home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Cifra Műhely Vajdaságban
Tóth Péter
2016.10.31.
LXXI. évf. 43. szám
A Cifra Műhely Vajdaságban

Nemrégiben magyar népzenével, népi hangszerekkel, hagyományokkal és táncokkal ismerkedhettek meg a vajdasági alsós tagozatos kisdiákok a győri Cifra Műhely hagyományőrzőinek jóvoltából.

Elsőként a kishegyesi Ady Endre Általános Iskolában mutatkoztak be, ahol a kisdiákok már a reggeli órákban táncra perdültek, de különféle kézműves-foglalkozásokon is részt vehettek. Kalotaszegi, moldvai és dunántúli dallamok csendültek fel az iskola folyosóján megrendezett táncházban. Mintegy kétszáz kishegyesi gyerek ropta vidáman a táncot. A diákok a népi hangszerekkel is megismerkedhettek a Figurás Banda tagjainak köszönhetően. A hegedűn, különféle dobokon kívül olyan különleges hangszereket is megismerhettek és meg is simogathattak a gyerekek, mint a moldvai népzenében használatos koboz.

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület népzenét és néptáncot kedvelő fiatalok civil kezdeményezése nyomán alakult meg 2009-ben. Tevékenysége a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzésére, ápolására, a kapcsolódó érték feltárására és megmentésére irányul. A győri egyesület önkéntesei a magyarság kulturális örökségének megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul, külön figyelmet szentelve a fiatal generációnak. Egy komplex hagyományápoló programot kínálnak, a gyerekek önfeledten élvezték, ahogyan egy teljes népi zenekar két hegedűvel, brácsával és bőgővel húzta a talpalávalót.

A hagyományőrző program a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) közreműködésével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Hajvert Lódi Andrea, a VMMI munkatársa szerint igazi közösségerősítő programot teremtettek a Cifra Műhely önkéntesei, akik a topolyai művelődési házban, a bácsfeketehegyi kultúrotthonban, valamint Szenttamáson, a Zsebszínházban is bemutatkoztak.

Kishegyesen az általános iskola etnonapja keretében került sor a Cifra Műhely által szervezett foglalkozásokra. Az etnonap keretében a község három általános iskolájába járó népcsoportok szokásait, hagyományait, kultúráját mutatták be. A magyar, szerb, montenegrói, ashkali, egyiptomi és roma nemzetiségű diákok népviseletbe öltözve hagyományos ételeikkel kínálták egymást, tanáraikat és a vendégeket. Ízelítőt adtak népzenéjükből és néptáncaikból is. A program szervezéséből a szülők és a tanárok is kivették részüket. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a szeghegyi Princeza Ksenija montenegrói hagyományokat ápoló művelődési egyesület tagjai, valamint a Feketics Művelődési Egyesület képviselői is bemutatkoztak. A programok szervezésében és kivitelezésében a Nők Kishegyesi Fóruma, a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület (Kincse), a helyi nyugdíjas-egyesület, valamint Kollár Ilona népművész működött közre. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..