövője, legyen egy esztétikus, nemcsak kegyhelyhez méltó, hanem a falu és a környéke szempontjából is impozáns, egyrészt munkahelyet biztosító, másrészt pedig, ami a legfontosabb, lelki feltöltődésre alkalmat teremtő hely - hangoztatta. A felújítással egyszersmind az elavult infrastuktúrán is változtatni szeretnének. Nagy gondot okoz például évről évre a hívek fogadása. A szabadtéri oltár is felújításra szorul, előtte padok elhelyezésére volna szükség, a tér megvilágításának korszerűsítésére, a vizesblokk rendbe hozatalára, több parkolóhely létesítésére. A meghívott lelkipásztorok részére is kell pihenő- és szálláshelyről gondoskodni, ugyanígy az alkalmanként fellépő kórusok részére is. A kegyhely környékén táborok létesítése is a tervek között szerepel, s ezek alkalmasak helyszínei lehetnek akár az áhítatnak, az elcsendesedésnek is. A kegytemplom szigetelését már elvégezték, és szeretnék folytatni a felújítását, szépítését, azaz visszahelyezni abba az állapotba, mint amilyenben fénykorában volt. Az tervek anyagi vonatkozásáról Pelt Ilona, a Dunatáj Nyugatbácskai civil szervezet titkára számolt be. A bővítés első fázisa (a szabadtéri oltár, a padok, a világítás és a vizesblokk létesítése) mintegy 17 millió dinárba kerül.
Pásztor István elfogadhatónak találta a tervet. - Úgy gondolom, hogy ezt az elképzelést nekünk is fel kell vállalnunk. Azért akarjuk pártfogolni, mert a Szentkútnak a közösség számára szimbolikus értéke van... Ezért olyan feltételeket kell teremteni, amelyek megfelelnek a 21. század követelményeinek. Örülök a Dunatáj Nyugatbácskai civil szervezet létének, mert olyan embereket tömörít, akikben hihetetlen mértékű elszántság és tűz lobog. Az elképzelés megvalósításában a Dunatáj oroszlánrészt vállal, de a tervek keresztülvitelében az atyának is legalább ekkora rész jut, mi pedig majd rásegítünk egy kicsit. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban is olyan a pozícióban leszünk, hogy 15 millió dinárral hozzájárulhatunk a terv megvalósításához - mondta Pásztor István.
Kern Imre örömmel állapította meg, hogy közösségünkben van erő és bátorság ilyen tervekkel előrukkolni. Amiben csak tud, mindenkor kész a segítségnyújtásban.
Péter István, a Dunatáj elnöke is úgy véli, hogy a kegyhely rendezése nemcsak Doroszló, Kupuszina, Szilágyi és Gombos, hanem az egész magyarság érdeke.
Ágoston András, a VMDP elnöke és Kucsera Géza Szabadka polgármestere is ígéretesnek látja az elképzeléseket. Kucsera úr a nyár folyamán már 10 kandelábert juttatott a településnek, s további tartólámpákat ígért, amiért ft. Verebélyi Árpád köszönetet mondott.
Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház alelnöke felajánlotta az osztrák és a bajor alapítványokkal való jó kapcsolatukat, s biztosította az atyát a projektumok megvalósításban nyújtott segítségről.
Barsi Márta, a VMSZ zentai szervezetének elnöke Juhász Attila zentai polgármesternek üzenetét tolmácsolva elmondta, hogy Zenta 500 000 dinárnyi támogatással vesz részt a felújításban.
Ft. Verebélyi Árpád, a kegyhely őre mindenkinek megköszönve a tervek megvalósulására irányuló jó szándékot, abban a reményben zárta a kerekasztal-megbeszélést, hogy szeptember 7-én és 8-án, a Szűzanya születése napja alkalmából rendezett búcsúünnepségen már a felújított Szűz Mária-kegyhelyen üdvözölheti valamennyiüket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..