home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A Szakkör kiállítása a hajdújárási Lurkóházban
Tóth Tibor
2023.06.28.
LXXVIII. évf. 26. szám
A Szakkör kiállítása a hajdújárási Lurkóházban

A hajdújárási Lurkóházban megnyílt A Szakkör gyertyaöntő, mézeskalács-készítő és quillengező csoportjainak kiállítása.

A Szakkör elnevezésű program 2021-ben indult. Az első évben 9 vajdasági településen 35 szakkörben folytak foglalkozások, a szeptembertől májusig tartó 2022-es programban pedig több mint 30 településen 105 szakkör dolgozott, ami közel 500 embert mozgatott meg térségünkben.

Hajdújáráson a Lurkóház mind a 25 védence részt vett a munkában. A megnyitón Harmath Károly, ferences atya, a Poverello Alapítvány alapító-igazgatója elmondta, szívesen csatlakoznak a hasonló jellegű kezdeményezésekhez, hiszen a gyerekek A Szakkör tevékenységei alatt megtanultakat az életben is tudják alkalmazni.

–A gyertyaöntéssel az alkotás és a teremtés jut kifejezésre, hiszen a gyertya elkészítése fantáziát igényel. A mézeskalács-készítés már régebb óta ismert a gyerekek előtt, ugyanis az ünnepek alkalmával gyakran kerül mézeskalács az asztalra. A program keretében a sütés mellett a mézeskalácsot ki kellett díszíteni, és nagyon tetszetős alkotások születtek. A quillingezés alkalmával a papírszeleteket úgy kellett hajlítgatni, hogy a végén egy összképet kapjunk. Türelmet és nagy odafigyelést igénylő munkáról beszélünk, mely fejleszti a gyerekek összpontosító képességét. A foglalkozásnak köszönhetően bizonyos belső szokás alakul ki a gyerekeknél, ami nagyon jó, hiszen az odafigyelés és az összpontosítás az élet más területén is megnyilvánul – mondta Harmath Károly, ferences atya.

Kádár Erzsébet, a hajdújárási Lurkóház házfelelőse kiemelte, másodszor vettek részt A Szakkör programjaiban.

–A Nemzeti Művelődési Intézet oldalán lévő videókat, kisfilmeket követve, az egyszerűbb dolgoktól a bonyolultakig jutva, lépésről lépésre készítették el a gyerekek az itt látható alkotásokat. A legnehezebb a quillingezés volt. Az első néhány videón még egyszerű feladatok szerepeltek, majd egyre bonyolultabb technikákat kellett elsajátítani, ami nem mindenki kézügyességének való, de a gyerekek nem adták fel, és addig gyakorolták, amíg el nem készültek a gyönyörű alkotások. A következő évben a gyertyaöntésre és a mézeskalács-készítésre jelentkeztünk – mondta Kádár Erzsébet, hozzátéve, hogy a foglalkozások és az alapanyagok is ingyenesek, amiért rendkívül hálásak.

A szeptemberben induló idényben 18 féle kézművességből válogathatnak az érdeklődők, melyek a következők: makramé, quilling, hímzés, mézeskalács-készítés, gyöngyfűzés, gyertyakészítés, nemezelés, vesszőfonás, papírfonás, bútorfestés, baba-mamahorgolás, szövés kereten, natúr kozmetika, kötés gyönggyel, éremgyűjtés, csuhé, tojásfestés, csipkeverés.

A Szakkör kézművesprogramjait a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet szervezi, Vajdaságban pedig a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózata koordinálja.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..