home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A Pro Musica vegyes kar koncertje Óbecsén
Szilágyi Edit
2023.08.15.
LXXVIII. évf. 32. szám
A Pro Musica vegyes kar koncertje Óbecsén

A nagy múltú sepsiszentgyörgyi Pro Musica vegyes kar koncertjét szervezték meg az óbecsei Nagyboldogasszony római katolikus plébániatemplomban.

A kórus 1995-ben alakult, és azóta az ország kulturális életének szerves része. Tagjai a civil életben tanárok, tanítók, tisztviselők, egyetemisták. Fellépnek otthon és külföldön is, sikeresen képviselve az erdélyi kórusmozgalmat. Első bemutatkozásuk 1995. december 25-én volt.

Repertoárjuk igen széles, felöleli a zeneirodalom korszakait a kezdetektől napjainkig. Koncertjeiken többek között felcsendülnek: Bach, Kodály, Erkel, Terényi, Rossini, Gordon Young, Orbán György, Hairston, Pászti, Farkas F., Ligeti, Schöggl művei.

Karmesterük Sipos Zoltán, aki a marosvásárhelyi Tanárképző Főiskolán, majd a Kolozsvári Zeneakadémián szerzett diplomát, jelenleg a sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceum tanára. Évekig vezette a Művészeti Líceum Gyerekkarát, manapság az Eufónia Ifjúsági Vegyes Kar, a Szemerjai Református Dalárda, valamint a Pro Musica Kamarakórus karmestere. Kultúraépítő tevékenységét 1998-ban Pro Cultura díjjal, 2003-ban Márkos Albert-díjjal jutalmazták, melyet a karvezetői munkával is egybekötött zenei nevelésben elért eredményekért adományoz a Dalosszövetség. 2010-ben az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) Nagy István-díját érdemelte ki.

Óbecsén, a csaknem kétszáz éves templomban a kórus tagjait és a megjelenteket ft. Fuderer László köszöntötte. Előbb az egyházi, majd a világi zene járta be az ódon falakat.

A kórus feladata, mondta a karmester, a közvetítés. Különböző foglalkozású tagjaiban azonos az együttlét öröme, az ének nyugtató vagy felemelő hatása. Előadásuk első részében, alkalmazkodva a helyszínhez, egyházi műveket adtak elő. Kodály Pünkösdi himnuszával nyitottak, majd az egyházi részt Young Allelujájával fejezték be. A második részben zenei utazás következett. Igen érdekes feldolgozást hallottunk, melynek témája a pisztráng volt.

„A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt.

Hűs mélyén pisztráng úszott, úgy surrant, mint a nyíl.

Oly tisztán szépen látszott, én csendben ültem ott,

A vízben vígan játszott és messze csillogott.”

(Részlet)

Zengett a dal Schubert, Mozart, Beethoven, Weber feldolgozásában. Ugyanaz, de mégsem. Folytatódott Farkas Ferenc, majd Pászti Miklós szerzeményeivel. A koncert előrehaladtával a közönség mind lelkesebb lett. A taps nem szűnt meg, és a ráadás Vörösmarty remekműve, a Szózat volt.

A kórusnak és vezetőjének az igen tartalmas, nagy zenei élményt nyújtó koncertet a rendezvény házigazdája, ft. Fuderer László és Stefaniga Ottilia, az Óbecsei Schola Cantorum énekkar vezetője köszönte meg.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..