home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A Központi Választási Bizottság (RIK) bejelentette az első hivatalos részeredményeket
Tancsik Richárd
2022.04.06.
LXXVII. évf. 13. szám
A Központi Választási Bizottság (RIK) bejelentette az első hivatalos részeredményeket

A RIK az eddigi 8007 szavazóhelyiség adatai alapján adta ki az első részeredményeket tegnap

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) képviselője elmondta, a választásokra 3 675 064 szavazó ment el, és 3 668 149 voksoltak. Az érvénytelen szavazatok száma 109 294, az érvényes szavazatok száma összesen 3 558 855 volt.


Fotó: rik.parlament.gov.rs

Ezek alapján a legtöbb szavazatot az Aleksandar Vučić — Együtt Mindent Elérhetünk lista kapta, 42,97 százalékot szerzett. A második helyen a Marinika Tepić — Együtt Szerbia Győzelméért lista áll 13,57 százalékkal, míg a harmadik hely az Ivica Dačić — Szerbia Kormányfője listáé 11,50 százalékkal. A Vajdasági Magyar Szövetség az eddigi adatok szerint a leadott szavazatok 1,60 százalékát tudhatja magáénak, ami 6 mandátumot ér.

A parlamentbe bejutott még: Moramo — Akció — Környezetvédelmi Felkelés — Ne davimo Beograd — Nebojša Zelenović, Milica Đurđević Stamenkovski — Eskütevők Szerb Pártja, Dr. Miloš Jovanović — Remény Szerbia Számára — Nada Szerb Koalíció, Mufti Hagyatéka — Igazságosság és Megbékélés Pártja — Usame Zukorlić, Boško Obradović — Dveri Szerb Mozgalom — POKS — Miloš Parandilović — Patrióta Blokk a Szerb Királyság Megújhodásáért, Együtt Vajdaságért — Vajdaságiak (Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, Együtt Vajdaságért), Sandžaki SDA — Dr. Sulejman Ugljanin és A Völgy Albánjainak Koalíciója választási lista.


Fotó: rik.parlament.gov.rs  (rts.rs)

A RIK az eddigi 8030 szavazóhelyiség adatai alapján adta ki az első részeredményeket az elnökválasztás kapcsán.

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) képviselője elmondta, a választásokra 3 697 147 szavazó ment el, és 3 681 561-en voksoltak. Az érvénytelen szavazatok száma 87 445, az érvényeseké összesen 3 594 116 volt.

Az elnökválasztáson a legtöbb voksot Aleksandar Vučić kapta, 58,59 százalékot. Zdravko Ponoš a második, akinek 18,32 százalékos a támogatottsága. Miloš Jovanovićra a választók 5,97 százaléka szavazott, Boško Obradović 4,38, Milica Đurđević Stamenkovski pedig 4,25 százalékot szerzett.


Fotó: rik.parlament.gov.rs (rts.rs)

A Belgrádi Városi Választási Bizottság is kiadta az első hivatalos részeredményeket tartalmazó adatait. Emlékeztetőként, Belgrádban önkormányzati választást is tartottak április 3-án. A városi választási bizottság elfogadta az előzetes eredményekről szóló jelentéseket — ami az 1037 szavazóhelyiség, tehát az összes szavazóhelyiség 88,63 százalékát jelenti —, és a következő részeredményt tette közzé, mely alapján a legtöbb szavazatot az Aleksandar Vučić — Együtt Mindent Elérhetünk lista kapta, 38,15 százalékot, mely 48 mandátumot ér a városi parlamentben. A 42-ik helyen köztük van Nebojša Marjanović, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének elnöke is, aki így tagja lett a belgrádi Városi Képviselő-testületének. A második helyen a Vladeta Janković, az Együtt Belgrád Győzelméért elnevezésű lista végzett 21,2 százalékkal, mely 26 mandátumra elegendő, míg a harmadik helyet a Moramo koalíció szerezte meg, 10,75 százalékkal és 13 mandátummal.  A negyedik választási lista, mely mandátumot szerzett a városi közgyűlésben, az Ivica Dačić — Szerbia Kormányfője — Toma Fila Polgármester lista 7 százalékkal és 8 mandátummal. A Nada Szerb Koalíció 6,28 százalékot és az eddigi adatok szerint 7 mandátumot szerzett.

A városi közgyűlésbe még bekerült a Milica Đurđević Stamenkovski — Eskütevők Szerb Pártja lista és a Boško Obradović — Dveri Szerb Mozgalom — POKS — Miloš Parandilović — Patrióta Blokk, valamint a Szerb Királyság Megújhodásáért lista 4-4 mandátummal.

Forrás: Szerbiai RTV, RIK, CeSID/Ipsos

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..