home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusa Budapesten
Szilágyi Edit
2022.09.24.
LXXVII. évf. 38. szám
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusa Budapesten

Keresztény felelősségünk a teremtett világban címmel szeptember 17-én tartotta meg XIII. kongresszusát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Budapesten a Parlament Felsőházi Termében. Az összejövetelen részt vettek a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör képviselői is.

Az előadók a kongresszus mottójának (A teremtett világ élet: óvd azt! Tetteidet irányítsd a föld — lelkedet a menny felé!) szellemében világítottak rá azokra a kihívásokra, amelyek manapság a teremtett világunkat érintik, és keresték a választ arra, napjainkban mit lehet és mit kell tennünk megóvása érdekében.

A megjelenteket Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke köszöntötte. Bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy nem lehetünk tétlenek, feladatunk és küldetésünk van, és hittel állította, hogy van remény.


A vajdasági KÉK küldöttségének egy része

Török Máté verséneklő gitáron kísért énekének (Babits Mihály: Zsoltár gyermekhangra) első versszaka — „Az Úristen őriz engem / mert az ő zászlóját zengem. / Ő az Áldás, Ő a Béke / nem a harcok istensége” — mélyen megérintette a jelenlévőket.

Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes Teréz anya gondolatával — Az élet egyetlen esély, vedd komolyan — köszöntve a megjelenteket, arra mutatott rá, hogy válságok évtizedébe léptünk, a háború valóság, ahogyan a keresztények üldözése is. Az élet védelme isteni parancs, a teremtett világ értelme. Tetteinkkel elszámolunk, felelősséggel tartozunk a jövő nemzedéknek. Célunk a hit, a család, a haza, a nemzeti identitás, a kultúránk megőrzése, mondta.

Székely János szombathelyi megyés püspök témája a teremtett világba beírt objektív isteni rend volt. Előadásában kiemelte, hogy a teremtés őre az ember, a teremtett világ ellensége a profitéhség.

Balog Zoltán dunamelléki református egyházkerületi püspök gondolatait — melyek szerint Isten titkainak sáfárjai vagyunk, illetve a bajban is lehet keresztény derű és remény, hiszen Isten a rosszból jót tud tenni — elismerő taps kísérte. Zlinszky János egyetemi docens, a PPKE Teremtésvédelmi Kutatóintézet vezetője két kérdésre igyekezett választ találni: mit kell megtennünk, és miért?


Az elnöklők — középen Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke

A sokak által ismert Földi-Kovács Andrea, a Védett Társadalom Alapítvány kurátora, akinek a KÉSZ 2021-ben az országos sajtóban a keresztény értékek védelmében folytatott munkássága és szereplése elismeréseként Szent Adalbert-díjat adományozott, a teremtésvédelemben előforduló kísértésekről tartott előadást, melyeket nem bűnnek, hanem próbatételnek nevezett. Ezúttal is hitelt tett a család méltóságáról, beszéde pedig egyúttal tanúságtétel is volt. Nagy István agrárminiszter témája az Emberé a munka, Istené az áldás — agrárium az aszály idején volt. A termőföldek kiszáradása mellett a lelki aszály veszélyeiről is szólt.

A Semmelweis-díjas Velkey György gyermekgyógyász, gyermekaneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint az egészségügy a kapcsolatok művészete. Klíma és háborús krízis, COVID, félelem, bizonytalanság… ezek mind szorongáshoz vezetnek, és egészségügyi következményük van. Kiemelt figyelmet kell szentelni nekik, hiszen nagy a felelősségünk az egészségünkért, valamint a betegekért.

A kongresszus befejeződött, az ima és a munka, mely mindenkit érint, tovább folytatódik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..